Amenzi de 12.800 de lei aplicate de DSVSA Buzău, în acest sezon estival

Inspectorii sanitar-veterinari vor continua controalele pe întreg teritoriul județului, iar un bilanț final va fi prezentat la încheierea sezonului vacanțelor.

 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău, a efectuat, în perioada sezonului estival, acțiuni ce vizează în mod special pieţele agroalimentare, taberele şcolare, pensiunile şi cantinele din județ. Conform raportului prezentat de directorul adjunct al instituției, dr. Ciprian Botezatu, în Colegiul Prefectural, inspectorii instituției controlează, de la 1 iunie, modul  de  respectare  a  legislației  sanitar  veterinare  și  pentru  siguranța alimentelor privind producerea, depozitarea și comercializarea produselor de origine animală și non-animală la nivelul magazinelor, piețelor și târgurilor de pe raza județului, precum și modul în care este preparată și servită hrana la nivelul unităților de alimentație publică, în taberele școlare, unitățile turistice din județ sau în cadrul târgurilor și altor evenimente ocazionale.

Echipele DSVSA au acționat în baza unui grafic săptămânal, iar până în prezent au fost efectuate 248 de activități de control la magazine alimentare, unități de alimentație publică, precum și în piețe și târguri agroalimentare.

 

Cele mai multe controale, 121 mai exact, au fost efectuate la magazine alimentare, în timp ce 43 de verificări au fost efectuate la restaurante, pensiuni, cantine, pizzerii și unități tip fast-food. De asemenea, au mai fost verificate 16 laboratoare de cofetărie-patiserie, 2 unități de catering, 5 magazine de tip super market sau hypermarket, 3 cofetării și patiserii, 14 târguri și piețe, 14 carmangerii, 26 de măcelării și 4 tabere școlare.

„Pe toată perioada funcționării târgului Drăgaica, inspectorii din cadrul DSVSA Buzău au efectuat controale zilnice la nivelul unităților de vânzare cu amănuntul existente în incinta târgului și a standurilor amenajate de către operatorii economici în domeniu, în scopul preparării și servirii către consumatorul final a preparatelor la grătar, comercializării produselor de patiserie sau a altor produse alimentare de origine animala si non-animală. Au fost făcute unele recomandări pentru remedierea unor disfuncționalități constatate cu ocazia verificărilor și a fost urmărit permanent modul de respectare a acestora, astfel încât, pe toată perioada desfășurării târgului nu s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire și nici suspiciuni de toxiinfecții alimentare”, a menționat directorul adjunct al DSVSA.

 

Ca urmare a celor 248 de controale efectuate în cele două luni ale sezonului estival, inspectorii sanitar veterinari buzoieni au constatat o serie de abateri, cele mai frecvente constând în lipsa  unor documente, comercializarea de produse alimentare în spații neautorizate sanitar-veterinar, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, mai ales a celor care necesită regim termic special, lipsa facilităților pentru igienizare destinate personalului angajat, etichetarea necorespunzătoare a unor produse și neasigurarea protecției împotriva insectelor a alimentelor expuse la vânzare.

Prin urmare, în perioada analizată au fost aplicate și o serie de sancțiuni care au constat în 58 de avertismente și 20 de amenzi în valoare totală de 12.800 de lei. Cele mai multe amenzi au fost aplicate magazinelor alimentare, care au încasat 17 din cele 20 de sancțiuni de acest gen, valoarea totală a amenzilor ridicându-se la 10.600 de lei. Celelalte trei amenzi, în valoare de 2.200 de lei, au fost aplicate unor laboratoare de patiserie-cofetărie și unități care comercializau astfel de produse.

În ceea e privește avertismentele, 36 au fost aplicate unor magazine alimentare, 13 la unități de alimentație publică, 5 la laboratoare de patiserie-cofetărie și 4 în cazul unor măcelării.

La nivelul unităților la care au fost constatate nereguli vor fi derulate acțiuni de recontrol, pentru verificarea modului de remediere a acestora. În același timp vor fi continuate, în județ, acțiunile de control specifice sezonului estival.

 


Adaugati un comentariu


 

*