De Sarbatori, buzoienii mai saraci sau mai atenti la propria sanatate ?

8 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Conform estimarilor facute de specialistii de la DSVSA, anul acesta vor fi sacrificati pe raza judetului cu mult mai putini porci decat in anii precedenti.

 

Dr. Ciprian Botezatu

Dr. Ciprian Botezatu

Autoritatile sanitar-veterinare din judetul Buzau se pregatesc pentru perioada „fierbinte” a Sarbatorilor de Iarna, cand pietele si magazinele cu produse alimentare vor fi luate cu asalt de mii de cumparatori. Potrivit estimarilor autoritatilor sanitar-veterninare, aproximativ 20.000 de porci vor fi sacrificati si vor avea nevoie de testare trichineloscopica inainte a fi transformati in carnati, caltabosi, toba si friptura. Directorul executiv adjunct al DSVSA Buzau, medicul veterinar Ciprian Botezatu, spune ca perioada care urmeaza va fi una extrem de incarcata pentru inspectorii din subordinea sa, dar si pentru medicii veterinari cu libera practica din judet. Urmeaza a fi demarate, pana in ultima zi a anului, o serie de controale si verificari in piete, magazine si targurile de animale, pentru ca pe mesele consumatorilor sa ajunga numai produse corespunzatoare. Avand in vedere apropierea sarbatorilor de iarna, care conduce la o crestere a comercializarii de animale vii, in special porci, dar si de produse alimentare de origine animala si non animala si implicit o crestere a potentialelor pericole pentru sanatatea consumatorilor, DSVSA Buzau va intensifica controalele la obiectivele ce desfasoara activitati supuse controlului sanitar veterinar. Actiunile de control se vor desfasura in targurile de animale, pietele agroalimentare, unitatile de abatorizare, procesare, depozitare si comercializare a produselor alimentare de origine animala si non-animala precum si in unitatile de alimentatie publica, de tipul restaurantelor”, a declarat in cursul zilei de azi directorul adjunct al DSVSA Buzau.

 

parlire-porcReferindu-se la numarul total de porci care vor fi sacrificati in perioada urmatoare pe teritoriul judetului Buzau, dr. Ciprian Botezatu a declarat ca, din estimarile facute pana in prezent, ar putea fi vorba de aproximativ 20.000 de porci, precizand in acest sens ca numarul este semnificativ mai mic decat cel al animalelor sacrificate in anii precedenti. Se pare ca explicatia acestui fenomen sta in faptul ca atentia buzoienilor s-a orientat intre timp catre carnea de pui si in special de vita, pe care o considera mai sanatoasa decat carnea de porc. Acest lucru s-a constatat in piata si, implicit, crescatorii nu vor mai sacrifica atat de multi porci de Craciun pentru ca risca sa ramana cu carnea nevanduta. Faptul ca buzoienii renunta chiar si in aceasta perioada la carnea de porc in favoarea celei de vita sau pui este un lucru imbucurator, denotand faptul ca acestia au inceput sa fie ceva mai atenti cu propria sanatate, acordand o importanta sporita alimentatiei. Ramane de vazut insa daca vor acorda aceeasi atentie si cumpatarii, acest lucru urmand a fi constatat in functie de numarul de pacienti care vor suna la Ambulanta sau vor ajunge la Urgente in perioada Sarbatorilor, pe fondul exceselor alimentare si bahice.

 

Examen trichineloscopic

Examen trichineloscopic

Scaderea considerabila a numarului de porci sacrificati poate avea insa o explicatie si de natura materiala, fiind rezultatul faptului ca buzoienii nu mai au suficient de multi bani pentru a-si permite sa creasca un porc sau sa il cumpere de Craciun fiind nevoiti sa renunte la felurile traditionale si sa se multumeasca cu mai putin.

Oricat de multi sau de putini porci vor fi sacrificati, carnea acestora nu trebuie consumata decat dupa efectuarea controlului trichineloscopic, serviciu ce va fi asigurat si anul acesta tot de DSVSA in cele 3 circumscriptii sanitare veterinare de pe raza municipiului Buzau, respectiv Piata Centrala, Piata Crang si Piata Micro 5, precum si la circumscriptia de la Piata Ramnicu Sarat.

Acestea vor functiona pana pe 24 decembrie intre orele 8.00 si 18.00, pretul examenului trichineloscopic ramanand neschimbat fata de anul trecut, mai precis 11,16 lei pentru fiecare proba. Totodata medicii veterinari de libera practica din judet vor efectua examenul trichineloscopic la preturi cuprinse intre 10 si 15 lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*