DSVSA Buzău și DSP, în „febra” controalelor de sezon
Cele două instituii sunt angrenate în aceasta perioadă într-o serie de acțiuni incluse într-un plan de măsuri adoptat zilele trecute în ședința Colegiului Prefectural.
La începutul acestei săptămâni a intrat în vigoare planul de măsuri pe care autoritățile locale buzoiene l-au adoptat în ultima ședință de Colegiu Prefectural, în scopul asigurării bunei desfășurări a activităţilor de comercializare a produselor alimentare şi nealimentare specifice perioadei Sărbătorilor de Iarnă. Măsurile dispuse vor fi în vigoare până la data de 7 ianuarie 2019, iar în derularea acestora sunt implicate mai multe instituții de la nivel local.
Un rol important în ceea ce privește verificarea calității produselor alimentare care vor fi comercializate în această perioadă și evitarea unor cazuri de toxiinfecții alimentare ori alte probleme de sănătate provocate de alimente necorespunzătoare, revin Direcției de Sănătate Publică (DSP) și Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău (DSVSA).
Cel mai mare risc îl prezintă infestarea cu Trichinella Spiralis, un parazit care se transmite la om prin consumul de carne, în special de carne crudă (pastramă, afumături, produse crud-uscate în general), din care larvele, care se înmulțesc în intestine, se deplasează prin vasele limfatice şi sanguine până la nivelul musculaturii striate unde formează chisturi (trichineloza). Cei mai afectaţi sunt muşchii diafragmei, laringelui, limbii, intercostali şi bicepşi. În primele 3-4 zile, persoanele infectate cu Trichinella prezintă uşoare tulburări digestive, dar după perioada de incubaţie, la peste 80% dintre bolnavi se formează edeme la nivelul feţei, de unde şi denumirea populară de „boala capetelor umflate”.
De aceea, un accent deosebit se va pune în această perioadă pe verificarea condițiilor de sacrificare a porcilor în unitățile autorizate, precum și pe calitatea cărnii și produselor din carne care vor fi comercializate către populație, ținându-se cont și de faptul că România s-a confruntat pe parcursul acestui an cu o epizootie de pestă porcină africană, valul de îmbolnăviri ajungând și în județul Buzău, unde au fost confirmate până acum șase focare.
Chiar dacă în ședința Centrului Local pentru Combaterea Bolilor de la începutul acestei săptămâni, s-a aprobat închiderea focarelor de pestă porcină africană din localitățile Pănătău, Lunca (Pătârlagele) și Puiești, după aplicarea tuturor măsurilor prevăzute de procedurile ANSVSA, vigilența rămâne crescută, întrucât, mai ales în această perioadă, riscul este mai mare.
Totodată, conducerea DSVSA Buzău a anunțat și plasarea de porci-santinelă în cele două focare de PPA din satul Amara, comuna Balta Albă, iar până la sfârșitul lunii ianuarie 2019 există posibilitatea ca și acestea să fie declarate închise dacă nu vor apărea reconfirmări ale prezenței virusului.
Pe de altă parte, târgurile de animale de pe raza județului vor rămâne închise în perioada următoare, iar transportul porcilor vii sau al subproduselor din carne de porc fără ca acestea să fie însoțite de documente care să ateste proveniența și starea de sănătate a animalelor /buletine de analiză va atrage sancționarea celor care încalcă legea, precum și confiscarea și incinerarea mărfii.
De asemenea, DSVSA Buzău a pus deja la dispoziție punctele pentru efectuarea examenelor trichineloscopice în cazul porcilor sacrificați în gospodăriile populației. Ca și în anii anteriori, cele patru puncte funcționează în Piața Centrală din Buzău, Piața Crâng, Piața Centrală din Râmnicu Sărat, precum și la sediul DSVSA Buzău, iar prețul unei testări a rămas neschimbat, respectiv 11 lei. În perioada 21-23 decembrie, cele patru centre vor funcționa între orele 8.00 – 18.00, iar în perioada 28-30 decembrie, examenele trichineloscopice vor putea fi efectuate între orele 8.00 – 16.00. Probele sunt prelevate din musculatura striată şi din cea intercostală sau ceafă a porcului, în cantitate de 30 grame pentru fiecare probă.
În afara celor 4 centre puse la dispoziție de către DSVSA, examenele trichineloscopice pot fi efectuate și la cabinetele celor 61 de medici veterinari din cele 80 de circumscripții ale județului, în cazul acestora prețurile variind între 10 și 20 de lei.
Tot în această perioadă, populația poate sesiza orice nereguli care fac obiectul activității inspectorilor DSVSA, fie la numărul de telefon 0238.725.001. între orele 8.00-19.00 sau în call-center-ul ANSVSA, la numărul 0800.826.787, apelul urmând a fi direcționat către consilierul special desemnat la nivelul DSVSA Buzău.
În conformitate cu planul de măsuri adoptat în Consiliul Prefectural, inspectorii DSVSA, împreună cu cei de la DSP, Direcția pentru Agricultură, Protecția Consumatorului și polițiști din cadrul IPJ Buzău vor face verificări în unităţi de producţie, unităţi de distribuţie şi comercializare a produselor alimentare, unităţi de alimentaţie publică, pieţe agroalimentare, în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor de fabricare, depozitare, comercializare a produselor tradiţionale de origine animală şi non-animală, precum şi a condiţiilor igienico-sanitare, existenţa documentelor însoţitoare, marcarea, prezentarea şi etichetarea.
În același timp, echipele mixte de control vor verifica și condiţiile de transport şi comercializare a animalelor vii şi a produselor de origine animală. Nu în ultimul rând, echipele de control vor viza și unităţile de alimentaţie publică și pensiunile agroturistice care organizează evenimente festive specifice Sărbătorilor de Iarnă, iar un raport cu rezultatele tuturor acestor activități va fi prezentat după data de 7 ianuarie 2019.