Buzăul a trecut cu bine de sezonul toxiinfecțiilor alimentare

30 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Raportul prezentat de DSVSA Buzău în ședința de azi a Colegiului Prefectural relevă faptul că la nivelul județului nu a fost consemnat niciun episod de toxiinfecție alimentară.

 

Astăzi a avut loc ședința pe luna septembrie a Colegiului Prefectural Buzău, care s-a desfășurat în sistem de audioconferință, pentru a se evita riscul răspândirii noului coronavirus. Pe ordinea de zi a ședinței s-au aflat cinci informări și analize, printre care s-a numărat și raportul privind activităţile desfăşurate de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău (DSVSA), în vederea supravegherii pieţelor agroalimentare, a pensiunilor şi cantinelor din judeţul Buzău pe perioada estivală. Această perioadă este supranumită și „sezonul toxiinfecțiilor alimentare”, din cauza problemelor de acest gen care apar frecvent în perioada verii, datorate consumului de alimente preparate sau păstrate în condiții necorespunzătoare. La finalul verii, un semnal pozitiv despre acest sezon venise din partea Comandamentului Sezon Estival 2020 care raportase că pentru prima dată, pe Litoral nu s-a înregistrat nici un caz de toxiinfecție alimentară pe tot parcursul acestui sezon.

Situația nu a fost unică în țară, din raportul prezentat azi în Colegiul Prefectural reieșind că nici la nivelul județului Buzău nu a fost înregistrat vreun caz de toxiinfecție alimentară în perioada estivală. Acest fapt se datorează atât intensificării activităților de control pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare și a infectării cu noul coronavirus, dar și a regulilor mai stricte de igienă impuse agenților economici în contextul pandemiei.

 

La nivelul DSVSA Buzău au fost constituite echipe de inspectori care au verificat autonom sau  în  echipe  mixte, împreună  cu reprezentanți  ai  altor  instituții, unitățile de alimentație publică cât și piețele agroalimentare din județul Buzău. Acțiunile de verificare au avut loc în perioada 20 mai – 13 septembrie, fiind efectuate  510 controale, dintre care 494 în unitățile de alimentație publică și 16 în piețele agroalimentare din județ. Din cele 494 de controale în unități de alimentație publică un număr de 175 de controale au fost realizate în baruri și cafenele, iar 319 controale au fost efectuate în unități cu activitate în domeniul alimentelor de origine animală, cum ar fi restaurante, bufeturi, firme de catering, pensiuni etc.

Inspectorii au urmărit în cursul acestor controale modul în care sunt întreținute spațiile de lucru, echipamentele, ustensilele, sistemele de ventilație din unitățile verificate, precum și modul de depozitare, preparare și de livrare a alimentelor.

 

Totodată, s-a verificat dacă unitățile respective dispun de substanțe biocide necesare dezinfectării mâinilor și suprafețelor dar și dacă aceste substanțe sunt folosite în mod frecvent. Controalele au vizat și respectarea cerințelor de igienă pentru locurile sau ghișeele unde se face livrarea la pachet a produselor alimentare, astfel încât circuitul funcțional de producție să nu fie afectat și să facă posibilă aplicarea  măsurilor  de  protecție  sanitară,  impuse  de  legislația  specifică în vigoare pe durata stării de alertă.

De asemenea, au fost făcute verificări și în privința materiilor prime și a celorlalte ingrediente folosite pentru prepararea alimentelor în unitățile controlate, pentru a se stabili că acestea nu au suferit modificări organoleptice și nu au termenul de valabilitate expirat.

Ca urmare a neregulilor depistate au fost aplicate 181 de sancțiuni, din care 149 avertismente și 32 de amenzi contravenționale, în valoare de 55.400 de lei. Principalele abateri pentru care au fost aplicate aceste sancțiuni au constat în neasigurarea condițiilor structurale, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, manipularea produselor alimentare cu încălcarea regulilor de igienă, lipsa fișelor de aptitudini pentru personalul lucrător și neefectuarea operațiunilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare.

 


Adaugati un comentariu


 

*