Pesta porcină africană nu a blocat exportul cărnii de porc din România în UE

31 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Anunțul făcut de ANSVSA vine la câteva zile după reuniunea de la Bruxelles a Comitetului permanent pentru animale, alimente, plante și furaje, unde a fost luată această decizie.

 

În condițiile extinderii pestei porcine africane (PPA), Comitetul permanent pentru animale, alimente, plante și furaje (SCoPAFF) al Comisiei Europene s-a reunit la Bruxelles, în perioada 24-25 octombrie, pentru a analiza situația focarelor existente la nivelul Uniunii Europene. S-a luat în discuție și situația din România, unde există numeroase focare active de PPA, iar reprezentantul țării noastre a prezentat situația actualizată la nivel național, anunțând care sunt focarele nou confirmate. Ca urmare a acestui raport, la nivelul comisiei s-a luat decizia modificării regionalizării evoluției bolii în țara noastră, prin includerea județelor Sibiu, Neamţ, Caraş Severin şi Alba în categoria zonelor în care PPA se manifestă atât la porcii domestici cât și cei sălbatici, stabilind că situația este în schimbare, având o evoluție incertă.

Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) menționează însă că, în ceea ce priveşte zona roşie de restricţie, comerţul cu porci din România, carne şi preparate din carne provenite de la aceştia, nu este interzis în totalitate pe piaţa comunitară şi cu ţările terţe. „Porcii vii proveniţi din zona roşie, destinaţi pentru sacrificare imediată, precum şi carnea şi produsele din carne provenite de la aceştia, pot fi comercializate, prin derogare, către zone din alte state membre aflate la acelaşi nivel de restricţie”, se arată în document.

 

O altă decizie considerată avantajoasă pentru România este și aceea de neincludere în totalitate a teritoriului național în categoria zonelor cu o evoluție schimbătoare și incertă a PPA, măsură aplicată doar în cazul județelor menționate anterior.

Reprezentanții ANSVSA spun că decizia Comisiei Europene a fost influențată pozitiv de planul de măsuri propus de România, care include mai multe dispoziții cu aplicare imediată. Printre acestea se numără proiectul de ordin al Ministerului Agriculturii prin care se limitează la 5 numărul de porci care pot fi crescuți într-o exploatație particulară, precum și măsurile comune propuse de ANSVSA și Ministerul Agriculturii, pentru asigurarea măsurilor de biosecuritate în exploatațiile de suine.

Alte măsuri care au făcut ca exportul de porci și carne de porc din România către state UE să nu fie oprit sunt și interzicerea creșterii porcilor în zonele izolate, cum ar fi cantoanele silvice sau stânele, precum și creşterea cuantumului amenzilor pentru nerespectarea legislaţiei privind circulaţia animalelor provenite din zone cu restricţie pentru PPA, identificarea şi înregistrarea animalelor, anunţarea serviciilor veterinare sau a altor autorităţi despre cazurile de îmbolnăvire sau deces al animalelor din gospodărie și reducerea efectivului de mistreţi.

 

În comunicatul ANSVSA se mai precizează că s-au intensificat controalele privind circulaţia animalelor, realizate de serviciile veterinare în colaborare cu Poliția și Jandarmeria, precum și controalele privind identificarea, înregistrarea şi mişcarea suinelor, în exploataţiile non-profesionale care deţin 5 sau mai mulți porci. „Controalele care se derulează şi în prezent, vizează cu precădere fermele de reproducţie, pentru a verifica respectarea legislaţiei referitoare la identificarea şi înregistrarea purceilor, dar şi la obligaţia notificării serviciilor veterinare, atunci când se înstrăinează suinele. În paralel cu aceste măsuri, se desfăşoară la nivel naţional acţiunea de inspecţie în exploataţii, ocazie cu care se fac şi verificări în scopul depistării eventualelor suine cu semne clinice de PPA” mai anunță ANSVSA.

La ora actuală, PPA evoluează în 291 de localități din 25 de județe din România, cu un număr de 956 de focare (dintre care 16 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A), iar în alte 7 județe există doar cazuri la mistreți, informează ANSVSA, care menționează că numărul focarelor active se află în scădere față de precedenta actualizare a situației, 1.763 de focare fiind stinse.

În județul Buzău sunt 66 de focare în gospodăriile populației și 22 de cazuri la mistreți. iar 21 de focare (dintre care unul într-o exploatație de tip A) au fost stinse.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost eliminați 524.590 de porci afectați de boală și s-au identificat 2.208 de cazuri la mistreți.

În bugetul Uniunii Europene s-a prevăzut acordarea a 50 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor afectaţi de PPA, din care o mare parte vor ajunge și la fermierii români afectaţi.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*