Experții Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală vin în inspecție la Buzău

16 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Aceștia se vor afla în România săptămâna viitoare, pentru a evalua modul în care țara noastră a implementat recomandările făcute în calitate de țară recunoscută oficial ca fiind liberă de pesta porcină clasică.

 

Începând cu săptămâna viitoare, România va fi supusă unui audit din partea Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală (OIE), care își va trimite aici patru experți pentru a evalua la fața locului modul în care au fost implementate reglementările pentru prevenirea și combaterea pestei porcine clasice (PPC).

Ultima misiune de acest gen a experților OIE în România a avut loc în 2017, având ca scop recunoașterea oficială a statutului de țară liberă de pesta porcină clasică. La momentul respectiv, România a obținut acel statut, dar reprezentanții OIE au făcut o serie de recomandări pe care autoritățile sanitar veterinare erau obligate să le implementeze, pentru ca România să fie recunoscută în continuare ca țară în care peste porcină clasică a fost eradicată.

Au trecut aproape 3 ani de atunci, iar în cursul zilei de luni, experții OIE vor reveni în România pentru a verifica modul în care aceste recomandări au fost respectate și implementate. Aceștia se vor afla în țară în perioada 20-23 ianuarie, timp în care vor avea întâlniri cu oficialii din cadrul Agenției Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), dar vor efectua și vizite în teritoriu.

 

Auditul va începe la sediul ANSVSA, după care delegație de la OIE va face controale și în țară, printre județele vizate numărându-se și Buzăul, alături de Vaslui și Tulcea. Este vorba de județe în care au existat în trecut focare de pestă porcină clasică, boală ce nu trebuie confundată însă cu Pesta Porcină Africană (PPA), care se manifestă în prezent în mai multe exploatații, incluziv în județul Buzău.

Cu ocazia vizitei în Buzău și în celelalte două județe, experții OIE vor inspecta exploatații comerciale dar și exploatații non-profesionale, adică gospodării în care sunt crescuți porci.

De asemenea, mai multe abatoare, posturi de inspecţie la frontiere şi fonduri de vânătoare vor fi controlate pe parcursul săptămânii viitoare, pentru a se evalua modul în care sunt aplicate normele de biosecuritate şi gestionare a procedurilor de informare, supraveghere şi inspecţie.

 

Într-un comunicat al ANSVSA se mai precizează că misiunea echipei OIE mai include și evaluarea sistemului de supraveghere pentru PPC, existent la acest moment, urmând a fi vizate mai multe aspecte. Printre acestea se numără sistemul de detecţie timpurie, nivelul de biosecuritate şi măsurile de control aplicate pentru depistarea prezenţei virusului şi prevenţia răspândirii virusului în caz de suspiciune sau confirmare a pestei porcine clasice în exploataţiile non-profesionale.

PPC este o boală infecțioasă extrem de contagioasă, care afectează efectivele de porcine, provocată de Pestivirus. Este un virus cu mai multe tulpini, cele mai puternice generând infecții cu o rată mare de mortalitate, în timp ce infecțiile cu tulpinile mai slabe pot trece neobservate. Deși simptomele sunt asemănătoare, peste porcină clasică este diferită de peste porcină africană, care este provocată de un virus dintr-o altă familie.

Primele cazuri de PPC au fost diagnosticate în România în 1983, iar in 2006 existau 716 focare în toată țara. Datorită unei ample campanii de vaccinare începute în luna decembrie a aceluiași an, în luna octombrie a anului 2007 nu mai exista în țară nici un caz de PPC. Din acel moment nu au mai fost consemnate cazuri noi, iar în 2010, României i s-a permis să  exporte pe piața europeană carne de porc. Șapte ani mai târziu, România a fost declarată țară liberă de PPC, statut pe care îl are și în prezent și pe care ar trebui să îl păstreze și după auditul OIE de săptămâna viitoare.

 


Adaugati un comentariu


 

*