Noile medicamente din lista de compensate, disponibile din trimestrul al doilea

16 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Ultima modificare a fost făcută la începutul acestei săptămâni, iar secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că lista rămâne deschisă.

 

În cursul acestei săptămâni a avut loc, la Ministerul Sănătății, o dezbatere publică pe tema noilor medicamente care urmează să fie incluse pe lista de compensate. La discuții au participat reprezentanți ai autorităților din Sănătate, ai producătorilor din industria farmaceutică și ai organizațiilor de pacienți, aceștia din urmă solicitând introducerea de noi medicamente pentru afecțiunile celor pe care îi reprezintă.

Cu această ocazie, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că lista de medicamente compensate rămâne deschisă și se mai pot face modificări, iar noile molecule introduse vor fi disponibile pacienților, începând cu trimestrul al doilea al anului în curs. Acesta a menționat că ultima modificare în listă a fost operată luni, iar alte medicamente urmează să fie introduse în urma dezbaterii publice care a avut loc marți și a discuțiilor ce vor fi purtate cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și comisiile de specialitate.

Încă este deschisă lista de compensate. Luni a apărut ultima modificare a acestei liste, urmând ca după discuţiile cu CNAS şi comisiile de specialitate să mai putem introduce medicamente. Noi am dat un termen final de 10-14 zile, după ce vin şi răspunsurile de la comisie, după care să dăm şi această hotărâre de guvern. Comisiile trebuie să ne dea nota finală şi partea tehnică din Ministerul Sănătății. În primul trimestru trebuie putem face protocoalele terapeutice, iar medicamentele noi vor fi disponibile pacienţilor în al doilea trimestru” a declarat acesta.

 

Unul dintre noile medicamente introduse pe lista de compensate ar putea fi și lenalidomida, conform solicitării venite în cadrul dezbaterii din partea reprezentantei asociației SOS Mielom, Camelia Sucianu. Aceasta a precizat că tratamentul pentru o lună costă 900 de lei, iar mulți dintre pacienți nu își pot permite să plătească din buzunar această sumă, și nici nu este corect ca ei să fie cei care suportă costul tratamentului.

Am nevoie de lenalidomidă imediat după transplant, am avut nevoie şi mi-am cumpărat. Eu am fost ajutată de familie, dar toţi ceilalţi sunt disperaţi, pentru că nu pot să plătească, să susţină acest cost. Pe de altă parte, nici nu este corect să ne cumpărăm medicamentul. În țările europene sunt foarte multe soluţii pentru această boală, dar noi ne dorim să fim trataţi în România, pentru că este un drept al nostru, ca cetățeni români”, a spus Sucianu, în cadrul dezbaterii publice de la minister.

 

Reprezentanții producătorilor de medicamente generice și ai producătorilor internaționali de medicamente au profitat de ocazie pentru a solicita, o dată în plus, revizuirea modului de calcul a taxei clawback.

Directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Valentina Băcuianu, a declarat că „noi susţinem compensarea medicamentelor inovative. Pacienţii români au nevoie de aceste medicamente, aşa cum au nevoie şi de medicamente generice şi biosimilare. Este nevoie însă ca această compensare a medicamentelor inovative, care au fost aprobate prin raport necondiționat de evaluare a tehnologiilor medicale, să nu mai fie finanţată din taxa clawback, pentru că noi, producătorii de medicamente generice, practic, cofinanţăm inovaţia. Acest lucru nu este sustenabil pe termen lung, mai ales că noi producem medicamente ieftine. Este nevoie de medicamente inovative. Mai mult decât atât, este nevoie ca medicamentele generice să aibă un clawback mult mai mic şi diferenţiat faţă de inovative, cum de fapt sunt discuţiile la ora aceasta”.

 


Adaugati un comentariu


 

*