DSVSA Buzău a deschis centrele pentru efectuarea examenului trichineloscopic

7 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Ca și în anii trecuți, acestea funcționează în Piața Centrală și Piața Crâng din Buzău, precum și în Piața Centrală din Râmnicu Sărat.

 

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău a demarat acțiunile specifice perioadei premergătoare Sărbătorilor de Iarnă, anunțând cu această ocazie și deschiderea centrelor de efectuare a examenului trichineloscopic, pentru carnea de porc. Ca de obicei, în județ funcționează trei astfel de centre, în Piața Centrală și Piața Crâng din municipiul Buzău și Piața Centrală din Râmnicu Sărat, iar tariful pentru efectuarea testului este de 25 de lei. Acestea au fost deschise ieri și vor funcționa zilnic, după un orar care poate fi consultat pe site-ul DSVSA. Examenul trichineloscopic va putea fi efectuat chiar și în ziua de Ajun, dar și pe 31 decembrie, urmând ca ultima zi de funcționare a celor trei centre să fie 3 ianuarie 2021. Teste similare pot fi efectuate și la cabinetele medicilor veterinari de circumscripție, dotate cu aparatura necesară, fiecare cabinet având libertatea de a-și stabili propriul tarif.

Totodată, DSVSA asigură în această perioadă Serviciul de Permanență, anunțând numerele de telefon la care buzoienii pot apela pentru a intra în legătură cu reprezentanții instituției. Astfel, în zilele de sâmbătă și duminică și în zilele libere de Sărbători, serviciul de permanență poate fi apelat la numărul de telefon 0372 121 400.

La nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor oficiale din Piața Crâng și cele două piețe centrale din Buzău și Râmnicu Sărat programul de permanența va fi asigurată între orele 8.00 și 14.00 în zilele de 12 și 13 decembrie, iar în perioada 18-20 decembrie, între orele 8.00 – 17.00. De asemenea, în data de 3 ianuarie 2021, programul de permanență va fi asigurat între orele 8.00 și 12.00. Centrul din Piața Centrală din Buzău poate fi apelat na numărul 0372 121 423, cel din Piața Crâng, la numărul 0372 121 425, iar cel din Râmnicu Sărat, la numărul 0768 199 398.

 

În același timp, DSVSA Buzău a demarat controalele tematice specifice acestei perioade, care se vor derula în tot județul, până pe data de 7 ianuarie 2021, în scopul prevenirii toxiinfecţiilor alimentare şi răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA) din zonele de restricţie unde sunt active focare cu această boală.

Vor fi verificate, de asemenea, pieţele agroalimentare, abatoarele şi unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi non-animală, precum şi carmangeriile și măcelăriile. Totodată vor fi efectuate controale în unitățile de alimentaţie publică, unităţile de tip hotelier şi pensiunile turistice, dar și hypermarket-urile și supermarket-urile în care se comercializează produse din carne.

Inspectorii sanitar-veterinari vor colabora cu polițiști și jandarmii, împreună cu care vor efectua controale în trafic, pentru a verifica dacă sunt respectate condiţiile legale pentru transportul animalelor şi al produselor alimentare de origine animală şi non-animală, precum şi restricţiile sanitare veterinare impuse pentru mişcarea porcinelor din gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate de focare active de PPA. Se va urmări în mod special și traseul cărnii de pasăre și ouălor provenite din comerţul intracomunitar şi import. În acest sens se vor efectua verificări la nivelul tuturor depozitelor de destinaţie a acestor produse, fiind controlate documentele de identitate și prelevate probe în vederea efectuării de analize de laborator pentru stabilirea conformităţii acestora.

Totodată sunt vizate tonetele, chioşcurile, rulotele și standurile care vor comercializa în perioada următoare produse tradiționale specifice sărbătorilor de iarnă.

 

În plus, faţă de anii anteriori, controalele din această perioadă vor urmări atât respectarea normelor şi cerinţelor de igienă alimentară, cât şi a celor privind distanţarea fizică a vizitatorilor aflaţi în unităţi de alimentaţie publică, a purtării măştilor și mănușilor de protecție pentru personalul angajat care asigură procesarea, ambalarea, depozitarea şi comercializarea alimentelor. În acest context, va fi verificată şi realizarea igienizărilor cu substanţe care să asigure curăţarea şi dezinfecţia incintelor şi echipamentelor din unitatea respectivă.

Nu în ultimul rând, inspectorii sanitar veterinari vor desfășura și o campanie de informare a populației cu privire la riscul major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar.

Cu această ocazie, medicii veterinari reamintesc recomandările legate de necesitatea efectuării examenului trichineloscopic asupra cărnii de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile proprii. Carnea şi produsele din carne de porc rezultate în urma sacrificărilor tradiţionale în gospodăria proprie sunt destinate doar consumului familial, fiind interzisă comercializarea acestora.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*