Cum au votat buzoienii la Parlamentare: PSD a câștigat detașat

7 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Prezența la urne în județul Buzău a fost 34,82%, adică au votat 131.774 alegători, dintre cei 378.427 buzoieni cu drept de vot. 

 

Într-un an atipic, în care oamenii s-au săturat de restricțiile impuse de pandemie, și după o campanie electorală la fel de atipică, românii s-au prezentat la urne în număr extrem de redus, pentru a-și alege cei 136 de senatori și 329 de deputați care-i vor reprezenta în Parlamentul României în următorii 4 ani. Deși pe actualele liste de vot s-au înscris 7.136 de candidați, cu aproape 1.000 mai mulți decât în 2016, duminică s-a înregistrat cea mai mică prezență la urne la alegerile parlamentare din ultimii 31 de ani.

După numărarea a peste 95% dintre voturile exprimate, PSD se menţine pe primul loc, atât la Camera Deputaţilor (29,8%), cât şi la Senat (30,2%). Este urmat de PNL cu 25,11% la Camera Deputaților și 25,5% la Senat, Alianţa USR-PLUS a obținut 14,5% la Cameră și 15% la Senat, iar AUR – marea surpriză a acestor alegeri, care a dat peste cap toate calculele, are procente mai mari decât cele din exit-poll (8,7% – CD; 8,8-Senat), în timp ce PMP se riscă să nu treacă pragul electoral de 5%, iar Pro România și-a recunoscut deja înfrângerea.

 

Rezultatele finale vor fi însă diferite, după finalizarea numărării tuturor voturilor din țară și din diaspora. Votarea în străinătate, la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, s-a încheiat în toate cele 748 de secții de votare. Conform site-ului oficial al AEP, la alegerile parlamentare din acest an au votat la secțiile din străinătate organizate de MAE, 244.161 cetățeni români (față de 106.038 la alegerile parlamentare din 2016). În total, în afara ţării au votat 265.490 de români (o parte dintre ei au votat prin corespondență). Procesul electoral în străinătate s-a desfăşurat pe parcursul a 59 ore, în funcţie de diferenţele de fus orar.

După centralizarea a 58,68% dintre voturile din afara granițelor, surpriza majoră o constituie Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care a primit 26,51% din voturi.

Alianța USR Plus are 29,09%, PNL – 25,52%, PMP – 7,01%, iar PSD – 4%.

 

Și la Buzău, PSD și-a adjudecat cele mai multe voturi. La urne s-au prezentat doar 131.774 de alegători, dintre cei 378.427 care aveau drept de vot, așa că prezența a fost de 34,82%. Partidul condus de Marcel Ciolacu a obținut în județul Buzău un scor incomparabil mai mare decât cel obținut la nivel național de partidul pe care-l conduce, adjudecându-și peste 47% din voturi, atât la Camera Deputaților cât și la Senat.

Le mulțumim tuturor buzoienilor care s-au prezentat la vot. Încrederea pe care ne-ați acordat-o astăzi ne onorează. PSD este în acest moment câștigătorul alegerilor, iar votul dvs. ne obligă. Echipa PSD Buzău va continua să se lupte în Parlament pentru proiectele județului nostru în beneficiul tuturor”, au declarat liderii PSD Buzău, după încheierea votului.

Cât despre negocieri politice pe care le-ar putea face PSD pentru a forma Guvernul, senatorul Lucian Romaşcanu a spus că este timp pentru a face acest pas, iar preşedintele executiv al PSD Buzău, Petre Emanoil Neagu, care este şi preşedinte al Consiliului Judeţean, a declarat că judeţul va fi reprezentat în Parlament de 5 deputaţi şi de 2 senatorin PSD, deși s-ar putea să fie doar 4 depuți și 2 senatori.

 

PNL Buzau, după alegeri

PNL, a doua formațiune politică în preferințele buzoienilor, se situează la mare distanță, obținând 16,37% din voturile valabil exprimate, cu mult sub rezultatul partidului la nivel național.

Liderul interimar al PNL Buzău, Gabriel Avrămescu, care are șanse să ajungă deputat, le-a mulțumit tuturor buzoienilor care au mers la vot și „tuturor celor care ne-au susținut și au considerat că ceea ce a reușit să facă noua echipă a PNL Buzău în doar o lună de zile demonstrează capacitatea acestei noi echipe de a realiza proiecte concrete pentru județul Buzău. Construcția Partidului Național Liberal Buzău abia acum începe, iar acest lucru se va vedea în proiectele pentru dezvoltarea județului nostru”, convins că PNL va conduce și viitorul guvern.

PMP s-a situat pe poziția imediat următoare, cu aproape 9% din voturi, aproape dublu față de media națională obținută de partidul înființat de Traian Băsescu, având șanse să obțină la Buzău un mandat de senator și unul de deputat, după redistribuire, dacă partidul intră în parlament.

USR-Plus a obținut 8,55% din voturile buzoienilor, iar AUR este și la Buzău marea surpriză, având un procent apropiat de cel obținut la nivel național, în jur de 8%.

Voturile PRO România (peste 7%), în contextul în care partidul nu are șanse să treacă pragul electoral, vor fi redistribuite, ca și cele ale celorlalți competitori politici, care au obținut între 0,45% și 1,17% din sufragii.

 

Marcel Ciolacu, Alexandru Rafila

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat că în contextul în care PSD este câștigătorul „de drept” al acestor alegeri, nu-l mai susține pe Ludovic Orban și PSD trebuie să fie partidul care va da premierul. Liderul social-democrat spune că are deja „patru nume pentru funcția de premier: domnul Grindeanu, domnul Tudose, domnul Dâncu și domnul Rafila. Urmează să discutăm în interiorul partidului. Decizia mea clară, e că eu nu voi fi una dintre nominalizări. Vom vedea miercuri, în interiorul partidului, care este nominalizarea de premier”, a declarat Ciolacu, spunând că se așteaptă să fie primul convocat la consultări de Klaus Iohannis, în condițiile în care Constituția îl obligă să facă acest lucru.

Alexandru Rafila a declarat că a fost luat prin surprindere de propunerea liderului PSD, dar spune că dacă ar fi premier, ar alege o echipă de miniştri „care poate să răspundă situaţiei actuale”, întrucât  actualul Guvern nu a reuşit să gestioneze decât în parte pandemia, cu toate că au existat sfaturi din partea experţilor. După aceea se va gândi și la măsurile de repornire a economiei și de revenire a vieții sociale „cât mai aproape de realitate”, una dintre măsuri fiind aceea de redeschidere a școlilor.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*