Ministrul Agriculturii, la Buzău: Reconstruim agricultura românească printr-o strategie sănătoasă

9 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Adrian Oros a declarat că guvernul liberal a suplimentat cu 3,45 miliarde de lei bugetul MADR pentru compensarea pierderilor în agricultură, iar prin Programul Național de relansare economică, 6 miliarde de euro se vor investi în irigații, dezvoltare și cercetare, astfel încât industria alimentară din România să nu mai fie dependentă de importuri.

 

Aflat miercuri în județul Buzău pentru a se întâlni cu fermierii și autoritățile locale, însoțit de staff-ul filialei locale a PNL, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Oros, a subliniat, într-o conferință de presă ulterioară, că guvernul Liberal „se ține de promisiuni”. Ministrul a menționat că, în ciuda neajunsurilor provocate de seceta din acest an, de gripa porcină și de pandemia de Covid-19, investește masiv în agricultură, zootehnie, irigații, învățământ și cercetare, pentru a dezvolta exploatațiile agro-zootehnice, capacitățile de depozitare și de procesare, astfel încât „să nu mai exportăm materii prime și să importăm cât mai puțin”.

Așa cum am spus încă de la preluarea mandatului de ministru, niciodată nu vom minți sau vinde speranțe fermierilor români. România a fost lovită anul acesta de una dintre cele mai crunte secete pedologice din ultimii zeci de ani. Am mers pe câmp, la fermierii afectați, și m-am uitat în ochii acestora și le-am promis că vor primi despăgubiri. Deși, anul acesta trecem cu toții printr-o perioadă dificilă, cu mari constrângeri bugetare, care a afectat toate domeniile din agricultura și industrie alimentară, așa cum am promis, noi suntem și le vom fi alături, vom sprijini fermierii. Nu a fost simplu, a fost o încercare grea pentru noi, cei de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și colegii noștri de la ministerul Finanțelor publice de a găsi sursa de finanțare pentru a ajuta agricultorii afectați, dar am demonstrat că se poate. În ultima ședință de Guvern , bugetul MADR a fost suplimentat cu 3,455 miliarde lei. Acest lucru ne va permite să acordăm ajutoare pentru secetă, pentru compensarea pierderilor înregistrate în zootehnie, dar și să platim avansul subvențiilor pentru campania 2020”, a declarat Nechita-Adrian Oros, ministrul Agriculturii.

 

Ministrul a avut, astăzi, o întâlnire cu fermierii din Valea Râmnicului, Scutelnici și Puiești și, în timp ce participa la o demonstrație de mașini agricole a sărit să acorde primul ajutor unor protagoniști ai unui accident rutier care s-a întâmplat în apropierea zonei în care se afla. „Nu am făcut nimic special. Am auzit acel zgomot şi nu doar eu, ci aproximativ 40 de persoane care ne aflam în câmp, am plecat spre şosea, unde era o maşină căzută în şanţ, cu şoferul blocat în ea. Cu toţii am pus umărul ca omul acela să poată ieşi din maşină. Din fericire nu a fost ceva grav şi în aproximativ 10 minute au venit echipajele SMURD”, a declarat ministrul Oros, considerând gestul său firesc într-o astfel de împrejurare.

În urma accidentului, o persoană a fost rănită și a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență. Purtătorul de cuvânt al SJU, Adriana Bunilă, a precizat că după primele evaluări, medicii au constatat că „bărbatul, în vârstă de 36 de ani, din localitatea Vâlcelele, victimă a accidentului rutier de pe raza localității Oreavu, este stabil hemodinamic și respirator și conștitient”, iar după toate investigațiile medicale necesare se va stabili ce îngrijiri medicale îi sunt necesare.

Potrivit Poliției, vinovată de producerea accidentului a fost o şoferiţă de 34 de ani din Râmnicu Sărat, care cu ochii la demnostrația de mașini agricole a intrat în coliziune cu un autoturism care circula înaintea sa, la volanul căruia se afla un bărbat de 36 de ani din Vâlcelele. În urma coliziunii, şoferul a fost rănit și a fost preluat de ambulanţă şi transportat la spital pentru îngrijiri medicale. În cauză se va întocmi dosar penal și se vor continua cercetările.

 

Florin Sangiu, Adrian Oros

După acest eveniment, ministrul Oros s-a întors la Buzău, unde însoțit și de medicul veterinar buzoian Florin Sangiu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Buzău și candidat pe lista de consilieri municipali PNL  pentru municipiul Buzău s-a întâlnit, la Consiliul Județean, cu autoritățile locale, cu reprezentanții unităților deconcentrate ale MADR și reprezentanți ai ferimierilor din județ, după care a susținut, împreună cu președintele PNL Buzău, Cristinel Romanescu, o conferință de presă.

După ce a spus că deplasarea sa la Buzău nu este doar una de campanie și că astfel de întâlniri cu fermierii fac parte din strategia sa de ministru, Adrian Oros a subliniat că îi este recunoscător premierului Ludovic Orban și ministrului Finanțelor Florin Cîțu, care au înțeles nevoile agriculturii românești și au acordat „tot sprijinul în demersul nostru. Pentru Guvernul României agricultura este o prioritate, demonstrată și de cele peste 6 miliarde euro alocate în Programul Național de Relansare economică. Am demonstrat că se poate, că ne ținem de cuvânt și că reușim să reconstruim agricultura românească! Nu mai trebuie să exportăm materii prime, ci să creștem capacitatea de depozitare și de procesare, să avem produsele noastre finite și să omportăm cât mai puțin. De aceea sprijinim tinerii și vor fi bugetate cu prioritate suprafețele de până la 50 de hectare, fermele familiale vor fi ajutate să se dezvolte și să dispună de capacități de depozitare și procesare. Vom sprijini și diaspora, pe cei care vor veni să investească în România, așa cum am promis”, a mai spus Oros, menționând că executivul poartă tratative intense cu băncile, pentru ca finanțiștii să devină mai flexibili cu fermierii care ajung în incapacitate de plăți în anii agricoli cu multe calamități.

 

Ministrul Agriculturii a ținut să menționeze că un accent deosebit se va pune și pe învățământul agricol, medicina veterinară și cercetare, care de asemenea vor fi sprijinite de Guvern. A evitat să dea însă speranțe de finanțare Băncii de Gene de la Buzău, despre care a spus că ar putea primi finanțare numai dacă „cei de la Academie, specialiștii din universități vor veni la minister și vor spune că este nevoie de încă o bancă de gene, în afară de cea de la Suceava. Până acum nu am primit, în zece luni, o astfel de cerere, nici din partea mediului academic nici din partea Academiei de Științe Agricole și Silvice care păstorește oarecum toată cercetarea științifică în domeniul agricol și alimentar”, a punctat Oros.

El a subliniat însă că guvernul liberal are între priorități dezvoltarea cercetării și a învățământului de profil, pentru că este conștient că numai astfel vor fi atrași tinerii să rămână în țară și „să ridice standardele și competitivitatea agriculturii, zootehniei, domeniului alimentar și medical-veterinar din România, care trebuie să se dezvolte pe baze sănătoase” , în contextul în care forța de muncă în domeniu este îmbătrânită și este nevoie de investiții și în inteligență, pentru că doar astfel putem spera la un trai mai bun și nu ne vor mai pleca tinerii să facă performanță pentru alții.

 

Adrian Oros

Adrian Oros a menționat totodată că Executivul va schimba radical strategia, astfel încât să se refacă și infrastructura sistemului de irigații, pentru care va apela la fonduri europene. Chiar în anii în care precipitaţiile au fost corespunzătoare şi producţiile au fost mari, am înregistrat, ca ţară, un deficit comercial aproape de 1,4 miliarde de euro, cum a fost anul trecut, pentru că exportăm producţii primare, adică cereale boabe sau animale şi importăm mâncare procesată cu valoare adăugată. Trebuie să avem capacitate de depozitare şi de procesare, de a adăuga valoare la aceste produse. (…) Suma totală pentru programul integrat de combatere a efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii, pe noua abordare, de Gestionare a apei, este de 6,5 miliarde de euro, din care 3,4 miliarde vor fi direcționați exclusiv către rețeaua principală de irigare”, a explicat ministrul Oros, menționând că noile investiții vor duce la un total de trei milioane de hectare de culturi agricole cu acces la apă (infrastructură principală), adică exact suprafața irigată existentă înainte de 1989.

Investițiile vor fi făcute până în 2026, iar statele au obligația ca în 2021 și 2022 să contracteze 70% din sume, adică să pregătească studiile de fezabilitate și caietele de sarcini, pentru a se lansa procedura de achiziții pentru 4,8 miliarde de euro din totalul de 6,5 miliarde alocate în acest scop.

 


Adaugati un comentariu


 

*