Cinci loturi de măști neconforme, respinse la controlul vamal de la Otopeni

9 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Măștile proveneau din China și ar fi urmat să ajungă la mai multe societăți comerciale din țară, în scopul punerii pe piață.

 

Un transport de 2,3 milioane de măști de protecție din China, importate de mai multe societăți comerciale românești, a fost oprit să intre în țară de lucrătorii Biroului Vamal de frontieră Otopeni Călători, care au constatat că acestea „nu îndeplineau cerințele și standardele în vigoare privind calitatea, etichetarea și conformitatea”, potrivit unui comunicat remis de ANAF.

Este vorba de cinci loturi de marfă ajunse în România la bordul unui avion de transport marfă care a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă și care care au fost supuse procedurii obișnuite de control vamal.

Având în vedere specificul și destinația mărfii, lucrătorii vamali au colaborat cu reprezentanți ai Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale – structură responsabilă cu punerea pe piață a măștilor de protecție –, precum și cu inspectori de muncă. În urma analizei de risc s-a stabilit că măștile din cele cinci loturi erau neconforme cu cerințele și standardele în vigoare, astfel că nu puteau oferi protecția necesară pentru cei care le-ar fi purtat.

 

În consecință, inspectorii vamali au interzis intrarea în România a celor 2,3 milioane de măști, întreaga cantitate fiind respinsă la import, întrucât prezenta risc pentru sănătate. A fost luată totodată măsura redirecționării celor 5 loturi de marfă în afara spațiului Uniunii Europene, iar autoritatea vamală a dispus măsurile necesare asigurării supravegherii vamale până la părăsirea acestui teritoriu, în acest scop cooperând și cu administrația vamală din Bulgaria.

În comunicatul ANAF se precizează că „ținând cont că, la nivel european, autoritățile vamale din statele membre UE sunt responsabile în primul rând de supravegherea comerțului internațional al uniunii, acest gen de măsuri vor fi și pe viitor instituite de autoritatea vamală din România, în cooperare strânsă cu alte autorități de aplicare a legii, cu scopul de a garanta securitatea și siguranța uniunii și a rezidenților acesteia”.

 

Sistemul european de alertă rapidă a avertizat până acum autoritățile din statele Uniunii Europene asupra a 106 tipuri de măști de protecție neconforme, identificate de la debutul pandemiei. Prima alertă a fost transmisă încă din 28 aprilie, pentru patru tipuri de măști. În total, au fost transmise până acum 13 alerte, cea mai recentă fiind în cursul lunii trecute și făcând referire la cinci tipuri de măști neconforme.

Odată depistate, aceste măști sunt retrase de pe piață sau respinse la import, cum a fost și cazul celor cinci loturi ajunse în vama de la Otopeni. Principalele nereguli constatate în cazul măștilor neconforme constau în lipsa certificării de către o autoritate competentă, etichetare necorespunzătoare (unele produse au etichete cu marcajul CE, ele fiind fabricate, de fapt, în China) și o calitate foarte proastă, care nu corespunde standardelor UE.

 


Adaugati un comentariu


 

*