Undă verde pentru concursurile pe posturile din Sănătate, pe durata stării de alertă

9 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a aprobat  unele modificări aduse în acest sens legii privind măsurile pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

 

Odată cu apariția pandemiei și decretarea stării de urgență, la nivel central a fost luată și decizia suspendării concursurilor pentru ocuparea unor posturi vacante din sistemul de sănătate, dar și din Învățământ, Apărare, Ordine publică și securitate națională, administrație publică și alte domenii.

Restricțiile privind organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante a fost păstrată și după ce s-a trecut de la starea de urgență la cea de alertă, însă pentru că nu se întrezărește o revenire la normal prea curând, iar starea de alertă va fi, cel mai probabil, prelungită, s-a revenit asupra acestei decizii.

Astfel, după ce au fost aprobate o serie de măsuri de relaxare și reluarea activităților în diferite domenii, s-a decis și permiterea organizării de concursuri pentru posturile din Sănătate și celelalte domenii.

Decizia vine la scurt timp după ce Spitalul Județean de Urgență Buzău și Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca tocmai au făcut angajări fără concurs, în baza unui ordin de ministru care permitea ocuparea posturilor vacante de asistenți medicali și personal auxiliar în sistemul medical, pe perioadă determinată, în condițiile stării de alertă.

 

O modificare în acest sens a legii privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, a fost aprobată ieri de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 234 de voturi pentru, unul împotrivă și o abținere. Textul proiectului de modificare prevede că „pe durata stării de alertă se pot desfăşura şi concursurile pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante pentru posturile nedidactice, didactice auxiliare, pentru posturile din instituţiile care fac parte din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, din autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene şi instituţiile din subordinea sau coordonarea acestora, Parlamentul României, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, Inspecţia Judiciară, din structurile cu sau fără personalitate juridică care derulează programe cu finanţare din fonduri nerambursabile, europene şi naţionale, precum şi pentru posturile vacante de asistenţi medicali comunitari, asistenţi medicali şi medici din unităţile de învăţământ”.

 

Totodată, proiectul mai prevede și  posibilitatea ca, pe durata stării de alertă, activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ să poată fi suspendate, la propunerea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar, cu avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean sau al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti şi al Direcţiei de Sănătate Publică, cu aprobare prin hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

În ceea ce priveşte instituţiile de învăţământ superior, pe durata stării de alertă, activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a studenţilor se pot suspenda prin hotărâre a Senatului universitar, cu respectarea măsurilor stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Educaţiei şi Cercetării.

Nu în ultimul rând, proiectul mai prevede că Ministerul Educației are obligaţia să asigure suportul privind resursele materiale, formarea cadrelor didactice şi cadrul metodologic pentru desfăşurarea cursurilor on-line.

 


Adaugati un comentariu


 

*