Noi reguli de acces în incinta SJU Buzău
Consiliul Județean a aprobat azi, în ședință ordinară, un regulament care stabilește atât regulile de acces în spital, cât și modalitățile de asigurare a pazei.
Începând de astăzi, Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău are un nou regulament referitor la organizarea serviciului de pază și la regimul de acces în incinta unității medicale, fiind vorba de o formă actualizată a regulilor care se aplicau și până acum.
Noul regulament a primit avizul Consiliului de Administrație al spitalului, iar pentru a putea fi pus în aplicare avea nevoie și de aprobarea Consiliului Județean, instituție în subordinea căreia se află unitatea medicală. Un proiect de hotărâre în acest sens s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței ordinare din această dimineață și a fost aprobat cu unanimitate de voturi de către consilieri.
Astfel, conform noului regulament, accesul vizitatorilor în spital va fi permis în intervalele orare 7.30 – 8.30, 15.00 – 16.00 și 19.00 – 20.00, fiind condiționat de respectarea anumitor reguli. Vizitatorii nu vor putea intra în spital fără un act de identitate, pe care trebuie să îl prezinte personalului de pază, care va consemna vizita într-un registru special. De asemenea, accesul vizitatorilor se va face doar prin locurile și spațiile special amenajate în acest sens, iar pe toată durata vizitei, aceștia trebuie să poarte obligatoriu echipament de protecție. Un pacient nu va putea fi vizitat decât de un grup de maxim trei persoane, restul aparținătorilor trebuind să aștepte într-o zonă bine delimitată, care va fi amenajată în măsura în care spațiul spitalului o va permite.
Nu în ultimul rând, vizitatorii trebuie să poarte o ținută decentă. În cazul urgențelor medico-chirurgicale, accesul vizitatorilor va fi permis la orice oră, însă cu respectarea celorlalte condiții enumerate. La finalul fiecărui interval orar de vizită, șeful de tură din cadrul personalului de pază va efectua un control la nivelul tuturor secțiilor, pentru a se asigura că toți vizitatorii au părăsit spitalul.
Regulamentul mai prevede că, la ieșirea din spital, persoanele care însoțesc minori vor fi legitimate pentru a se stabili calitatea pe care o au în raport cu aceștia și legitimitatea părăsirii spitalului de către minor.
Accesul vizitatorilor și al altor persoane, în afara personalului medical, va fi interzis în zonele de risc din spital, mai precis în blocul operator, blocul de nașteri, secția de nou-născuți, stația de sterilizare centralizată, laboratoarele spitalului, depozitele de deșeuri medicale periculoase, stația de oxigen și orice altă zonă stabilită de conducerea unității medicale.
În secția ATI, accesul va fi controlat și se va face doar cu avizul medicilor secției, în funcție de starea pacientului. Și aici, mai mult decât oriunde, vizitatorii vor fi obligați să poarte echipament de protecție. Toate zonele în care accesul altor persoane este interzis vor avea la intrare anunțuri de avertizare în acest sens. Pe durata vizitelor, personalul medico-sanitar va lua măsuri pentru respectarea regulilor de acces și a conduitei civilizate a vizitatorilor, iar la sesizarea oricăror nereguli se va anunța serviciul de pază.
În ceea ce privește accesul în ambulatoriu al pacienților, fie că sunt sau nu însoțiți, acesta se va face în funcție de program, cu bilet de trimitere parafat de medicul de familie sau de specialist, ori cu scrisoare medicală.
Accesul angajaților firmelor prestatoare de servicii va fi permis doar pe baza unui tabel nominal aprobat de managerul spitalului și a legitimației de serviciu, ori a actului de identitate.
Inutil de precizat că este strict interzis accesul în spital al persoanelor care au asupra lor armament, muniție, substanțe toxice, stupefiante, explozivi, precum și orice alt obiecte ce pot pune în pericol viața și integritatea pacienților și a personalului medical. Excepție de la această regulă fac membrii echipelor de intervenție aflați în misiune (polițiști, jandarmi etc), precum și personalul de protecție a demnitarilor și cei care asigură paza pacienților privați de libertate.
Tot în ședința de astăzi a fost aprobat un proiect ce permite demolarea unui pavilion pentru birouri, a șase anexe și a unui garaj din curtea secției exterioare de Boli Infecțioase. Motivul demolării îl constituie starea avansată de degradare a acestor clădiri, care sunt de mult dezafectate și nu mai pot fi reabilitate. Acestea sunt, oricum, pe punctul de a se prăbuși, iar amânarea demolării ar face ca respectivele clădiri să reprezinte în continuare un pericol pentru pacienți și pentru angajații spitalului.