Guvernul a încurcat planurile Parlamentului privind prelungirea stării de alertă

17 iunie 2020 | 0 comentarii |

Guvernul a decis ieri prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, cu noi măsuri de relaxare, însă această decizie nu necesită aprobarea în Parlament, întrucât Executivul a transmis hotărârea doar spre „informare, nu spre „aprobare”.

 

Guvernul a aprobat, ieri, prelungirea stării de alertă pentru o perioadă de 30 de zile, ținând cont de evoluția situației epidemiologice, care impune menținerea în continuare a unor măsuri de prevenire a răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus. Această măsură a fost îndelung contestată de Opoziție, ai cărei reprezentanți au cerut ca prelungirea stării de alertă să se facă doar pentru 15 zile, impunând și o serie de condiții pentru a vota favorabil în Parlament.

Executivul a transmis însă Parlamentului Hotărarea de Guvern doar spre „înștiințare”, nu spre „încuviințare”, ceea ce înseamnă că, potrivit Legii 55/2020, privind instituirea stării de alertă în timpul pandemiei COVID-19, Parlamentul nu se poate pronunța prin vot și nici nu poate modifica măsurile și perioada stabilită de Guvern, legea neprecizând că Guvernul  este obligat să ceară încuviințarea în cazul în care este prelungită starea de alertă.

Una dintre condițiilepuse de PSD se referea la „redeschiderea bisericilor”, despre care premierul Ludovic Orban a precizat că nu au fost niciodată închise, ci doar nu li s-a permis să oficieze slujbe în prezența enoriașilor în interior, fiind obligate să respecte o serie de măsuri de precauție, care au fost impuse și altor entități. Deși această măsură nu era inclusă în pachetul inițial de măsuri de relaxare cu începere de la 15 iunie, în ședința de guvern de ieri a fost aprobată oficierea slujbelor în biserici în prezența enoriașilor, însă cu un număr redus de credincioși, astfel încât să fie posibilă păstrarea distanței sociale. Așadar, în perioada următoare, slujbele vor putea fi oficiate atât la interiorul cât și la exteriorul bisericilor, pentru a permite participarea unui număr mai mare de credincioși.

 

Nelu Tataru

Prelungirea stării de alertă înseamnă menținerea obligativității purtări măștilor de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport, această prevedere aplicându-se și în cazul credincioșilor care vor participa la slujbele religioase oficiate în interiorul bisericilor, după cum a precizat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. De asemenea, măștile se vor purta și în incinta mal-urilor, a sălilor de jocuri de noroc și caselor de pariuri, aseară fiind publicate în Monitorul Oficial normele pe care aceste unități trebuie să le respecte, după ce a fost decisă redeschiderea lor, începând cu 15 iunie.

Ministrul Nelu Tătaru a mai precizat că este nevoie în continuare de menținerea stării de alertă pentru ca autoritățile să aibă la îndemână pârghiile necesare de a acționa în cazul în care măsurile de relaxare nu au efectul scontat, iar numărul de cazuri noi de îmbolnăvire ar crește îngrijorător. În această situație nedorită, ar putea fi reintroduse anumite restricții, iar în cazul apariției unor focare puternice se poate impune carantină în anumite zone.

Respectând nişte reguli de igienă, distanţare, precauţie, putem gestiona situaţia în aşa fel încât să ne ducă după 1 iulie la un alt pachet de relaxări. Conștientizăm și noi, ca Guvern, că situaţia nu este la final, însă putem ajunge la o viață cvasinormală dacă respectăm regulile”, a subliniat ministrul Sănătății, în conferința de presă care a urmat deciziei Guvernului.

 

Deși decizia de prelungire cu 30 de zile a perioadei stării de alertă adoptată de Guvern nu are, în contextul dat, nevoie de aprobarea Parlamentului, reprezentanții PSD se declară nemulțumiți că Executivul „a înțeles mesajul” lor doar parțial. Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, s-a declarat nemulțumit că Parlamentul a fost doar informat de această decizie a Guvernului și nu sesizat, așa le-a transmis că Guvernul PNL ar trebui „să mai facă un pas. Dacă s-ar gândi și la români, nu doar la afacerile lor, ar trebui să dea drumul și la economie!”

Nici faptul că au fost făcute unele concesii, fiind aprobată oficierea slujbelor în biserici și renunțându-se la achizițiile directe nu pare să îi mulțumească pe reprezentanții Opoziției, care cer și redeschiderea tuturor spitalelor pentru toate categoriile de pacienți. „Românii trebuie să se poată trata în spitale! Nu vom permite ca PNL să le mai țină goale și închise. Fără cozi ale umilinței, fără bolnavi lăsați să moară la ușile spitalelor. Cum ar putea accepta orice om normal păstrarea spitalelor închise în timp ce păcănelele au fost redeschise? Și mai primesc și subvenție de la stat?? Ne vedem în Parlament!” este mesajul postat pe pagina de Facebook a PSD, ca primă reacție după ce Guvernul a decis prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă.

În cursul acestei dimineți, informațiile pe surse venite din partea PSD arată că, în urma consultărilor din partid, ar fi fost luată decizia ca măsura luată de Guvern să fie acceptată, iar un răspuns clar în acest sens urmează să îl avem poate chiar în cursul zilei de azi.

 


Adaugati un comentariu


 

*