Se redeschid cabinetele stomatologice și se reia activitatea în ambulatoriu

Începând de azi, se reia activitatea de acordare a asistenței medicale în ambulatoriu pentru cazurile care nu reprezintă urgențe, însă cu respectarea unor reguli stricte, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. În Ambulatoriul „N. Titulescu” din Buzău activitatea rămâne suspendată până săptămâna viitoare, iar la Rm. Sărat, până trece pandemia. 

 

După două luni, România a ieșit din starea de urgență, moment așteptat cu sufletul la gură, întrucât autoritățile au lăsat pe ultimul moment anunțarea noilor măsuri care au intrat în vigoare începând cu ora 0.00. În mare, este vorba de aceleași reguli de care s-a vorbit foarte mult în ultimele zile, cu excepția prevederii privind redeschiderea teraselor, decizie care a fost amânată cel puțin pentru după săptămâni. Starea de alertă va fi în vigoare timp de 30 de zile, perioadă în care, pe raza localităților de domiciliu și în zonele metropolitane, se va putea circula liber, fără declarație pe propria răspundere. Tot începând de azi, portul măștilor de protecție a devenit obligatoriu în toate spațiile publice închise, la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun. De asemenea, la nivelul instituțiilor publice și al operatorilor economici privați este obligatorie organizarea activității astfel încât angajații a căror prezență nu este neapărat necesară la locul de muncă să poată lucra de acasă, iar în cazul celorlalți se impun o serie de măsuri  pentru a preveni răspândirea epidemiei.  Printre aceste măsuri se numără  asigurarea triajului epidemiologic constând în controlul temperaturii personalului propriu şi vizitatorilor, la punctele de control-acces în incinte, dezinfectarea obligatorie a mâinilor înaintea intrării în spaţiile de lucru, respectarea regulilor privind desfăşurarea activităţii în birourile cu spaţii comune şi a regulilor privind funcţionarea unităţilor de cazare în regim hotelier, decalarea programului de lucru pentru entităţile cu un număr mai mare de 50 de salariaţi, astfel încât începerea, respectiv terminarea programului de lucru să se realizeze la intervale de minim o oră, pe parcursul a minim 3 ore, în tranşe de minim 20% din personal.

 

O măsură foarte așteptată este reluarea activității cabinetelor de medicină dentară pentru cazurile care nu reprezintă urgenţe, cu respectarea măsurilor de prevenire şi control a răspândirii infecţiilor. Totodată, începând de azi, se reia asigurarea asistenţei medicale ambulatorii pentru cazurile care nu reprezintă urgenţe şi care nu au potenţial de agravare, cu condiţia organizării activităţii astfel încât consultaţiile să fie efectuate doar cu programare prealabilă şi interzicerea staţionării pacienţilor în zonele de aşteptare.

În Buzău, deocamdată vor fi redeschise doar cabinetele medicale stomatologice și din alte specialități clinice care nu sunt situate în Ambulatoriul de specialitate din Policlinica „N. Titulescu”, care  rămâne însă închis încă o săptămână. Astfel, vor fi accesibile doar cabinetele din ambulatoriul Spitalului Județean și cele care au sediul în alte locații decât policlinica municipală. La râmnicu Sărat, activitatea cabinetelor din ambulatoriul integrat al Spitalului Municipal va fi reluată abia după încetarea pandemiei și revenirea unității medicale la statutul de unitate non-covid.

Se reiau și activităţile de internare a pacienţilor care nu sunt urgenţe medicale, la nivelul unităţilor sanitare non-covid, cu menţinerea interdicţiilor de acces a aparţinătorilor, fiind obligatorie organizarea unui sistem de informare a acestora despre starea pacienţilor internaţi.

 

În ceea ce privește circulația, în interiorul localităților de domiciliu, nu vor mai exista restricții și nu va mai fi nevoie de declarație pe propria răspundere, aceasta fiind în continuare necesară în cazul deplasărilor în afara localităților. Astfel de deplasări sunt permise doar cu anumite motive bine întemeiate.

Astfel, este permisă deplasarea în scop profesional, pentru activități de voluntariat, deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole, deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli, pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăţi din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obţinerea unor drepturi. De asemenea se permite deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament, deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie, deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă.

Este permisă, de asemenea, deplasarea pentru activităţi recreativ-sportive individuale desfăşurate în aer liber, pentru participarea la evenimente familiale cu un număr limitat de persoane şi respectarea regulilor de distanţare socială, precum și deplasarea pentru achiziţia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operaţiuni de întreţinere a vehiculelor, activităţi care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

De la această dată se redeschid și parcurile, mai puțin locurile de joacă pentru copii, care rămân în continuare închise.

 

Cursurile rămân suspendate și se menţine coordonarea operaţională a serviciilor de Ambulanţă de către inspectoratele pentru situaţii de urgenţă şi a Poliţiei Locale de către inspectoratele de poliţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, precum şi măsurile dispuse cu privire la personalul medico-sanitar din cabinetele medicale ale unităţilor de învăţământ, referitoare la punerea la dispoziţia direcţiilor de sănătate publică.

Totodată, instituţiile publice şi operatorii economici care desfăşoară activităţi comerciale sau de lucru cu publicul, ce implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor, trebuie să ia o serie de măsuri pentru organizarea activităţii. Accesul trebuie să fie organizat astfel încât să fie asigurată o suprafaţă minimă de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană şi o distanţă minimă de doi metri între oricare două persoane apropiate.

Tuturor persoanelor care intră intr-un sediu le va fi măsurată temperatura corporală, iar în cazul în care valoarea acesteia depășește 37,3 grade Celsius, accesul în clădire nu va fi permis persoanei respective. Nu în ultimul rând, instituțiile și operatori economici au obligația să asigure dezinfectarea suprafeţelor expuse şi evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat și ghişeelor.

În continuare este interzisă organizarea de manifestări publice, mitinguri, concerte sau orice alte evenimente ce reunesc un număr mare de oameni, fiind menționate câteva excepții. Este vorba de slujbele religioase, care trebuie să se desfășoare în curtea bisericilor, activităţile culturale desfăşurate în spaţiile special destinate, respectiv la nivelul muzeelor, bibliotecilor şi a sălilor de expoziţii, care se desfăşoară cu respectarea măsurilor de prevenire şi protecţie, activităţile recreativ-sportive în aer liber, cu participarea a cel mult 3 persoane care nu locuiesc împreună.

 

Sunt însă permise activităţile de îngrijire personală care se desfăşoară în spaţiile special destinate şi cu respectarea măsurilor de prevenire şi protecţie și activităţile de pregătire a sportivilor de performanţă în cantonamente. Restaurantele și terasele rămân închise, ca și până acum, la fel și mall-urile cu o suprafață mai mare de 15.000 de metri pătrați. În aceste complexuri comerciale este totuși permisă funcționarea magazinelor alimentare, a farmaciilor umane și veterinare, a centrelor de optică medicală și a magazinelor de electrocasnice, dacă acestea asigură livrarea la domiciliu a produselor.

Se menține în continuare obligativitatea funcţionării centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile şi impunerea unor condiţii de izolare a personalului pe perioada prezenţei la serviciu.

Persoanele care vin din străinătate vor fi obligate să se izoleze la domiciliu, iar dacă nu au această posibilitate sau nu doresc să îți pună familia în pericol, pot opta pentru măsura de carantină instituționalizată. Și la acest capitol, sunt menționate câteva categorii profesionale care sunt exceptate de la această obligație.

 

Rămân închise și unele puncte de frontieră, iar în zonele aflate în carantină la momentul încetării stării de urgență se va menține această măsură, până la expirarea perioadei stabilite de autorități. Este și cazul cartierului Poștă din Buzău, pentru care măsura carantinei se menține cel puțin până la sfârșitul acestei săptămâni, dar și de localitatea Râmnicelu, care va rămâne în carantină încă o săptămână.

Totodată, intrarea în țară a cetățenilor străini și a apatrizilor este interzisă, cu anumite excepții, și  se prelungeşte cu 14 zile măsura suspendării zborurilor efectuate de operatorii economici din aviaţie spre și dinspre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Franţa, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Iran, pentru toate aeroporturile din România. Aceeași interdicție rămâne valabilă până la 1 iunie și pentru  transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia, Spania, Franţa, Germania, Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos şi Turcia şi din aceste ţări către România.

 


Adaugati un comentariu


 

*