Deputații au aprobat legea privind „starea de alertă”

13 mai 2020 | 0 comentarii |

Proiectul Guvernului privind măsurile prevăzute în timpul stării de alertă a primit 267 de voturi „pentru” și 5 abțineri, cu numeroase amendamente.

 

Deputații au aprobat, în această seară, proiectul Guvernului privind măsurile prevăzute în timpul stării de alertă, cu 267 de voturi „pentru” și 5 abțineri, după ce au făcut mai multe modificări și au eliminat amendamentul propus de liberali, ca legea să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Asta înseamnă că, în contextul în care „starea de urgență” încetează joi noapte, la ora 24.00, iar actul normativ poate fi promulgat de președintele Klaus Iohannis vineri dimineață (dacă nu vor exista contestații la Curtea Constituțională), legea va putea intra în vigoare abia luni, 18 mai, iar dacă Gvernul nu găsește o soluție, vor exista trei zile fără restricții.

Șeful DSU Raed Arafat, a atras însă atenția că deși se va putea circula fără declarație, o serie de măsuri valabile în perioada stării de urgență vor fi valabile în continuare și vor exista și altele noi, între care purtarea obligatorie a măștii de protecție în spații închise și în transportul în comun.

Potrivit  textului de lege adoptat, starea de alertă reprezintă „răspunsul la o situaţie de urgenţă de amploare şi intensitate deosebite, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporţionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia şi necesare pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor iminente la adresa vieţii, sănătăţii persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale şi culturale importante ori a proprietăţii”.

 

Nelu Tataru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că va fi nevoie de un echilibru, căci relaxarea restricțiilor trebuie făcută astfel încât să nu pierdem controlul asupra răspândirii COVID-19, subliniind că nu putem lăsa ca într-o pandemie să gestionăm politic criza”. Ministrul a dat asigurări că Guvernul va găsi în această noapte sau mâine dimineață o soluție, întrucât suntem abia la începutul pantei descendente a curbei, iar „pentru a putea gestiona acest moment, trebuie să relaxăm progresiv, gradual”, pentru a putea gestiona şi momentele neplăcute care pot interveni.

Încă mai suntem în stare de urgență și azi, și mâine. Guvernul caută o stare administrativă care să poată controla ce se poate întâmpla zilele viitoare. Vrem să relaxăm restricții pe care le-am avut, dar trebuie să avem pârghii dacă vedem o creștere a numărului de cazuri. (…) Vom căuta pârghiile necesare pentru a controla situațiile neplăcute ce pot apărea”, a explicat ministrul, menționând că abia peste 14-20 zile, în funcție de evoluția epidemiei, vor putea fi adoptate, progresiv, noi măsuri de relaxare.

Referitor la faptul că personalul medical care intră în contact cu pacienții cu coronavirus reclamă că nu a primit cei 2.500 de lei promiși de Executiv, Tătaru a spus că așteaptă de la șefii spitalelor numele celor care au fost „în prima linie” în lupta cu virusul, astfel încât aceștia să primească bonusul promis la salariu.

 

Între amendamentele adoptate astăzi de deputați se numără cel prin care în cazul în care starea de alertă se instituie în cel puţin jumătate de ţară este necesară încuviinţarea Parlamentului, care poate fi dată în cel mult 5 zile. În forma propusă de Guvern nu exista această prevedere, iar în forma adoptată de Senat, încuviinţarea stării de alertă era necesară doar dacă această măsură era luată la nivelul întregii ţări.

Starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului Afacerilor Interne şi nu poate depăşi 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne. Starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării sau doar pe teritoriul unor unităţi administrativ-teritoriale, după caz. Când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului. Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată”, iar Parlamentul poate aduce modificări măsurilor propuse de Guvern în starea de alertă, potrivit textului de lege adoptat.

 

Unele restricţii propuse de Guvern, care fuseseră eliminate de Senat, au fost reintroduse de Comisia juridică a Camerei Deputaților, iar altele au rămas în forma Camerei superioare.

Pe durata stării de alertă se poate suspenda consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora. Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spaţiile menţionate, cu excepţia teraselor unde se respectă măsurile de protecţie sanitară” – mai prevede legea adoptată de deputaţi.

A dost aprobat, de asemenea, un amendament care prevede posibilitatea deschiderii centrelor comerciale mai mici de 15.000 de metri pătraţi, cu magazine individuale în incintă de sub 500 mp fiecare.

Măsurile restrictive de drepturi prevăzute în prezenta lege, precum şi, după caz, cele de renunţare sau de relaxare a acestora se dispun cu respectarea principiului egalităţii de tratament juridic pentru situaţii identice sau comparabile, prevede un alt amendament adoptat.

Proiectul adoptat de Camera Deputaților, cameră decizională, va va putea fi trimis la promulgare peste două zile – termen în care acesta poate fi atacat la CCR, dar chiar dacă președintele semnează imediat, legea intră în vigoare abia după trei zile, astfel că perioada 15 – 18 mai ar putea fi una fără restricții, dacă Executivul nu găsește urgent o soluție.

 


Adaugati un comentariu


 

*