Ibunoprofenul ramane pe lista de medicamente gratuite

3 februarie 2015 | 1 comentariu |

In februarie vor fi insa eliminate din lista de compensate 21 de molecule care au alternativa prin medicamente mai noi, dupa cum a precizat Marius Savu, directorul ANMDM. 

 

Marius Savu-presedinte ANMDM

Marius Savu-presedinte ANMDM

Ieri a avut loc o dezbatere publica pe marginea deciziei autoritatilor din Sanatate de a scoate de pe lista de medicamente compensate 21 de molecule vechi, pentru care au aparut inlocuitori mai eficienti si pentru care nu mai exista indicatie terapeutica. In cadrul discutiilor, directorul Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, Marius Savu, a declarat ca este posibil ca delistarea celor 21 de molecule vechi sa fie facuta chiar din cursul acestei luni, precizand ca acest fapt va genera economii anuale de aproximativ 200 de milioane de lei, chiar daca medicamentele delistate vor fi inlocuite cu altele mai noi.

Despre medicamentele ce urmeaza sa fie scoase de pe lista de compensate, Marius Savu a spus ca „multe dintre ele au alternativa terapeutica. Vorbim de medicatie pentru hipertensiune unde exista numeroase alte alternative terapeutice mult mai eficiente in anii nostri, exista medicatie in cazul benzodiazepinelor care nu sunt asa de daunatoare pe termen lung si nu dau aceasta dependenta si mai sunt anumite categorii de medicamente care, teoretic, nu au neaparata nevoie de alternativa pentru ca ele din pacate nu si-au dovedit in ultimii ani eficacitatea terapeutica”.

 

ibuprofenPrintre medicamentele propuse initial pentru a fi scoase de pe lista de compensate se numara si Ibuprofenul, produs utilizat in prezent pe scara destul de larga de pacientii din Romania, putand fi achizitionat din farmacii si fara prescriptie medicala. Decizia autoritatilor de a nu mai deconta acest medicament a starnit critici in randul pacientilor, care au sustinut ca in acest caz nu este vorba de un medicament invechit sau pentru care nu mai exista indicatie terapeutica, fiind destul de cautat in farmacii.

In acest context, autoritatile se pare ca s-au razgandit in privinta Ibuprofenului, directorul ANMDM anuntand in cadrul dezbaterii de ieri ca acesta va fi pastrat pe lista de medicamente compensate in regim de suta la suta. Singura conditie pentru a fi decontat de CNAS este aceea ca produsul sa fie eliberat pe baza de prescriptie medicala, in caz contrar, pacientii trebuind sa suporte costul din propriul buzunar. „Ibuprofenul care se elibereaza cu prescriptie medicala, va ramane in continuare in compensare. Deci, formele care se elibereaza cu prescriptie, adica suspensie pentru copii si forma de 600 de mg pentru adulti, nu isi vor modifica nivelul de compensare, de suta la suta, pe lista C3. Medicamentele OTC care nu sunt eliberate cu prescriptie, vor disparea insa din propunerea noastra finala”, a precizat Marius Savu.

Ibunoprofenul este un antiinflamator nesteroidian, analgezic si antipiretic si un antiagregant plachetar, asemanator cu aspirina. Actioneaza ca analgezic in durerea usoara si moderata cauzata de reumatismul degenerativ si inflamator, suferintele disco-vertebrale sau reumatismul extraarticular.

 

Laurentiu Mihai

Laurentiu Mihai

In cadrul aceleiasi dezbateri, Laurentiu Mihai, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), a declarat ca procesul de delistare a celor 21 de molecule trebuie sa se faca pe criterii ce au la baza transparenta, iar pentru moleculele eliminate trebuie sa existe o alternativa terapeutica. In opinia sa, ar trebui ca in momentul in care un medicament este scos de pe lista, pacientii sa poata avea la dispozitie un inlocuitor la acelasi pret si cu aceeasi eficienta terapeutica. „In clipa in care un medicament este scos de pe lista, cu siguranta va fi recomandat de catre medici un inlocuitor care se afla pe lista, eventual mai scump, astfel incat nu numai ca nu se vor obtine economii, ci dimpotriva, preturile platite de pacient, dar si de sistemul public, vor creste. Singura posibilitate de economii o vedem prin acea noua categorie introdusa, de compensare de 20 la suta, dar acolo va ramane ca pacientul sa plateasca mai mult din buzunar” a declarat Laurentiu Mihai, care a mai atras atentia ca printre medicamentele propuse spre a fi scoase de pe lista se numara si molecule recomandate in tratamentul diabetului si afectiunilor cardiovasculare, boli in care schimbarea tratamentului presupune numeroase riscuri.

 

fabrica de medicamenteTotodata, directorul executiv al  APMGR s-a plans in cadrul dezbaterii de valoarea prea mare a taxei clawback pe ultimul trimestru al anului trecut, avertizand ca producatorii sunt nevoiti in aceasta situatie sa isi reevalueze planurile pentru acest an, pentru a vedea daca mai este sau nu rentabil sa ramana in Romania. Potrivit afirmatiilor sale, valoarea taxei clawback pe care companiile  farmaceutice trebuie sa o plateasca, pentru ultimul trimestru din 2014, depaseste cu 25 la suta valoarea vanzarilor, fiind vorba de cea mai grea lovitura primita de industria farmaceutica si mai ales de producatorii de medicamente generice. „La sfarsitul saptamanii trecute, companiile au primit procentul in care se plateste taxa clawback in ultimul trimestru al anului 2014 si el, in premiera, depaseste 25 la suta. A sarit taxa de la aproape 21 la suta in trimestrul III anul trecut la peste 25 la suta, in conditiile in care nu exista o crestere a vanzarilor, care sa explice un astfel de salt imens” a precizat Laurentiu Mihai.

In timp ce reprezentantii sistemului public de sanatate si producatorii de medicamente se cearta, bolnavii sunt cei care au de suferit cel mai mult si, se pare, nimeni nu tine cont de parerea lor, chiar daca aceasta a fost exprimata in nenumarate ocazii, de reprezentantii asociatiilor care ii reprezinta.Comentarii (1)

  1. Ioana Nita spune:

    In luna ianuarie cand am fost sa iau medicamentele(picaturi travatan) pentru Glaucom, am avut surpriza neplacuta sa platesc Stiam ca medicamentele pentru cancer si glaucom sunt gratuite…! 

Adaugati un comentariu


 

*