Doar 15 medicamente noi vor fi introduse pe lista de compensate si gratuite, neconditionat

7 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Agentia Nationala a Medicamentului a finalizat evaluarea moleculelor si dosarelor depuse. Producatorii de medicamente se arata dezamagiti de numarul  mic de medicamente ramase pe lista de compensate. Unele medicamente se vor compensa cu 20 la suta.

 

Marius Savu-presedinte ANMDM

Marius Savu-presedinte ANMDM

Presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a anuntat ca au fost evaluate toate moleculele si toate dosarele care au fost depuse in vederea introducerii pe lista de medicamente compensate si gratuite. 15 medicamente vor intra pe lista neconditionat (nu mai trebuie avizul unei comisii speciale), altele vor intra pe lista cu acordul cost-volum, iar altele nu vor intra deloc. Lista finala va fi publicata printr-o Hotarare de Guvern, dupa finalizarea analizarii contestatiilor.

Am evaluat, in momentul de fata, toate moleculele, toate dosarele depuse, sunt in curs de trimitere rezultatele catre companii. Avem doua categorii de molecule: molecule care au intrat neconditionat pe lista de medicamente si au fost publicate deja in transparenta decizionala. In prima etapa am asteptat contestatiile, pe care le finalizam in aceasta saptamana, astfel incat sa finalizam lista medicamentelor care intra neconditionat si care va fi publicata printr-o hotarare de guvern. In urma contestatiilor, probabil ca vor fi undeva la 15 molecule. Pe celelalte, le-am transmis catre detinatorii de autorizatie de punere pe piata, fie ca intra conditionat de acordul cost-volum, fie ca nu se califica deloc, urmand ca aceasta a doua lista sa fie publicata imediat ce avem documentatia din partea autoritatii referitoare la legislatia cost-volum”, a precizat presedintele Agentiei, Marius Savu, in cadrul unei dezbateri organizata  astazi, de Ministerul Sanatatii, pe tema aprobarii Listei medicamentelor compensate.

 

Medicamente-decontatePresedintele ANM a aratat, de asemenea, ca „acordurile cost-volum” vor schimba modul de prescriere a medicamentului, dar si modul de a urmari felul in care pacientii sunt tratati.Tripla terapie va intra, undeva, dupa analizele care vor fi facute in cadrul acordurilor cost-volum. Costurile aici sunt mari si va trebui sa fie foarte bine urmariti acei pacienti. Si tratamentele pentru cancer vor intra pe baza acordurilor cost-volum. Daca tratamentul va fi eficient pentru pacient, acesta il va primi in continuare… (…) Incercam in momentul de fata ca, prin delistarile pe care le facem, sa cream un anumit spatiu bugetar”, a punctat Savu.

Directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, s-a declarat insa nemultumit de rezultatul evaluarii ANM, intrucat, dupa o prima etapa de evaluare a medicamentelor, au fost avizate favorabil „doar 10 dosare din 160, cate au fost depuse”.

Zaharescu si-a manifestat speranta ca legislatia referitoare la acordurile cost-volum se va finaliza intr-un interval de timp „acceptabil”, astfel incat pacientii sa poata avea la dispozitie „macar la inceputul anului viitor” medicamentele de care au nevoie. El considera ca incheierea unor acorduri cost-volum nu este un proces care sa poata sa fie derulat in doua sau trei zile, fiind necesare aprobari la nivelul companiilor.

 

medicamentelePe noua lista de medicamente vor fi pastrate si anumite molecule care, desi nu mai indeplineau criteriile internationale, ajuta la imbunatatirea unor terapii, astfel ca ele vor fi patrate si introduse pe noile liste, dar cu o compensare de numai 20%.

Marius Savu a explicat ca decizia a fost luata intrucat „in urma dezbaterilor publice, am ajuns la concluzia ca anumite medicamente, desi nu mai indeplinesc anumite criterii internationale, isi mai gasesc un rol in terapeutica romaneasca si, in concluzie, am gandit o varianta de a avea un nou palier de compensare de 20% pentru aceste medicamente care nu salveaza vieti, dar imbunatatesc tratamentele. Sunt anumite tonice vasculare, anumite medicamente care sunt folosite in afectiuni venoase la care rezultatele nu sunt extraordinare, dar care, totusi, isi gasesc un beneficiu terapeutic”.

 

medicamentePresedintele ANM a mai aratat ca din noiembrie, ar putea fi introdus si acordul cost – volum, care vor schimba un pic modul de prescriere a medicamentelor si modul de a urmari felul in care pacientii sunt tratati, pentru ca acordurile cost-volum vor permite nu numai introducerea pacientului pe o anumita terapie si urmarirea evolutiei sale in asa fel incat sa fi siguri ca medicamentul a fost dat celui care chiar are nevoie. Incep sa apara medicamente care costa 10.000, 15.000, 20.000 de euro si atunci este normal ca aceste medicamente sa se duca la pacientii care au nevoie de ele si sa nu fie irosite”.

Marius Savu a precizat ca autoritatile ar putea incheia acorduri cost-volum inca din luna noiembrie a acestui an cu producatorii de medicamente. Aceasta intelegere impune producatorilor de medicamente sa suporte o parte din pretul medicamentului compensat, dar cu conditia ca pentru aceste medicamente sa nu se plateasca taxa clawback.

 


Adaugati un comentariu


 

*