Saptamana viitoare „se da drumul” primelor medicamente din noua lista de compensate

Conform asigurarilor date de presedintele Agentiiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, 17 din cele 23 de noi molecule vor putea fi prescrise de medici incepand de luni, 9 martie.

 

Marius Savu-presedinte ANMDM

Marius Savu-presedinte ANMDM

Ziua de 9 martie va fi una istorica pentru romani, mai ales pentru cei bolnavi. Nu pentru ca este Ziua celor 40 de Mucenici in calendarul Ortodox, ci pentru ca autoritatile au stabilit ca de la aceasta este data, pacientii cu boli cronice din Romania vor avea acces pentru prima data, dupa sase ani, la tratamente noi. Aceasta, daca este sa dam crezare spuselor lui Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM). El a declarat ieri, ca au fost finalizate protocoalele de prescriere pentru 17 din cele 23 de molecule noi introduse pe lista de compensate si mai sunt de indeplinit doar cateva formalitati pana ca acestea sa fie disponibile pentru pacienti. Practic, mai trebuie doar ca protocoalele sa fie publicate in Monitorul Oficial, lucru ce se va intampla pe parcursul acestei saptamani, astfel ca, incepand de luni, medicii vor putea prescrie noile medicamente de care pacientii vor beneficia in regim compensat. Din pacate, pentru celelalte 6 noi molecule introduse pe lista de compensate se mai lucreaza inca la intocmirea protocoalelor de prescriere, asa ca va mai dura pana vor fi disponibile.

De-a lungul ultimilor aproape sapte ani, pacientii au fost dusi permanent cu vorba in privinta actualizarii listei de compensate, primind doar promisiuni neonorate din partea autoritatilor. Din aceasta cauza, anuntul facut de presedintele ANMDM a fost primit cu oarecare reticenta, existand temerea ca ar putea fi vorba de o noua promisiune fara acoperire

 

farmacieDaca de luni, primele 17 noi molecule vor putea fi prescrise si eliberate in regim compensat, pentru celelalte sase, pacientii vor mai avea de asteptat pana spre jumatatea lunii aprilie. Marius Savu estimeaza ca pe 15 aprilie ar putea sa se finalizeze si pentru acestea protocoalele de prescriere. Eu zic ca cel mai tarziu la 15 aprilie vor ajunge medicamentele la pacienti. Noi speram ca a doua zi, din momentul in care comisiile vor fi functionale, sa formalizam si aceste sase molecule. Noi deja avem protocoalele gandite si discutate, ramane doar sa avem avizul comsiilor sa putem sa le publicam” a mai declarat presedintele ANMDM, care a mai precizat ca cele sase molecule vizeaza afectiuni precum poliartrita reumatorida, bolile psihice si HIV/SIDA.

Reamintim ca blocajul la nivelul Ministerului Sanatatii a aparut la inceputul acestui an, odata cu demisia a peste 200 de specialisti din comisiile care trebuia sa intocmeasca protocoalele de prescriere pentru cele 23 de noi molecule. Printre inlocuitorii acestora s-au regasit apoi medici aflati in situatia de incompatibilitate si chiar un specialist decedat, fapt ce a starnit noi proteste din partea pacientilor, care au acuzat autoritatile ca amana cu intentie actualizarea listei de compensate.

 

Dan Zaharescu, presedinte ARPIM

Dan Zaharescu, presedinte ARPIM

Daca vestea poate fi una buna pentru pacienti, in cazul in care se si adevereste, reprezentantii pietei farmaceutice si-au exprimat din nou nemultumirea. Ei spun ca protocoalele respective sunt realizate de comisiile formate doar din specialisti in domeniul medical, care nu au pregatire si pe partea economica. „Protocoalele terapeutice reglementeaza elementele clinice legate de medicamentul respectiv, aspectele economice, ele au fost deja evaluate prin acea metodologie de evaluare a tehnologiei medicale. Deci procesul s-a incheiat, aceasta ar fi o dublare a acelui proces, facuta de catre persoane care nu au competenta sa faca acest lucru fiindca nu ii poti cere unui clinician sa ia decizii economice”, a explicat Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente.

In replica, autoritatile din Sanatate au mentionat ca mecanismul economic este unul foarte important atunci cand vine vorba de noi medicamente introduse pe lista de compensate, in ideea ca acelasi buget al Sanatatii trebuie sa suporte toate moleculele din lista.

 


Adaugati un comentariu


 

*