Argumente PRO si CONTRA practicarii medicinei in strainatate

3 martie 2015 | 0 comentarii |

In contextul in care cei mai multi absolventi de Medicina aleg sa plece din tara, consilierea in cariera prin prisma impartasirii experientei unor confrati care au facut cariera in strainatate le este utila si necesara.

 

consiliere cariera medicinaDespre avantajele si dezavantajele de a profesa medicina in strainatate sau in tara, studentii ieseni au discutat in cadrul unui nou work-shop organizat in cadrul unui proiect derulat cu fonduri europene.

Fie ca aleg sa plece sa lucreze in strainatate sau opteaza pentru a profesa in tara, medicii romani sunt tot mai constienti ca au oportunitatea de a alege intre avantajele si dezavantajele uneia dintre cele doua variante.

Aflati pe bancile facultatii, studentii medicinisti considera insa ca au nevoie de mai multe lamuriri privind oportunitatile alegerii in cariera, de aceea participa, in numar mare, la work-shopurile organizate in cadrul unui proiect finantat din fonduri europene, de Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa” Iasi.

Medicii romani aleg pleaca sa lucreze in strainatate atunci cand au oportunitati si se intorc atunci cand au oportunitati de a dezvolta proiecte interesante. Sunt doua dintre concluziiile workshopului organizat zilele acestea, la Iasi, in cadrul proiectului „Consiliere profesionala in specializarile medicale pentru o cariera de succes” – MedVISE, la care au participat aproximativ 200 de studenti interesati de experienta unor medici romani in strainatate.

 

UMF IasiDr. Tudor Toma – Consultant Respiratory Physician la University Hospital Lewisham le-a explicat studentilor ca in Marea Britanie, medicul este privit ca orice alt specialist la care apelezi cand ai nevoie, ca un instalator sau electrician. „Atunci, cand exista o problema, medicul trebuie sa o rezolve, tinand seama de protocoale. Pe de alta parte, sistemul ii ofera medicului tot ce are nevoi”, a spus dr. Tudor Toma, mentionand insa ca oricand s-ar intoarce in Romania, daca aici lucrurile ar sta ceva mai bine in sistemul medical.

Marius Ursache, co-fondator al companiei Grapefruit, lansata in 1999 ca agentie de branding si fondator Eterni.me, realizat impreuna cu o echipa de antreprenori de la Massachusetts Institute of Tehnology (MIT) le-a explicat studentilor in direct din Chile ca este important sa faci ceea ce iti place. Chiar daca nu practica medicina, fiind implicat in alte proiecte, acesta considera ca studiile medicale au fost extrem de importante in formarea sa.

 

Prof. Dr. Doina Azoicai, manager proiect

Prof. Dr. Doina Azoicai, manager proiect

Asist. dr. Nicolae Ghetu, medic specialist Chirurgie Plastica, intors la Iasi dupa ce a realizat  specializari in Franta, Japonia si Taiwan a inceput sa dezvolte un centru de abilitati chirurgicale pentru studenti si medici rezidenti.

Sef. Lucr. Dr. Naum Alexandru, reintors dupa ce s-a specializat in Suedia va lansa un proiect in ceea ce priveste evaluarea imagistica.

Studentii au venit in numar foarte mare la workshop interesati de experienta unor medici care lucreaza in strainatate. Atunci cand faci din pasiune ceea ce faci, exista posibilitati de realizare atat in tara, cat si in strainatate”, a declarant prof. dr. Doina Azoicai, managerul proiectului „Consiliere profesionala in specializarile medicale pentru o cariera de succes”.

Studentii prezenti la discutii au spus ca atunci cand au ales medicina, au luat in calcul posibilitatea de a pleca sa lucreze in strainatate, considerand ca principalele avantaje ar fi remuneratia mai mare, conditiile de lucru mult mai moderne, dezvoltarea profesionala si personala, respectul si libertatea.

Ei sunt insa constienti si de dezavantajele unei astfel de optiuni: departarea de familie, lupta continua cu o societate care nu te adopta si cu care nu te identifici, epuizare la serviciu, diferente culturale, riscul de a fi marginalizat, discriminati.

 


Adaugati un comentariu


 

*