10 ani de SMURD aerian

7 octombrie 2014 | 0 comentarii |

In acest timp au fost indeplinite peste 12.000 de misiuni aero-medicale, care au insumat peste 24.000 de ore de zbor.

 

elicopter-smurdZi aniversara astazi, pentru serviciul SMURD, care a marcat implinirea a 10 ani de la efectuarea primei misiuni de salvare  aero-medicala. De atunci, lucrurile au evoluat mult, serviciul avand acum la dispozitie o adevarata flota aeriana si dispunand de mai multe puncte de operare aero-medicala in tara, pentru ca aeronavele trimise in misiune sa ajunga in cel mai scurt timp la locul interventiei.

Momentul a fost marcat printr-o ceremonie festiva, la care au participat paramedici din cadrul serviciului, sefii celor 8 puncte de operare aero-medicala din tara si, pentru ca nu puteau rata ocazia de a se afisa in plina campanie electorala la un asa eveniment legat de unul dintre cele mai apreciate servicii din Romania, premierul Victor Ponta, insotit de o pleiada de ministri intre care si Nicolae Baniciuoiu, de la Sanatate, Gabriel Oprea de la M.A.I., Mircea Dusa de la M.Ap.N si Ioan Rus de la Transporturi. Amfitrionul evenimentului a fost medicul Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta din Ministerul Afacerilor Interne, de numele caruia se leaga infiintarea SMURD in Romania.

 

Noua aeronava SMURD (foto: MAI)

Noua aeronava SMURD (foto: MAI)

Acesta a mentionat ca pe parcursul celor zece ani de activitate au fost efectuate peste 24.000 de ore de zbor, cu elicopterele operate de MAI, si peste 12.000 de misiuni de salvare executate, la care se adauga tot ce s-a realizat in colaborare cu fortele aeriene romane din cadrul Ministerul Apararii Nationale.

Despre semnificatia datei de 7 octombrie in istoria SMURD, Raed Arafat a spus ca „reprezinta inceputul activitatii de salvare aeriana, in mod oficial, sub coordonarea MAI si folosind elicopterele achizitionate de Ministerul Sanatatii si care sunt operate de MAI, precum si alte tipuri de aeronave, in slujba cetateanului si pentru salvarea vietilor”.  Acesta a mai precizat ca pe parcursul perioadei 2004-2014 au fost infiintate punctele aeriene de salvare din Iasi, Arad, Craiova, Constanta, Galati si cel de prim ajutor aerian pentru zona Deltei Dunarii din Tulcea. In cursul acestui an, urmeaza sa fie operationalizat si punctul aero-medical de salvare SMURD din regiunea Nord-Vest, care urmeaza a fi sub coordonarea medicala a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj, dar tot in colaborare cu Inspectoratul General de Aviatie al MAI.

 

Avion SMURD - sursa foto:MAIReferindu-se la misiunile aeriene executate pe parcursul celor zece ani, Raed Arafat a precizat ca una dintre cele mai complexe interventii SMURD a fost cea in colaborare cu MApN  in urma tragicului accident din Muntenegru, in 2013, misiune care „a dovedit capacitatea sistemului si nivelul de profesionalism atins de componentele sistemului integrat de raspuns la urgente”.

De mai putin de un an, Buzaul se numara printre judetele deservite de un punct de operare aeriana al SMURD, mai precis punctul de operare aeriana de la Galati, care de catva timp actioneaza cu un elicopter in judetele Galati, Braila, Vrancea, Buzau, fiind disponibil si pentru misiuni in cazul unor accidente produse pe Autrostrada Soarelui, dar si pentru misiuni pe celalalt mal al Prutului, in Republica Moldova,

Dar, pentru ca suntem in Romania si atunci cand lucrurile merg bine trebuie sa intervina ceva, legat de obicei de incompetenta sau interesele autoritatilor pentru ca totul sa capete o turnura proasta, asa s-a intamplat si cu elicopterul de la Galati. Acesta nu dispune in prezent de un hangar, pentru ca intre consilierii judeteni din Galati au avut loc neintlelgeri de natura politica, in urma carora o mare parte din ei nu s-au mai prezentat la sedinta in care trebuia adoptata hotararea privind construirea hangarului. Pentru cititorii Sanatateabuzoian.ro scenariul este cunoscut, la fel petrecandu-se lucrurile luna trecuta si in Consiliul Judetean Buzau, unde adoptarea unei hotarari de care depindea inceperea reabilitarii termice a Spitalului Judetean a fost intarziata cu trei saptamani din cauza disputelor de ordin politic dintre consilieri.

 


Adaugati un comentariu


 

*