Ministerul Sanatatii infiinteaza un Comitet National pentru Limitarea Rezistentei la Antibiotice

Va fi o structura tehnica, fara personalitate juridica, care va avea ca scop elaborarea si monitorizarea aplicarii strategiei de limitare a cresterii rezistentei microbiene la antibiotice.

 

Ministerul Sanatatii - Salvati CopiiiRomania este intre tarile europene fruntase la consumul de antibiotice. Peste 600.000 de romani urmeaza, zilnic, un astfel de tratament, fie prescris de medici, fie „dupa ureche, ceea ce ne plaseaza in Top si la rezistenta la antibioticele uzuale. Tinand cont de aceste realitati, Ministerul Sanatatii (MS) incearca sa promoveze consumul responsabil de antibiotice, potrivit recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care atrage atentia ca aproape jumatate din prescrierile de antibiotice sunt, fie nejustificate, fie eronate.

Pe langa actiunile de constientizare, MS a lansat in dezbatere publica un proiect care prevede infiintarea, la nivelul institutiei, a unui Comitet National Multisectorial, care va avea drept scop principal elaborarea unor strategii pentru a limita rezistenta la antibiotice si raspandirea, la nivel national, a acestor micororganisme care au dezvolat rezistenta.

 

NU antibioticeDesi va actiona sub coordonarea directa a Ministerului Sanatatii, comitetul director al noii structuri ar urma sa fie alcatuit si din reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, Ministerului Mediului, Ministerului Muncii si Ministerului Educatiei. Totodata, Institutul National de Sanatate Publica, Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals, Agentia Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, care vor avea reprezentanti in conducerea noii structuri cu atributii strict tehnice, fara personalitate juridica.

Proiectul supus dezbaterii publice mai prevede cooptarea reprezentantilor Colegiului Farmacistilor, Colegiului Medicilor din Romania, Colegiului Medicilor Veterinari din Romania, ai organizatiilor profesionale si organizatiilor neguvernamentale interesate in domeniu, ai altor institutii si agentii, dar si reprezentanti ai asociatiilor de pacienti.

 

antibiotice_1Principala atributie ce va reveni noii structuri va fi aceea de elaborare a strategiei nationale privind utilizarea prudenta a antibioticelor si limitarea rezistentei microbiene la antibiotice, precum si a planului national multianual pentru realizarea obiectivelor acestei strategii, documente ce vor fi supuse aprobarii Guvernului.

Intre atributiile consiliului se vor regasi, de asemenea, propunerea autoritatilor competente in domeniul specific de reglementare, adoptarea de noi acte normative sau modificarea celor in vigoare, fara a se limita la reglementari privind testarea sensibilitatii la antibiotice, prescrierea de antibiotice si monitorizarea consumului de antibiotice, elaborarea de ghiduri de diagnostic, prevenire si tratament a principalelor sindroame infectioase.

Comitetul National Multisectorial pentru limitarea rezistentei microbiene la antibiotice va urma sa elaboreze si sa supuna spre aprobare Guvernului si Consiliului Suprem de Aparare a Tarii un raport anual, in care va fi analizat stadiul implementarii Planului National Multianual, dificultatile intampinate in implementarea sa si propunerile de solutionare.

 

 

antibiotice iasiScopurile pentru care initiatorii proiectului considera ca este necesara infiintarea acestui comitet vizeaza prevenirea extinderii rezistentei microbiene, prin utilizarea judicioasa a antibioticelor si limitarea transmiterii germenilor cu multirezistenta la antibiotice, optimizarea utilizarii antibioticelor in medicina umana si in medicina veterinara, utilizand si datele locale si nationale de rezistenta microbiana, cresterea calitatii si acoperirii activitatilor de supraveghere a rezistentei microbiene, dezvoltarea si definirea rolului testelor rapide de diagnostic in medicina umana si cea veterinara.

Totodata, se va urmari cresterea calitatii formarii personalului medical in domeniul utilizarii antibioticelor, implicarea in informarea publicului larg privind utilizarea judicioasa a antibioticelor si riscurile legate de utilizarea acestora, orientarea cercetarii medicale spre rezolvarea problemelor de sanatate publica aferente rezistentei microbiene la antimicrobiene.

 


Adaugati un comentariu


 

*