Romania, cel mai mare consumator de antibiotice din Uniunea Europeana

2 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Trei la suta din populatia tarii ia antibiotice in fiecare zi, iar consumul acestor medicamente la nivel national este cu 70 la suta peste media europeana.

 

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu

In contextul in care rezistenta la antibiotice a ajuns o problema majora la nivel global, care risca sa provoace grave crize atat in ceea ce priveste sanatatea populatiei cat si stabilitatea economica globala, autoritatile din Romania recunosc faptul ca suntem tara cu cel mai mare consum de antibiotice din intreaga Uniune Europeana, despasind cu mult media la nivelul organizatiei. Un anunt in acest sens a fost facut zilele trecute de ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, care a precizat ca Romania este cel mai mare consumator de antibiotice din Uniune, ajungandu-se in situatia in care trei la suta dintre romani iau zilnic astfel de medicamente, iar rata consumului national este cu 70 la suta mai mare decat media la nivl european. Totodata, ministrul a precizat ca printre factorii care au contribuit la dezvoltarea acestui fenomen se numara mecanismele de control deficitare din spitale,  lipsa infectionistilor din unitatile sanitare, dar si lipsa de educatie in randul populatiei, la nivelul careia s-a creat perceptia ca antibioticele sunt un fel de medicamente universale, care pot fi luate pentru orice afectiune.

Pe fondul acestui consum exagerat, bacteriile pe care antibioticele ar trebui sa le anihileze devin tot mai rezistente la medicamente, creand probleme nu doar in randul celor care abuzeaza de antibiotice, asa cum gresit se crede, ci intregii populatii. Aceste bacterii se perperueaza si se transmit si la persoanele care nu consuma antibiotice in exces, iar cand acestea incep un tratament, medicamentele nu mai au efect.

 

medicamenteRezistenta la antibiotice este si una dintre cauzele principale ale infectiilor nosocomiale, despre care s-a vorbit atat de mult in ultima perioada, iar specialistii spun ca in situatia in care nu se vor lua masuri ferme si imediate pentru diminuarea acestui fenomen, medicina risca sa revina la perioada de dinainte de descoperirea antibioticelor.

In acest context, ministrul Sanatatii a anuntat ca va fi demarata, in scurt timp, o ampla campanie de educare a populatiei, la nivel national, cu privire la consumul de antibiotice. In acest fel se spera ca oamenii sa inteleaga ca abuzul face aceste substante ineficiente in timp, in conditiile in care organismul devine rezistent la ele.

Fenomenul nu tine doar de medicina umana, ci si de cea veterinara, in contextul ca in multe ferme, anumalele sunt „indopate” cu antibiotice, iar carnea, laptele si oule provenite din aceste feme ajungand apoi pe mesele oamenilor.

 

Radu Roatis ChetanSubiectul a fost abordat si de Radu Roatis Chetan, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar – Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in cadrul unui seminar comun romano-olandez pe aceasta tema, organziat la ambasada Olandei. Acesta a precizat ca, desi in ultimii patru ani Romania s-a numarat printre primele cinci state din UE in privinta consumului total de antibiotice pentru uz uman, in privinta vanzarilor de antibiotice de uz veterinar, statisticile arata ca acestea sunt in scadere, iar strategiile propuse sunt orientate in directia reducerii consumului de antibiotice. „Ceea ce este mai important este faptul ca, in Romania, cele mai comercializate antibiotice sunt tetraciclinele, penicilinele, aminoglicozidele si, de aceea, trebuie sa fim atenti la ceea ce ne revine ca responsabilitati in gestionarea sanatatii publice. Este un fenomen complex, un fenomen pe care nu poti sa il gestionezi doar printr-o abordare la nivel sanitar-veterinar si al sigurantei alimentului. Este o abordare care necesita sisteme de componenta educationala, de sanatate publica si de sanatate sanitar-veterinara si, impreuna cu sanatatea mediului, sa fie inglobate intr-o strategie pe care sa o respectam si sa o urmam pas cu pas. Inainte de porni la acest drum am primit sprijinul expertilor olandezi, Olanda fiind o tara lider in promovarea politicilor de sanatate la nivel mondial”, a precizat presedintele ANSVSA in cadrul seminarului.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*