ANMCS a testat respectarea bunelor practici în antibioterapie
Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) a verificat 158 de spitale aflate în ciclul II de acreditare.
ANMCS a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că 70% dintre spitalele care au fost analizate în ciclul al doilea de acreditare respectă bunele practici de antibioterapie, acesta fiind unul dintre aspectele principale ce a fost verificat de specialiști autorității de acreditare. Mai exact, 158 de spitale au fost verificate din acest punct de vedere în ultima perioadă, în cadrul Referinţei 2 – Managementul clinic din cadrul standardelor de acreditare, etapă în care, printre altele, au fost monitorizați și indicatorii legaţi de prevenţia şi controlul antibiorezistenţei, după cum se precizează în comunicatul ANMCS. Documentul mai arată că în 81% din spitalele analizate, înregistrarea unui antibiotic permite trasabilitatea acestuia, iar în 61% dintre ele, prescrierea antibioticelor se face conform ghidurilor de antibioterapie recunoscute şi conform rezultatului antibiogramei.
S-a mai constatat, totodată, că în 70% din cele 158 de spitale analizate sunt asigurate corespunzător monitorizarea consumului de antibiotice şi trasabilitatea prescrierii şi utilizării acestora, iar în 55% dintre aceste spitale, durata estimată a antibioterapiei este înscrisă în foaia de observaţie. Nu în ultimul rând, raportul ANMCS consemnează că 67% dintre spitale au realizat evaluarea reacţiei la 24 şi 72 de ore la antibioterapie, rezultatul fiind consemnat în foaia de observaţie.
„În al II-lea ciclu de acreditare punem accent pe tot ce cuprinde managementul clinic. Pe baza acestor date, noi transmitem recomandări cu privire la modul de corectare a problemelor semnalate atât conducerii spitalelor, cât şi organizaţiilor responsabile. Monitorizăm permanent modul în care îşi corectează aceste deficienţe prin intermediul unei aplicaţii informatice”, a precizat în acest sens președintele ANMCS, Vasile Cepoi, citat în comunicatul de presă.
Respectarea bunelor practici în antibioterapie este una dintre măsurile esențiale pentru reducerea riscului apariției bacteriilor rezistente la antibiotice, ce pot provoca infecții intraspitalicești, aceasta problemă constituind o prioritate și la nivel internațional, deoarece utilizarea în exces și nejustificată a medicamentelor din această gamă a generat o creștere îngrijorătoare a rezistenței la antibiotice.
Problema a fost semnalată în numeroase rânduri și de Organizația Mondială a Sănătății, care a recomandat autorităților competente de la nivelul fiecărei țări să ia măsuri concrete pentru un control mai ferm al consumului de antibiotice, iar impunerea respectării acestor bune practici în antibioterapie este una aceste măsuri, de care depinde acordarea acreditării în cazul spitalelor aflate în evaluare.