ANMCS răspunde acuzațiilor lansate de ministrul Sorina Pintea

11 decembrie 2018 | 1 comentariu |

Autoritatea de acreditare a spitalelor a transmis un comunicat în care vine cu lămuriri la anumite aspecte pe care ministrul Sănătății le-a sesizat public zilele trecute.

 

Sorina Pintea

Duminică seară, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a declarat că multe spitale acreditate din țară nu îndeplinesc condițiile necesare obținerii acreditării, aruncând „săgeți” în direcția Agenţiei Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), autoritatea care acordă aceste acreditări. Ministrul a precizat că în cazul acestor spitale, ANMSC nu și-a făcut pe deplin datoria, sugerând că, fie acreditările au fost făcute de neprofesioniști, fie că aceștia nu au fost de bună-credință, dând acreditări pentru a respecta anumite ordine.

La scurt timp după ce aceste acuze au fost lansate în spațiul public, ANMCS a remis un comunicat în care se aduc unele lămuriri cu referire la afirmațiile făcute de ministrul Sorina Pintea.

 

În document se precizează că nu a fost primit până la acest moment nicio sesizare de la Ministerul Sănătății sau de la alte structuri, cu referire la neconformități ce ar putea duce la retragerea acreditării în cazul unor spitale. Reprezentanții ANMCS aruncă la rândul lor sîgeți către ministru, spunând că spitalele funcționează în baza autorizațiilor emise de direcțiile de sănătate publică și nu a certificatului de acreditare emis de agenție. „Probabil că, în cadrul Ministerului Sănătăţii, cineva cu responsabilităţi în domeniu nu cunoaşte prevederile legii sau, deliberat, a decis nerespectarea acestora. Unităţile sanitare funcţionează în baza autorizaţiei sanitare de funcţionare eliberată de Direcţiile de Sănătate Publică şi nu în baza certificatului de acreditare. ANMCS a semnalat de mai multe ori deficienţele în eliberarea autorizaţiilor sanitare de funcţionare şi a solicitat îndreptarea acestora. În prezent, spitalele funcţionează, în continuare, cu planuri de conformare la autorizaţiile sanitare de funcţionare, fapt care explică o mare parte dintre aspectele negative discutate în spaţiul public”, se arată în comunicat.

 

În continuare, semnatarii documentului prezintă un raport referitor la cele 147 de spitale care au fost evaluate de ANMCS, pe baza standardelor recunoscute la nivel internațional. Datele confirmă însă, într-o oarecare măsură, afirmațiile făcute duminică de Sorina Pintea, raportul relevând că doar 23 de spitale din cele 147 evaluate, adică 15,65%, îndeplinesc în totalitate condițiile de acreditare, iar cele mai multe, respectiv 106, unitățile medicale îndeplinesc parțial aceste condiții.

În comunicatul ANMCS se mai precizează că actualele standarde de acreditate sunt aceleași cu cele la nivel internațional, din luna februarie a acestui an, acestea fiind elaborate şi adoptate după ce autoritatea a constatat că deficienţele unităţilor sanitare nu pot fi identificate pe baza precedentelor standarde.

 

Cele 106 spitale care îndeplinesc doar parțial condițiile de acreditare sunt monitorizate în prezent de ANMCS, pe durata a 12 luni, timp în care Ministerul Sănătății, administrațiile locale și alți factori responsabili trebuie să se implice pentru creșterea nivelului de conformitate, astfel ca spitalele respective să poată fi aduse la standarde și să primească acreditarea.

Reprezentanții ANMCS au mai precizat că doar 18 din cele 147 de spitale evaluate nu îndeplinesc condițiile de acreditare. La acest moment, doar în cazul a 47 de spitale procesul de acreditare a fost finalizat prin hotărârea Colegiului Director și publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit legii, calitatea serviciilor de sănătate furnizate de unităţile sanitare ar trebui verificată, pe baza standardelor de acreditare, de către structurile de control al calităţii serviciilor de sănătate din cadrul Ministerului Sănătăţii şi al direcţiilor de sănătate publică”, se mai arată în comunicat.

 Comentarii (1)

  1. Dr Dr C C POPESCU spune:

    Acreditarea dupa nivel international??? Nu este o stacheta dorita? Se poate vorbi de asa ceva fara a nu zambi in coltul gurii?
    Ar trebui sa functioneze pe baza unei autorizatii de functionare… eliberata, validata si controlata in perioade stricte, cu posibilitatea de a le inchide oficial daca se stabilesc abateri grave.
    Nu se va schimba nimic… fiecare arata cu degetul, vorbeste in necunostiinta de cauza (asa este impresia lasata) si pacientii sufera!

Adaugati un comentariu


 

*