Incepe monitorizarea spitalelor acreditate

11 noiembrie 2016 | 2 comentarii |

Presedintele Autoritatii Nationale de Management a Calitatii in Sanatate, Vasile Cepoi, atrage atentia ca acolo unde raportarile nu sunt credibile vor avea loc controale inopinate si se va reevalua unitatea medicala.

 

Vasile Cepoi, presedinte ANMCS

Vasile Cepoi, presedinte ANMCS

Saptamana viitoare va fi demarat procesul de monitorizare a spitalelor acreditate a declarat, joi, Vasile Cepoi, presedintele Autoritatii Nationale de Management a Calitatii in Spitale (ANMCS). Acesta spune ca s-au pregatit toate chestionarele care vor fi trimise la spitale care, ulterior, vor transmite inapoi informatii necesare pentru calcularea indicatorilor de monitorizare. In situatia in care raportarile vor trezi suspiciuni, vor fi facute controale inopinate, a avertizat Cepoi directorii de spitale, de la care se asteapta sa primeasca informatii corecte.

A aparut, zilele trecute, ordinul, iar saptamana viitoare va incepe procesul de monitorizare a spitalelor acreditate. Am pregatit toate chestionarele si le trimitem la spitale, iar spitalele urmeaza sa ne transmita, cu o anumita periodicitate, informatii de care avem nevoie ca sa calculam indicatorii de monitorizare. Daca indicatorii ne releva ca evolutia nu e cea dorita, facem controale inopinate si reevaluam acreditarea spitalului. O raportare care nu este credibila va genera un astfel de control”, a declarat Vasile Cepoi, presedintele ANMCS, la conferinta internationala „Sigmed – viziuni ale managementului calitatii – siguranta pacientului – gestionarea riscurilor clinice” care are loc la Cluj-Napoca, in prezenta a peste 200 de persoane, medici si reprezentanti ai unor institutii medicale.

 

spitalMetodologia de monitorizare a spitalelor acreditate are doua scopuri, mai spune Cepoi. Se urmareste sa se vada daca exista preocupare in randul spitalelor in ceea ce priveste imbunatatirea activitatii si daca sunt luate toate masurile pentru siguranta pacientului, dar si pentru a se vedea daca sunt corectate deficientele de masurarea a calitatii constatate in primul ciclu de acreditare.

Acreditatea nu este un scop in sine, ci este o dovada ca, la un moment dat, spitalele indeplinesc conditiile ca sa faca ceea ce spun ca fac, adica au ce le trebuie, dotari, personal, resurse. Certificatul de acreditare nu confirma faptul ca personalul medical din unitatea respectiva face corect ceea ce face. Am introdus acest proces de monitorizare prin care incercam sa identificam care este tendinta de evolutie a procesului de management a calitatii”, a explicat presedintele ANMCS.

Potrivit lui Vasile Cepoi, la nivel national sunt 429 de spitale acreditate, dintre cele 433 existente. In cazul a 70% dintre unitatile verificate a fost atins  nivelul de conformitate de 85%, ceea ce inseamna un nivel inalt de conformitate, in conditiile in care nu a existat o pregatire prealabila a spitalelor pentru implementarea unui sistem de calitate.Comentarii (2)

 1. Medic spune:

  Alta utopie romaneasca
  Nu prea stiu ce monitorizam, cat timp:
  – 30% din spitale nu rezista la un seism,
  – majoritatea echipamentelor sunt vechi, depasite tehnic, de multe ori defecte si neinlocuite
  – majoritatea spitalelor au saloane de peste 4 paturi si se ajunge si la saloane de 8-10 paturi
  – izolarea termica si centralele termice sunt cu vechime incomensurabila;
  – grupurile sanitare sunt defecte (grupuri sanitare la fiecare salon nu prea exista); cabinele sunt la capat de culoar, sunt putine si mizerabile
  – materialele sanitare sau de curatenie pot lipsi perioade mai lungi sau mai scurte datorita proastei finantari.
  Toate aceste lucruri au fost prezentate in ultimul an si recunoscute de ministru (spitalele sunt o mlastina).
  Deci, facem acreditare pe hartie (la fel cum ne laudam pe vremea impuscatului, dar cel putin atunci nu se luau, degeaba, bani de acreditare)

 2. sa fim seriosi! spune:

  Nivel inalt de conformitate?! 85%.. dlor? voi v-ati uitat la spitalele acreditate sau ati verificat hartii mincinoase?!

Adaugati un comentariu


 

*