Buzunarele halatelor, focare de bacterii intraspitalicesti

11 noiembrie 2016 | 1 comentariu |

Un studiu privind modul de raspandire a infectiilor nosocomiale a relevat faptul ca balustradele paturilor din saloane si halatele personalului medical sunt cele mai contaminate elemente din spitale..

 

asistenteInfectiile intraspitalicesti nu constituie o problema arzatoare doar in spitalele romanesti, ci in toate unitatile medicale din lume. Diferenta consta in faptul ca la noi a fost abordat total gresit acest aspect, preferandu-se „ascunderea sub pres”, in locul acceptarii realitatii si luarii masurilor de prevenire a raspandirii bacteriilor, asa cum era normal.

Problema ii preocupa in mod deosebit si pe cercetatorii americani, care recunosc existenta microbilor periculosi, chiar si in cele mai moderne spitale, iar studiile pentru stabilirea modului in care acestia se raspandesc sunt abia la inceput.

Pentru a urmari modul de transmitere al acestor bacterii, oamenii de stiinta de la centrul medical al Univesitatii Duke din Carolina de Nord au studiat 167 de pacienti internati. Acestia au fost ingrijiti la terapie intensiva, de 40 de asistente, pe parcursul a trei schimburi separate de cate 12 ore, iar angajatele spitalului au folosit un nou set de halate la fiecare schimb.

 

salon pacienti eliasDe doua ori pe zi, cercetatorii au luat mostre de bacterii de pe halate, din rezervele pacientilor si de pe acestia, iar in urma analizelor au identificat 22 de situatii de bacterii transmise, mai exact sase de la pacienti la asistente, sase din rezerve la asistente, iar 10  de la persoane internate in incaperea in care se aflau.

S-a constatat ca au fost transmise sase tipuri de bacterii, inclusiv Klebsiella pneumoniae, o bacterie ce face parte dintr-un grup numit Acinetobacter baumanii si Staphylococcus aureus meticilino sensibil. Oamenii de stiinta au mentionat ca buzunarele si manecile halatelor asistentelor, dar si balustradele paturilor sunt zonele cele mai expuse la contaminare si constituie, in acelasi timp, cele mai frecvente cai de raspandire a virusilor.

 

curatenie dezinfectie ingrijitoareOamenii de stiinta spun si ca nu au descoperit nici o situatie in care bacteriile sa se fi raspandit de la o asistenta la un pacient, insa au precizat ca acest lucru se poate intampla. Totodata, cercetatorii sustin ca bacteriile au fost gasite in rezervele pacientilor indiferent de momentul zilei, chiar daca acestea erau curatate in fiecare zi.

La finalul raportului privind acest studiu, autorii au mentionat trei modalitati importante  care pot ajuta la stoparea raspandirii infectiilor intraspitalicesti: prima conditie este aceea ca angajatii din spitale sa se spele pe maini de fiecare data dupa ce intra in contact cu un pacient, apoi sa foloseasca manusi si halate de unica folosinta cand au de-a face cu pacienti cu anumite infectii, iar rezervele sa fie curatate cu meticulozitate si in mod regulat.

 


Categorii: Actual, Stiri

Comentarii (1)

 1. Medic spune:

  Problema halatelor
  Cu sau fara buzunare, ele ar trebui schimbate zilnic si spalate la spalatoria spitalelor. Cat timp o asistenta ingrijeste mai multi bolnavi care sunt intr-un salon sau saloane diferite, tot se poate face transmisia germenilor, dar s-ar diminua prin schimbare zilnica. In spitalele din Romania, de multe ori asistenta sau medicul isi cumpara cu bani personali halatele (care sunt echipament de protectie si ar trebui oferit de spital). De asemeni, cu exceptia halatultui de sala de operatii, ele se spala saptamanal (in unele spitale la domiciliul angajatului-ceea ce ar fi interzis).
  O parte din personalul Spitalului Buzau a fost in schimb de experienta in Belgia in urma cu peste 15 ani – ei aveau halate la discretie asigurate de spital si erau spalate tot de spital.
  Problema balustradelor (mana curenta): ele ar trebui fabricate din materiale care sa reziste la dezinfectanti si ar trebui dezinfectate de mai multe ori pe zi – nu se face in nici un spital din Romania.
  Minim – spitalele sa asigure echipament de protectie si posibilitatea de spalare la spalatoria spitalului.
  In rest discutia este o utopie, cel putin la noi.

Adaugati un comentariu


 

*