Spitalul Municipal Ramnicu-Sarat, evaluat in vederea acreditarii

24 aprilie 2015 | 1 comentariu |

Spitalul Judetean Buzau ar mai putea astepta cateva luni. Cele doua unitati medicale se afla pe lista celor 301 de spitale infiintate inainte de 7 iunie 2011, programate in vederea acreditarii, prelungita de CONAS pana la jumatatea anului viitor.

 

Spitalul Municipal Ramnicu SaratSpitalul Municipal Ramnicu Sarat se afla, zilele acestea, in procedura de evaluare, in vederea acreditarii. Comisia de evaluare aflata in control verifica fiecare sectie, fiecare procedura medicala, aparatura si personalul, nelasand sa-i scape nimic din ceea ce ar putea afecta calitatea actului medical. Conducerea unitatii medicale, care este pregatita inca de acum doi ani, de cand a achitat taxa de evaluare, spera ca la final sa obtina o treapta de incadrare superioara celei pe care o detine acum, respectiv, sa treaca la categoria a III-a sau cel putin IIIB, avand in vedere investitiile majore facute in ultimii ani si medicii atrasi pentru specialitati care in alte spitale chiar superioare lipsesc cu desavarsire.

 

spital buzauSpitalul Judetean din Buzau ar putea fi evaluat si el, in prima jumatate a acestui an, pentru a primi acreditarea, daca se respecta programarea prezentata de Comisia de Evaluare si Acreditare a Spitalelor, dar nu este exclus nici sa mai aiba de asteptat. Termenul maxim comunicat zilele trecute de Vasile Cepoi, presedintele CONAS, pentru finalizarea procedurii de acreditare a celor 301 de spitale care asteapta inca acest lucru, a fost din nou amanat, pana la jumatatea anului viitor.

Spitalul Judetean, ca si celelalte 300 de spitale din lista de asteptare si-au depus deja documentatia la CONAS, a avut si o preevaluare recenta si are propriul specialist in calitatea serviciilor medicale, este pregatit pentru a primi vizata evaluatorilor. Incadrat in gradul III la ultima evaluare si chiar daca ar mai avea nevoie de ceva dotari si de mai multi medici, conducerea unitatii medicale spera sa urce o treapta la evaluare, in categoria a II-a sau cel putin IIB, pentru ca de aceasta depinde ulterior gradul de finantare a serviciilor medicale.

Lucrurile se misca insa greu la nivel national, pe de o parte pentru ca multe spitale au solicitat amanarea evaluarii pentru a-si mai rezolva anumite aspecte de care se tine cont, iar pe de alta din cauza birocratiei si a lipsei de evaluatori CONAS, care in trei ani a reusit sa acrediteze doar 77 de spitale.

 

Sectia Psihiatrie 3 Sapoca

Sectia Psihiatrie 3 Sapoca

Termenul limita pentru acreditarea tuturor spitalelor infiintate inainte de 7 iunie 2011 era initial finalul anului 2015, insa lucrurile nu s-au miscat asa cum trebuia. Procedurile au fost ingreunate din cauza birocratiei excesive, asa ca presedintele Vasile Cepoi a anuntat ca termenul final a fost prelungit pana la jumatatea anului viitor. Practic, in decurs de un an si o luna, CONAS ar urma sa acrediteze aproape de patru ori mai multe spitale decat a acreditat in trei ani. Ramane de vazut daca va reusi acest lucru sau daca la jumatatea anului viitor va fi anuntat un nou termen limita.

In judetul Buzau, Spitalul de Psihiatrie de la Sapoca a fost evaluat la finalul anului trecut, Spitalul de Boli Cronice Smeeni a primit acreditarea in anii anteriori, iar la ora actuala se afla in procedura de evaluare in vederea acreditarii Spitalul Municipal Rmanicu-Sarat, desi acesta a achitat taxa de acum doi ani si de atunci este pregatit pentru aceasta procedura. Urmeaza Spitalul Judetean de Urgenta, iar pana la jumatatea anului viitor ar mai trebui sa fie evaluate si acreditate Spitalul Nehoiu si spitalul privat Sfantul Sava.

 

Vasile Cepoi

Vasile Cepoi

Vasile Cepoi a avertizat ca in aceeasi perioada, CONAS va face si o reevaluare a spitalelor deja acreditate, intrucat au fost constatate mai multe abateri de la standardele de calitate dupa ce unitatile respective fusesera deja evaluate. „Evaluand activitatea serviciilor din spitalele care au fost deja acreditate am constatat ca evaluarea nu a fost suficient de obiectiva si nu a identificat in mod corect deficientele si abaterile de la standarde. Va trebui sa reevaluam si spitalele care au fost evaluate”, a declarat Vasile Cepoi, precizand totodata ca unitatea medicala care nu indeplineste standardele de calitate nu va intra in contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Asadar, in perioada urmatoare si cele trei spitale acreditate deja in judetul Buzau ar putea sa fie vizitate din nou de evaluatorii de la CONAS, iar daca acesti nu vor gasi totul in regula, unitatile respective risca sa isi piarde acreditarea si contractele cu CNAS. Nu se spune insa nimic despre sumele imense pe care unitatile sanitare le platesc evaluatorilor pentru acreditare si cu atat mai putin daca cele deja acreditate vor fi nevoite sa plateasca din nou…

 

upu bolnavi In ceea ce priveste echipele care vor efectua evaluarea spitalelor ce asteapta sa fie acreditate precum si reevaluarea celor acreditate deja, acestea vor fi alcatuite din experti evaluatori formati la Scoala de Sanatate Publica, perioada de pregatire a acestora fiind de trei saptamani.

Vasile Cepoi a mai subliniat importanta respectarii standardelor de calitate in unitatile sanitare, citand dintr-un raport al Comisiei Europene, care arata ca peste 110.000 de decese au fost provocate in Europa de efecte adverse asociate actului medical, fiind vorba in special de infectii nosocomiale. „S-au cheltuit peste 5,6 miliarde de euro pentru tratamentul acestor pacienti. Intre 8 si 9 la suta dintre pacientii internati in spital sunt expusi unui risc asociat actului medical. Acum lucram la elaborarea unor standarde in colaborare cu toti actorii implicati in implementarea lor, inclusiv cu asociatiile de pacienti, care in baza unor protocoale ne vor propune o serie de experti care sa lucreze la elaborarea acestor standard”, a mai spus presedintele CONAS.

 



Comentarii (1)

  1. Panait Roxana spune:

    La Ramnicu Sarat nu exista o camera de primiri urgente cu doctori prezenti non stop ca la spitalele din Buzau sau Focsani… iar pina coboara un doctor de la etajul 4 de la interne trece ceva timp, iar pacientul poate sa stea si sa astepte mult si bine… si doctorii spun ca nu sint platiti si pt camera de primiri urgente. Asa ca va rugam sa faceti ceva in aceasta privinta. Sint atitia doctori tineri care ar putea fi angajati la spitalul rimnicean…

Adaugati un comentariu


 

*