Inspectorii DSP vor monitoriza zilnic situația paturilor ATI pentru pacienții cu Covid-19

21 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Aceștia se vor asigura că paturile nu există doar „pe hârtie” și că sunt utilizate în conformitate cu planurile de rezilienţă întocmite la nivelul fiecărui județ.

 

Începând de astăzi, situația paturilor ATI destinate pacienților cu Covid-19 va beneficia de o monitorizare mai strictă la nivelul fiecărui județ, ca urmare a unei dispoziții date în acest sens de ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila. Acesta a cerut Inspecției Sanitare de Stat să monitorizeze zilnic în teren situația acestor paturi la nivelul fiecărui județ.

Astfel, peste 180 de inspectori sanitari din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) sunt mobilizați în această activitate, având misiunea de a verifica zilnic numărul și situația parurilor de Terapie Intensivă destinate pacienților cu Covid-19, de la nivelul fiecărui spital cu secție ATI. Mai precis, inspectorii sanitari se vor  asigura că paturile există fizic şi sunt utilizate în conformitate cu deciziile asumate prin planurile de rezilienţă întocmite la nivelul fiecărui județ.

 

Tot la dispoziția lui Cseke Attila, a fost publicat pe siteul oficial al Ministerului Sănătății „Planul naţional de rezilienţă la recrudescenţa Covid-19”, întocmit şi asumat la nivelul fiecărui judeţ și al municipiului București, de către managementul Direcţiilor de Sănătate Publică şi al unităţilor sanitare cu paturi. Acest plan cuprinde toate paturile ATI Covid-19 existente la acest moment la nivelul întregii țări, cât și repartizarea acestora în București și celelalte județe. Astfel, din cele 1.522 de paturi disponibile în prezent, 308 sunt în București, iar restul în țară.

La nivelul județului Buzău sunt prevăzute 16 paturi de Terapie Intensivă pentru pacienții adulți cu Covid-19, 11 dintre acestea la Spitalul Județean de Urgență (SJU), iar celelalte 5 la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat. De ieri, însă, la SJU Buzău a crescut numărul de paturi ATI la 14 și toate sunt ocupate. Din fericire, până acum niciun copil nu a necesitat îngrijire la Terapie Intensivă, dar în cazul în care va apărea necesitatea internării unor cazuri pediatrice, vor fi alocate 3 paturi pentru tratarea micilor pacienți infectați.

 

În ceea ce pivește tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2 cu forme de boală mai puțin gravă, în planul național de reziliență se precizează că spitalul din Râmnicu Sărat dispune de 188 de paturi care se vor putea folosi pentru tratarea pacienților cu Covid-19, iar la SJU Buzău există 82 de paturi pentru internarea continuă a acestora.

În urma evaluării și analizei celor doua unități sanitare, la nivelul Spitalului Municipal Râmnicu Sărat au fost relocate pacienților noncovid un număr de 122 de paturi, rămânând disponibile 66 de paturi, iar la SJU Buzău au fost relocate pacienților noncovid un număr de 41 de paturi, rămânând disponibile alte 41. „În situația în care se va constata creșterea ratei de infectare, în termen de 48 de ore, cele două unități medicale vor reveni la structura inițială și numărul de paturi inițiale pentru îngrijirea pacienților infectați cu virusul SARS-Cov-2”, se menționează în planul de reziliență publicat de MS.

 


Adaugati un comentariu


 

*