Campanie pentru prevenirea abandonului copiilor în unitățile sanitare, demarată la Buzău

28 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Campania va fi desfășurată în parteneriat de către DGASPC, Direcția de Sănătate Publică și spitalele din Buzău, Râmnicu Sărat și Nehoiu.

 

În ședința din această dimineață a Consiliului Județean Buzău a fost aprobat un proiect de hotărâre ce prevede încheierea unui parteneriat între Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău (DGASPC), Direcția de Sănătate Publică (DSP), Spitalul Județean de Urgență Buzău, Spitalul Municipal Râmnicu Sărat și Spitalul Orășenesc Nehoiu, pentru a derula pe raza județului o campania având ca scop prevenirea și diminuarea riscului abandonului copiilor în unitățile sanitare. Campania va fi susținută de către fundația SERA România, iar în termen de 30 de zile, partenerii implicați în acest proiect trebuie să elaboreze metodologia de lucru, principalul coordonator fiind DGASPC Buzău.

Protocolul încheiat azi are ca principal scop reducerea numărului de copii abandonați în maternitate la naștere și a copiilor instituționalizați, urmărindu-se totodată și scăderea incidenței sarcinilor nedorite în rândul minorelor și al femeilor aflate în situații de vulnerabilitate, facilitatea reintegrării sociale, familiale, școlare și profesionale a beneficiarelor proiectului, precum și creșterea gradului de implicare a comunităților locale și a instituțiilor ori autorităților publice.

 

Grupul țintă îl vor constitui minorele și femeile care au abandonat deja unul sau mai mulți copii sau care au fost în situația de a cere sprijin de la DGASPC, femeile cu risc de excluziune socială, cu un nivel de educație scăzut sau cu situații materiale precare. Astfel, la nivelul DGASPC se va constitui o echipă formată dintr-un coordonator, doi asistenți sociali, doi psihologi și doi asistenți medicali, instituției revenindu-i și sarcina de a identifica potențialele beneficiare și de a realiza periodic raporturi de activitate și evaluări ale nevoilor pentru continuarea proiectului.

În același timp, celor trei spitale le revine sarcina de a desemna reprezentanți care vor fi implicați în acest proiect și de a asigura gratuit servicii medicale, consultații și consiliere medicală pentru beneficiarele campaniei. Totodată, reprezentanților spitalelor le revine și sarcina de a identifica sau a propune cazuri care pot fi incluse în proiect.

 

În ceea ce privește DSP Buzău, instituția va avea ca sarcini instruirea asistenților medicali comunitari și a mediatorilor sanitari cu privire la identificarea potențialelor beneficiare la nivelul comunităților și de a asigura colaborarea cu ceilalți parteneri din proiect. Totodată, instituția va centraliza și va raporta către DGASPC datele statistice și informațiile primite de la asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari.

Tot în ședința de azi, a Consiliului Județean Buzău a fost aprobat și proiectul privind majorarea sumei alocate din bugetul local proiectului de reabilitare a clădirii fostului spital Brătianu, precum și un proiect referitor la operarea unor modificări în organigrama și statul de funcții al Spitalului Județean de Urgență Buzău.

 

Nu în ultimul rând, ședința de azi a inclus și un moment festiv emoționant, prilejuit de acordarea titlului de cetățean de onoare unor personalități locale care s-au remarcat prin susținerea culturii buzoiene.

Dumitru Ion Dincă, Valeriu Nicolescu, Cristinel Popa, Florentin Popescu, Eugen Sandu, Ionel Stănuță și Gheorghe Petcu sunt 7 personalități și susținători ai culturii buzoiene care au primit, cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri și împlinirea a 50 de ani de la înființarea județului Buzău, titlul de Cetățean de onoare al Județului Buzău! Vă mulțumim pentru tot ceea ce ați realizat pentru cultura buzoiană și istoria locală!”, a spus președintele CJ, Petre Emanoil Neagu.

Cei șapte noi cetățeni de onoare ai județului sunt autorii a numeroase opere prin care este promovată istoria locală, valorile culturale intrate în patrimoniul cultural național, un alt merit al acestora fiind menținerea în conștiința publică a actului de cultură buzoian.

 


Adaugati un comentariu


 

*