Caii și câinii aflați în sluijba statului vor primi pensii speciale

28 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Senatul a aprobat un proiect de lege prin care aceste animale, când ies din activitate, vor putea beneficia de servicii medicale și îngrijire specială tot restul vieții.

 

Se spune despre câine că este cel mai bun prieten al omului, iar prietenia dintre om şi câine ţine o viaţă întreagă. Poliţiştii, jandarmii, pompierii ori salvamontiștii nu fac excepție. Se vede asta la parade, când toți ne bucurăm să vedem animalele frumoase, demne, gata de acțiune alături de stăpânii lor, sau când aflăm că au fost de mare ajutor în prinderea unor infractori periculoși, ori că au depistat substanțe interzise, bani, au găsit o persoană dispărută ori au venit în ajutorul unor persoane aflate în pericol.

Un alt prieten credincios al omului este calul, care pe lângă frumusețea galopului sau depășirea obstacolelor din cursele de echitație, este încă folosit la cărat poveri, dar și pentru anumite acțiuni de intervenție ale jandarmilor, pompierilor sau polițiștilor.

Plecând de la aceste considerente și în semn de recunoștință față de devotamentul lor, senatorii au aprobat, zilele acestea, un proiect de act normativ prin care câinii și caii de la Poliție, Jandarmerie, SRI, Pompieri și cei din armată ar putea beneficia de o pensie specială a ieșirea din activitate, din cauza vârstei sau dacă starea de sănătate nu le mai permite efortul fizic.

Inițiatorii legii spun că, anual, ies din activitate aproximativ o sută de câini și cai, iar suma necesară pentru îngrijirea lor ar fi sub 80.000 de euro pe an.

 

Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentari PNL, PMP și USR și a fost votat în unanimitate de senatori.

Astfel, animalele de serviciu aflate în slujba statului român vor putea beneficia de servicii medicale și îngrijire specială tot restul vieții.

Ținând cont de activitatea extenuantă pe care o desfășoară animalele de serviciu aflate în slujba statului român, este în primul rând o datorie civică de a le asigura dreptul la viață și condițiile necesare de adăpost și hrană după împlinirea vârstei de pensionare”, explică inițiatorii proiectului, în expunerea de motive.

În prezent, după 8-10 ani, aceste animale „ies la pensie” și apoi sunt scoase la licitaţie, cu un preţ de pornire enorm– pentru că sunt animale de rasă și foarte bine dresate. Pentru că nimeni nu îşi permite să dea foarte mulţi bani pe un animal care nu mai are mult de trăit, licitaţia se reia de trei ori. După aceea, poate fi adoptat de cel pe care l-a avut partener, este dat spre adopţie altcuiva sau este eutanasiat.

Dacă proiectul de act normativ aprobat de senatori va trece și de Camera Deputaților, care este decizională, aceste animale speciale vor putea beneficia de o pensie specială de 300 de lei pe lună pentru îngrijire medicală, iar suma va putea fi decontată de către persoanele care au adoptat respectivele animale direct de la instituțiile unde acestea au activat.

 


Adaugati un comentariu


 

*