Școala Gimnazială George Emil Palade din Buzău are un spațiu destinat micilor șahiști

21 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Spațiul a fost amenajat  în cadrul proiectului „Împreună pentru viitor”, inclus în cea de-a treia ediție a campaniei Cercul de Donatori, organizată de Fundația Comunitară Buzău.

 

Considerat deopotrivă sport, artă și știință, șahul este cel mai popular joc al minții, fiind practicat din cele mai vechi timpuri. În această perioadă a făcut obiectul a numeroase studii științifice, care au evidențiat o serie de beneficii pe care le aduce în dezvoltarea intelectului și a psihicului celor care îl practică. S-a stabilit astfel că educarea copiilor prin șah are rezultate pe termen lung în dezvoltarea inteligenței, în îmbunătățirea încrederii în forțele proprii, în creșterea ratei de absolvire a examenelor și în dezvoltarea spiritului civic. Totodată, abilitățile dezvoltate în jocul de șah ajută adulții să-și îmbunătățească calitatea deciziilor în viața de zi cu zi, să dezvolte planuri și strategii și să respecte reguli.

Începând cu acest an școlar, de aceste beneficii se pot bucura și elevii Școlii Gimnaziale George Emil Palade din Buzău, care au la dispoziție un spațiu special, amenajat în aer liber, unde pot deprinde tainele acestui sport dar se pot și perfecționa în jocul de șah. Spațiul a fost amenajat  în cadrul proiectului „Împreună pentru viitor”, promovat de asociația părinților Sprijiniți Școala. Proiectul a fost selectat pentru a fi inclus în ediția a treia a campaniei Cercul de donatori, organizată în luna aprilie de Fundația Comunitară Buzău.

 

Obiectivul propus a fost reabilitarea și amenajarea unei zone din curtea Școlii Gimnaziale George Emil Palade din Buzău și transformarea acesteia într-o zonă cu mese dedicate șahului, dar și diferitelor ore de curs. Se pare că proiectul a suscitat interesul comunității buzoiene, ca și alte două proiecte promovate în această ediție a Cercului donatorilor, astfel că fondurile strânse din donații s-au ridicat la valoarea de 19.560 de lei.

Cu banii primiți din donații, asociația părinților a reușit să ducă la bun sfârșit proiectul, noul spațiu verde destinat micilor șahiști fiind dat în folosință odată cu începerea noului an școlar. Acesta are o suprafață de aproximativ 135 de metri pătrați, fiind amenajat într-o zonă din curtea școlii care era insuficient folosită și căreia i s-a dat astfel o destinație mult mai bună. În afară de mesele de șah zona este amenajată cu spații verzi, alei și băncuțe putând fi astfel folosită și pentru recreere.

 

Ideea acestui proiect a fost inspirată de dorințele exprimate de elevi, care voiau ca o parte din activitățile non-formale precum ecologie, educație pentru sănătate, educație fizică sau educație plastică, să se desfășoare în aer liber, dorindu-și totodată și un spațiu atractiv pentru recreere. Astfel pe lângă posibilitatea de a se iniția și a aprofunda tainele șahului, elevii școlii buzoiene vor avea posibilitatea să desfășoare unele ore de curs în aer liber.

Pe viitor, spațiul amenajat prin acest proiect își va menține funcționalitatea și pe parcursul vacanțelor școlare întrucât nu va fi închis sau izolat, ci va rămâne deschis spre comunitate, inclusiv prin organizarea de competiții de șah cu participarea elevilor din școli ale comunității buzoiene.

Reprezentanții asociației de părinți spun că nu se vor opri aici, iar acest proiect va fi urmat de acțiuni de amenajare a întregii curți a școlii, menținând elemente de continuitate peisagistică și funcțională.

 


Adaugati un comentariu


 

*