Cadrele medicale din Sfântu Gheorghe conduc copiii la școală, încurajându-i să meargă pe jos

21 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Medici, asistente și infirmiere s-au alăturat ca voluntari într-un proiect demarat de autoritățile locale, după modelul unor programe similare implementate cu succes în alte țări.

 

Apărut în urmă cu mai mulți ani în țările europene, ca o alternativă mai sănătoasă la transportul copiilor către unitățile de învățământ cu autobuzele școlare sau cu mașinile părinților, conceptul „Pedibus” începe să devină atractiv și pentru școlile din România. Acesta presupune ca elevii să meargă pe jos către școală, în grupuri organizate, supravegheate de adulți care au rolul de „șoferi” ai pedibus-ului. În unele țări, aceștia sunt angajați ai primăriilor iar în alte părți sunt părinți care prestează prin rotație această sarcină, sau voluntari care doresc să sprijine comunitatea.

Copiii se adună în stații stabilite în mai multe puncte din oraș, fiind preluați de acolo de coordonatorii adulți, care îi ghidează către școală, preluând pe traseu și alți colegi. În acest mod, mersul pe jos și mișcarea sunt promovate în rândul copiilor care, pe măsură ce cresc, nu vor mai fi tentați să ia mașina sau autobuzul ori de câte ori ies din casă și vor prefera această alternativă de deplasare, mult mai sănătoasă.

 

Un astfel de concept este implementat din primăvara anului trecut și de autoritățile locale din Sfântu Gheorghe,  după ce au constatat că în ultimii ani, tot mai mulţi elevi sunt duşi la şcoală cu maşinile de către părinţi, fapt ce afectează independenţa copiilor şi contribuie, în acelaşi timp, la aglomerarea traficului şi la creşterea nivelului de poluare a oraşului.

Grupurile de copii sunt conduse de cel puțin doi adulți, până la poarta școlii, aceștia fiind selectați din rândul voluntarilor din comunitate. Pe parcursul anului școlar precedent, printre voluntarii care au condus Pedibus-ul s-au numărat sportivi, actori, consilieri locali, jurnalişti, precum şi reprezentaţi ai unor instituţii publice.

Aproximativ 60 de copii au mers anul trecut la școală apelând la Pedibus, așa că proiectul a fost reluat și în acest nou an școlar, apelându-se tot la voluntari. „Șoferii” Pedibus-ului sunt, în această săptămână, cadrele medicale de la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe.

 

Peste 30 de medici, asistente și infirmiere din secțiile de Neonatologie, Pediatrie, Bloc operator, Chirurgie, ATI sau Radiologie și-au asumat această responsabilitate, oferindu-se voluntari în acest program al administrației locale. Ei își vor aloca o parte din timpul liber acestei activități, preluând în fiecare dimineață copiii, din cinci puncte ale orașului, pentru a-i conduce în siguranță la școală. În acest mod, drumul către școală devine mai distractiv pentru copii, care au ocazia să socializeze și totodată să facă mișcare în aer liber, ceea ce este foarte benefic pentru sănătatea lor.

Implementarea unui astfel de proiect ar fi utilă în toate orașele din țară, pentru că ar rezolva în primul rând problema aglomerației din zona unităților de învățământ, unde nu ar mai fi nevoie de polițiști care să dirijeze circulația în fiecare dimineață, când părinții își aduc copiii cu mașinile. De asemenea, ar fi mult mai sănătos pentru copii să parcurgă zilnic drumul către școală pe jos, mai ales ținând cont de faptul că România se numără printre țările cu cea mai ridicată rată a obezității infantile din Europa.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*