Buzăul încheie etapa I de vaccinare anti-Covid

25 februarie 2021 | 0 comentarii |

Mâine își înceteazî activitatea ultimul centru de vaccinare din cele cinci care au fost deschise la nivelul spitalelor din județ, pentru imunizarea cadrelor medicale.

 

Etapa I a campaniei de vaccinare anti-Covid a durat la Buzău mai puțin de două luni, după debutul din data de 4 ianuarie, urmând să fie încheiată oficial mâine, 26 februarie, odată cu închiderea ultimului centru de vaccinare din unitățile sanitare, care a mai rămas funcțional. Coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel local, subprefectul Adina Moiseanu a precizat că au fost vaccinate toate cadrele medicale care s-au programat pentru această etapă, în total  5.777 de medici, asistente și personal auxiliar, categorii care au avut prioritate la vaccinarea împotriva Covid-19, fiind programate în etapa I.

În total, la nivelul județului Buzău au funcționat 5 centre de vaccinare deschise în cadrul spitalelor, cel mai solicitat fiind cel de la Spitalul Județean de Urgență, unde s-a dat și startul campaniei de vaccinare în județ, în prima zi lucrătoare a acestui an. Centre similare au fost înființate la spitalele din Râmnicu Sărat, Nehoiu, Smeeni și la secția Ojasca a spitalului Săpoca.

Primul medic și totodată primul buzoian care s-a vaccinat împotriva Covid-19 a fost medicul Bogdan Micu, șeful secției de Boli Infecțioase a spitalului județean, urmat de dr. Iulian Caliof, primul medic din SJU Buzău care a fost confirmat cu Covid-19.

 

La startul campaniei erau programate pentru vaccinare 341 de cadre medicale din cadrul SJU Buzău, însă numărul celor înscriși a crescut în zilele următoare, atât la centrul de le Buzău, cât și în celelalte 4 centre din județ.

Conform precizărilor făcute de Adina Moiseanu, primul care a încheiat campania de vaccinare a fost centrul de la Nehoiu, care și-a încetat activitatea pe 19 februarie, urmat la trei zile de centrul de la Buzău, care s-a închis pe 22 februarie. În aceeași zi s-a închis și centrul de la Ojasca, iar astăzi se va închide centrul de la Râmnicu Sărat.

Ultimul centru rămas deschis este cel de la spitalul din Smeeni, dar și acesta urmează să își înceteze activitatea mâine, moment ce va marca încheierea etapei I de vaccinare la nivelul județului.

Deciziile de închidere a centrelor au fost luate ca urmare a faptului că în ultima perioadă nu s-au mai făcut programări noi, astfel că odată cu administrarea rapelurilor, nu mai există adresabilitate.

 

Cu toate acestea. au mai rămas cadre medicale care, din diferit motive, nu s-au vaccinat până la momentul de față, subprefectul Adina Moiseanu precizând că, atunci când se vor decide să se vaccineze, persoanele respective se vor putea programa la unul dintre cele cinci centre comunitare din județ.

Etapa I este aproape încheiată la nivelul întregii țări, dr. Valeriu Gheorghiță coordonatorul campaniei la nivel național, precizând că au fost vaccinate majoritatea celor circa 250.000 de persoane eligibile, iar la finalul acestei etape se constată o scădere cu aproape 90%  a incidenței infectărilor în rândul cadrelor medicale, ajungându-se de la o medie de 500 de îmbolnăviri pe săptămână, la doar 50 de cazuri săptămânal.

Sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară contestă însă aceste date, susținând că procentul real al cadrelor medicale vaccinate este mai mic, iar incidența scăzută e dată de faptul că se fac mai puține testări în rândul cadrelor medicale. În aceste condiții, sindicaliștii contestă decizia închiderii centrelor de vaccinare din spitale, precizând că sunt multe cadre medicale care doresc să se vaccineze, dar nu au putut-o face până acum, din motive obiective, iar dacă se vor programa pentru vaccinare în centrele comunitare, vor avea de așteptat cel puțin până la jumătatea lunii aprilie sau chiar și mai târziu, în condițiile în care sunt expuse permanent riscului de infectare.

Astăzi s-a dat startul campaniei de vaccinare a cadrelor didactice din județ, în prima zi fiind programate 120 de persoane.

 


Adaugati un comentariu


 

*