Schimbări de ultim moment în repartiția centrelor de vaccinare din Buzău

18 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

A doua etapă a campaniei de vaccinare anti-Covid în județ a început efectiv de astăzi în aceste centre, locurile disponibile pentru următoarele zile fiind deja epuizate.

 

În această dimineață au fost efectuate primele imunizări în centrele de vaccinare comunitară deschise pe raza județului Buzău. Este vorba de 7 din cele 15 centre, care au devenit operaționale și îndeplinesc toate condițiile necesare desfășurării activității de vaccinare. Primele imunizări în cadrul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare au început sâmbătă în centrul pentru persoane vârstnice Alecu Bagdad din Râmnicu Sărat continuând cu Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor Adulte cu Handicap din aceeași localitate. Vaccinarea a fost efectuată de o echipă mobilă, fiind imunizare aproape 100 de persoane, respectiv 50 de persoane la centrul pentru persoane vârstnice și 48 de persoane la centrul de reabilitare.

Echipele mobile își vor continua activitatea și în perioada următoare, având în vedere că aproape jumătate din cei circa 1.000 de beneficiari din centrele medico-sociale din județ și-au exprimat dorința de a se vaccina

Astăzi, la ora 8.00, au fost deschise și centrele de vaccinare comunitară destinate imunizării persoanelor vârstnice, pacienților cu boli cronice și persoanelor care lucrează în anumite sectoare cheie și expuse unui risc sporit de contaminare. Pentru început sunt funcționale 7 centre din cele 15 stabilite de autorități, însă chiar și așa au fost efectuate schimbări de ultim moment în ceea ce privește repartiția acestora.

 

Astfel, din cauza unor inadvertențe tehnice, s-a luat decizia ca centrul care trebuia să funcționeze în sediul punctului de lucru MedLife de pe strada Unirii din Buzău, să fie mutat la Liceul Tehnologic Henri Coandă, de pe strada Horticolei. Deja existau mai multe persoane care se programaseră pentru vaccinare la acest centru, prin intermediul platformei on-line, care au fost anunțate telefonic și prim SMS despre această schimbare. Tot în ultimul moment s-a decis ca centrul care ar fi trebuit să funcționeze inițial în sediul școlii Focșănei din Vadu Pașii, să fie mutat la școala din Scurtești.

În ceea ce privește programările, la fel ca în toată țara, și la Buzău s-a înregistrat un interes sporit, încă de vineri după-amiază, când s-a dat drumul înscrierilor pentru etapa a doua, pe platforma on-line. Din păcate, dar deloc surprinzător, aceasta a funcționat greu în primele ore și nici la această oră nu se poate spune că funcționează impecabil, însă a fost posibilă efectuarea unui număr mare de programări pentru perioada următoare. Și în această dimineață s-a constatat că platforma a dat rateuri, persoanele care s-au prezentat azi la vaccinare figurând ca nefiind programate, deși aveau recipisa care confirma programarea. Din această cauză a fost nevoie ca persoanele să fie trecute de medici într-o listă, urmând ca datele să fie introduse ulterior pe platformă, atunci când va fi posibil.

Locurile disponibile pentru Capitală s-au epuizat încă de vineri, iar pentru programările la centrele din Buzău, aseară mai erau disponibile foarte puține locuri pentru luna ianuarie.

 

Astfel, în perioada 18-22 ianuarie sunt programate pentru vaccinare 1.556 de persoane, ceea ce înseamnă că imunizarea ar trebui să se desfășoare într-un ritm de 300 de vaccinări pe zi. Cum era de așteptat, cele mai multe programări sunt făcute la centrele din Buzău și Râmnicu Sărat, care încep campania cu un număr maxim de programări, respectiv 60 de persoane. În același ritm se va continua și în zilele următoare, având în vedere că până la sfârșitul lunii ianuarie, locurile disponibile sunt ca și epuizate.

În Buzău funcționează un centru cu trei fluxuri la Liceul Sportiv și centrul de la Liceul Tehnologic Henri Coandă, relocat de la MedLife, în timp ce la Râmnicu Sărat, Vernești și Vadu Pașii funcționează câte un centru.

Ieri au ajuns Buzău alte 1.950 de doze de vaccin de la Pfizer, care vor fi distribuite la centrele de vaccinare, în funcție de solicitări. Peste o săptămână urmează să înceapă și administrarea rapelului pentru cadrele medicale buzoiene care s-au vaccinat în prima etapă, acestea începând să primească deja SMS-uri cu data și ora la care au fost programate pentru administrarea celei de-a doua doze.

Tot în această dimineață, România a primit a cincea tranșă de vaccin, fiind vorba de 87.750 de doze. Până acum, tranșele săptămânale conțineau 150.000 de doze, însă numărul acestora va fi diminuat pentru o perioadă, deoarece producătorul lucrează la îmbunătățirea capacității de producție, iar acest fapt afectează temporar aprovizionarea la nivelul întregii Uniuni Europene.

 


Adaugati un comentariu


 

*