Consiliul Concurenței solicită revizuirea legislației în domeniul deșeurilor medicale

25 februarie 2021 | 0 comentarii |

Solicitarea vine ca urmare a unei investigații efectuate pe piața serviciilor de tratare și eliminare a deșeurilor medicale

 

Consiliul Concurenței a finalizat o anchetă sectorială pe piaţa serviciilor de tratare şi eliminare a deşeurilor medicale, în cadrul căreia a constatat că legislaţia specifică este ambiguă şi incompletă, iar modul de aplicare şi interpretare al acesteia de către autorităţile implicate îngreunează accesul pe piaţă şi extinderea activităţii operatorilor, ceea ce duce la restrângerea concurenţei.

S-a constatat astfel că autorizaţii şi metodologii de lucru dintr-un judeţ nu sunt acceptate în alt judeţ, sau că unele administraţii locale impun prevederi care încalcă obligaţii stabilite prin reglementări ale altor autorităţi.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului nu interpretează în mod similar legislaţia privind autorizarea staţiilor de transfer pentru deşeuri medicale. Astfel, inspectorii Consiliului Concurenței au constatat că Ministerul Sănătăţii susţine că operatorii care desfăşoară activităţi de tratare sau eliminare a deşeurilor medicale pot deţine staţii de transfer pentru deşeuri medicale, în timp ce Ministerul Mediului, prin Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, consideră că transportul deşeurilor medicale se poate face fără colectare şi depozitare intermediară, direct la instalaţiile de tratare.

 

Analiza Consiliului Concurenţei a mai arătat că piaţa serviciilor de tratare şi eliminare a deşeurilor medicale este puternic concentrată, trei companii gestionând aproximativ 70% din totalul cantităţilor de deşeuri medicale în 2019, iar primele cinci aproape 80%. „Astfel, compania Stericycle România este principalul jucător, deţinând o cotă de piaţă de peste 40% raportată atât la volumul de deşeuri medicale gestionate, cât şi valoric”, se mai arată în raportul Consiliului Concurenței.

Cele 22 de instalaţii active pentru procesarea deşeurilor medicale sunt distribuite în 7 din cele 8 regiuni ale ţării, zona de Nord-Vest fiind singura regiune în care nu există nicio instalaţie funcţională. În Vest se află cele mai multe echipamente de decontaminare termică (4), iar în regiunea Sud, inclusiv Bucureşti-Ilfov, cele mai multe incineratoare (3). Opt operatori deţin 12 instalaţii de sterilizare termică şi 10 companii deţin fiecare câte un incinerator. În regiunea Centru nu se află niciun incinerator, iar în regiunea Sud-Est, nicio instalaţie de decontaminare termică.

 

Pe piaţă există patru companii care deţin instalaţii de decontaminare termică şi de incinerare, iar acestea sunt  Stericycle Romania, Mondeco, Pro Air Clean Ecologic şi Demeco. Alte patru companii deţin doar instalaţii de sterilizare termică a deşeurilor medicale (AKSD România, Bio Hazard, Ecologmed şi Perfect Curier), iar şase (Eco Burn, Eco Fire Sistems, Enviro Ecobusiness, Mediline Exim, Pro Air Clean şi Xtreme Ecoenergy Group) sunt operatori autorizaţi care oferă servicii de eliminare a deşeurilor medicale prin incinerare. Atribuirea contractelor se face fie prin atribuire directă, în cazul unor sume mai mici de 135.000 lei, fie prin licitaţii deschise, în situaţia unor cantităţi mai mari de deşeuri medicale, prin SEAP. Durata contractuală este cel mai adesea anuală sau multianuală, de 24 de luni. „Prin urmare, atât la nivelul cererii, cât şi la nivelul ofertei, există tendinţa pachetizării serviciilor, din motive de preţ, logistice, fiind mai uşor de urmărit buna gestionare a deşeurilor în mod integrat”, se mai arată în raportul Consiliului Concurenței.

Pe baza acestor concluzii, Consiliul Concurenței recomandă autorităţilor elaborarea unor reglementări îndrumătoare, eventual grupate într-un ghid unic, care să permită operatorilor accesul la un proces transparent de autorizare şi control în domeniul tratării şi eliminării deşeurilor medicale. Totodată, se recomandă și deblocarea de către ministerele Sănătății și Mediului a procedurilor privind aprobarea strategiei şi planului de gestionare a deşeurilor rezultate din activităţi medicale la nivel naţional, documente care ar fi trebuit să fie elaborate până la data de 18 ianuarie 2014.

 


Adaugati un comentariu


 

*