Medicamentele fără rețetă, în vizorul Consiliului Concurenței

3 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Specialiștii instituției au declanşat o analiză privind producţia şi comercializarea medicamentelor eliberate fără prescripţie medicală şi a suplimentelor alimentare.

 

Consiliul Concurenței a anunțat azi că a demarat un studiu ce are în prim plan activitatea de producție și comercializare a medicamentelor care se eliberează fără prescripție medicală și a suplimentelor alimentare. „Inițiativa nu are la bază un fapt concret, legat de eventuale practici concurențiale derulate în aceste sectoare”, menționează Autoritatea de Concurență. Aceeași sursă informează că prin acest studiu își propune să analizeze condiţiile structurale ale pieţelor, relaţiile contractuale existente între diferiţi actori ce desfăşoară activităţi în sectorul producţiei şi comercializării medicamentelor eliberate fără reţetă și suplimentelor alimentare, efectuându-se totodată și o analiză detaliată a cadrului legislativ.

Într-un comunicat remis pe această temă să arată că, în cazul în care se vor descoperi eventuale  disfuncţionalităţi care afectează mediul concurenţial, Consiliul Concurenţei va propune modificarea sau revizuirea reglementărilor existente, va emite clarificări sau atenţionări către mediul de afaceri sau administraţia publică, cu scopul de a îmbunătăţi eficienţa economică a sectorului şi de a proteja interesele consumatorilor. De asemenea, în situaţia în care descoperă indicii elocvente, instituția poate declanşa și investigaţii privind posibila încălcare a legii.

 

Bogdan Chiritoiu

În document se mai precizează că, pe parcursul studiului, experții instituției pot solicita informaţii şi documente tuturor actorilor implicaţi, fie ca e vorba de producători, distribuitori sau comercianți de medicamente fără prescripție sau de suplimente alimentare. Ca urmare, autoritatea de concurenţă îşi doreşte o bună cooperare cu toţi actorii implicaţi în acest sector, fie instituţii publice, fie companii. „Reamintim faptul că Autoritatea de Concurenţă nu are doar un rol corectiv, ci şi unul preventiv, prin monitorizarea pieţelor, respectiv supravegherea comportamentului actorilor pe aceste pieţe şi a metodelor folosite de aceştia, având ca scop final protecţia intereselor consumatorilor. Sectorul farmaceutic este foarte important pentru noi, iar activitatea din ultimii ani dovedeşte acest lucru: am făcut o serie de recomandări asupra proiectelor de acte normative, dar ne-am şi implicat atât prin anchete sectoriale şi investigaţii privind practici anticoncurenţiale – unele finalizate cu sancţiuni, cât şi prin analiza concentrărilor economice din domeniu. Am colaborat foarte bine cu instituţiile din domeniu, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului, cu care, de altfel, vom colabora în continuare pentru dezvoltarea unor noi reglementări privind obligaţia de serviciu public”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

 

Aceasta nu este prima analiză pe care instituția o desfășoară în sectorul farmaceutic, în document fiind reamintite și alte activități similare, în urma cărora au fost făcute recomandări de care autoritățile cu competențe în domeniu au ținut cont. Sunt reamintite astfel recomandările Consiliului Concurenţei de a poziţiona medicamentul generic şi cel inovativ ieşit de sub brevet la acelaşi nivel de preţ, iar recomandări au fost preluate în Ordinul pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman. De asemenea, la propunerea Consiliului Concurenţei s-a introdus obligaţia de a asigura stocuri de medicamente atât producătorilor, cât şi distribuitorilor, iar farmaciilor de a transmite distribuitorilor comenzi justificate şi de a le onora către pacienţi în termen de 24 – 48 de ore. La propunerea Autorităţii de Concurenţă a fost eliminat și criteriul geografic care împiedica deschiderea de noi farmacii, fapt care a condus la îmbunătăţirea accesibilităţii pacienţilor la servicii farmaceutice.

La sfârşitul lunii iunie, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa imunoglobulinelor. În cadrul investigaţiei ce vizează posibila limitare a aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobulină, în scopul eliminării taxei clawback şi obţinerii unui cadru fiscal mai favorabil, au fost efectuate simultan inspecţii inopinate atât în România, cât şi în Belgia şi în Italia.

Nu în ultimul rând, instituția are în derulare două investigaţii privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Roche Romania pe piaţa anumitor produse oncologice din țara noastră.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*