Sectorul farmaceutic, in vizorul Consiliului Concurentei

O investigatie a acesatei institutii este in plina desfasurare, vizand modul in care medicamentele generice penetreaza piata romaneasca.

 

depozit de medicamente unifarmIn aceasta perioada, sectorul farmaceutic din Romania este vizat de o investigatie efectuata de Consiliul Concurentei, fapt precizat de sefa Directiei Bunuri si Consum din cadrul institutiei, Daniela Badila. Conform declaratiilor acesteia, Consiliul Concurentei desfasoara in prezent 13 investigatii sectoriale, una dintre acestea vizand domeniul farmaceutic. Investigatia vizeaza mai multe aspecte, insa inspectorii Consiliului Concurentei isi concentreaza atentia in mod special asupra modului in care medicamentele generice penetreaza piata autohtona si modul in care sunt prescrise de medici. Ancheta a fost demarata cu mai multa timp in urma, iar la momentul actual se afla in faza finala, reprezentanta institutiei anuntand ca rezultatele vor fi facute publice in curand, iar datele respective sunt „foarte interesante”.O investigatie care se finalizeaza acum si care este foarte importanta ca si impact, vom iesi cu ea in curand pe consultare publica, vizeaza domeniul farmaceutic, in care analizam penetrarea medicamentelor generice, modul de prescriere a anumitor medicamente, analizam modul in care medicii pot fi influentati in activitatea lor de prescriptori de catre companiile farmaceutice. Datele sunt foarte interesante”, a declarat Daniela Badila.

 

04_medicamenteDesi nu a dorit sa dea mai multe detalii, precizand ca acestea vor fi aflate cand rezultatele vor fi puse in consultare publica, reprezentanta Consiliului Concurentei a precizat ca s-a constatat ca in principal lipsa de penetrare a genericelor pe piata romaneasca sau penetrarea slaba a acestora se datoreaza lobby-ului companiilor de medicamente inovative, care aloca sume foarte mari bugetelor de marketing, pe care le adreseaza medicilor prescriptori, in principal medicilor de familie, dar si medicilor de pe anumite specialitati. „In raport am analizat posibilele cauze ale lipsei de penetrare a genericelor, le veti vedea in momentul in care sunt supuse consultarii publice. Ne uitam pe 36 de piete pe care noi le analizam in 2009, le analizam acum in evolutie sa vedem in ce masura pe aceste piete nivelul de penetrare a genericelor a crescut sau nu. Situatia nu este imbucuratoare, deci nu observam o penetrare a genericelor asa cum se intampla in celelalte state ale Uniunii Europene” mai spune Daniela Badila.

 

medicamente generice - producatoriAceasta nu e exclus ipoteza existentei unor intelegeri anticoncurentiale intre companiile producatoare de medicamente, insa a precizat ca nu exista la acest moment indicii in acest sens si chiar daca ar exista, ar fi foarte greu de dovedit, intrucat astfel de intelegeri sunt confidentiale.

„La acest moment nu detinem niciun fel de informatii cu privire la existenta unor astfel de intelegeri anticoncurentiale, dar chiar si daca ar exista indicii referitoare la posibile intelegeri anticoncurentiale intre companii, acestea sunt confidentiale, intrucat ar putea face obiectul unei investigatii de incalcare, si astfel ar fi foarte dificil de dovedit”, a conchis reprezentanta Consiliului Concurentei.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*