Roche România amendată cu aproape 60 de milioane de lei de Consiliul Concurenței

23 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Compania farmaceutică a făcut obiectul unei investigații începută în 2017, în urma căreia s-a stabilit că pusese monopol pe piața din România, încălcând legile concurenței. Calculele Consiliului Concurenţei arată că la bugetul Ministerului Sănătăţii şi al CNAS s-ar fi putut face economii de 7,5 milioane de euro la programul de oncologie, dacă nu s-ar fi încălcat legile concurenței.

 

Compania farmaceutică Roche România a fost amendată de Consiliul Concurenței cu suma record de 59.967.944 de lei, echivalentul a circa 12,85 de milioane de euro, pentru abuz de poziție dominantă pe piața unor medicamente oncologice, impunându-și propriile produse, prin încălcarea legilor concurenței, se arată într-un comunicat de presă al Autorității de Concurență.

Investigațiile ce au vizat Roche România au fost începute de inspectorii de concurență încă din 2017, aceștia efectuând mai multe inspecții inopinate, autorizate de Curtea de Apel București, la sediul companiei, de unde au ridicat mai multe documente care au fost analizate în cadrul procedurilor specifice.

Au fost identificate astfel două modalități prin care compania a monopolizat, practic, piața din România, abateri pentru care au fost aplicare cele două amenzi. Prima dintre ele constă în adoptarea unei strategii comerciale menite să elimine concurenţa la licitaţii şi să întârzie intrarea pe piaţă a unor medicamente similare. S-a stabilit că, în anul 2017, Roche România a participat la achiziţia publică centralizată pentru medicamente ce conţin substanţele Rituximab şi Trastuzumab, în cadrul programului naţional de oncologie, precum și la 47 de licitaţii organizate la nivel de spital, pentru aprovizionarea cu aceleaşi medicamente, care se folosesc în cazul mai multor afecţiuni oncologice, printre care leucemie limfocitară cronică, cancer mamar, cancer ovarian, cancer renal. Legislația prevede că un producător este obligat să furnizeze medicamente către minim trei distribuitori, pentru a se evita astfel monopolul pe piață, iar Roche a participat la licitații alături de distribuitori parteneri, care i-au fost astfel și concurenți. Preţul oferit distribuitorilor a fost mai mare decât preţul său de ofertare la licitaţiile publice, iar în felul acesta, Roche şi-a eliminat concurenţa la licitaţii, deoarece distribuitorii nu au putut participa în cadrul acestor proceduri în condiţii rezonabile, care să le asigure desfăşurarea activităţii în mod eficient.

 

Bogdan Chiritoiu

Inspectorii Consiliului Concurenței spun că această strategie a avut și rolul de a întârzia şi a îngreuna accesul pe piaţă al variantelor similare concurente cu produsele Roche, ce conţineau substanţele Rituximab şi Trastuzumab, respectiv, medicamentele Mabthera şi Herceptin. Distribuitorii de medicamente nu comercializau exclusiv produse ale Roche şi, ca urmare, în situaţia în care ar fi câştigat o licitaţie pentru medicamente ce conţineau substanţe active Rituximab şi Trastuzumab, pe parcursul contractului ar fi putut înlocui produsele Roche cu variante similare, mai ieftine, ale altor producători. Prin urmare, acţiunile Roche au creat anumite bariere la intrarea pe piaţă, cu efecte de închidere a acesteia, întârziind, astfel, apariţia alternativelor biosimilare, fapt ce a contribuit la consolidarea poziţiei dominante deţinute de companie.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a explicat că „această strategie pusă în practică cu ocazia participării la procedurile de achiziţie publică, cu scopul de a întârzia accesul pe piaţă a produselor biosimilare, afectează bugetul CNAS alocat programului naţional de oncologie. Astfel, decontând preţul medicamentelor inovative, acesta suportă costuri semnificativ mai mari decât dacă ar fi decontat medicamentele biosimilare, mai ieftine. Prin urmare, economia realizată pe termen scurt de către Ministerul Sănătăţii este aparentă, pe termen lung, estimăm că, în cazul licitaţiei naţionale, alternativele biosimilare ar fi putut aduce economii de circa 7,1 milioane de euro bugetului programului naţional de oncologie”, citat în comunicat.

Amenda aplicată companiei farmaceutice pentru aceste practici a fost de 44.168.105 de lei.

 

Tot în perioada investigată, respectiv 2017-2019, Consiliul Concurenței a mai constatat că aceeași companie a apelat la o strategie neconcurențială pentru a împiedica vânzările de medicamente concurente, mai ieftine, care conţin substanţa activă Erlotinib. Acest lucru l-a făcut prin direcţionarea pacienţilor către propriului produs, mai scump – Tarceva – prin cardul de pacient Roche şi call-center-ul Roche, dar şi prin acoperirea diferenţei de preţ ce ar fi trebuit plătită de către pacienţi la achiziţia Tarceva, pentru ca aceştia să nu cumpere un alt medicament similar.

Cu bugetul alocat decontării medicamentului Tarceva, utilizat în tratamentul cancerului pulmonar și al cancerului pancreatic, Casa Națională de Asigurări de Sănătate ar fi putut deconta mai multe medicamentele similare, care au prețuri mai mici. Calculul făcut de reprezentanții Consiliului Concurenței arată că, din bugetul asigurărilor de sănătate, au fost alocate suplimentar peste 2 milioane de lei pentru decontarea medicamentului produs de Roche, bani care ar fi fost economisiți în situația în care ar fi fost decontate medicamente similare, mai ieftine.

Tarceva este un medicament inovativ, ceea ce explică prețul mai mare față de celelalte produse care conțin aceeași substanță activă însă fac parte din categoria medicamentelor generice, ieșite de sub patent. În acest sens, președintele Consiliului Concurenței a mai declarat că „toate companiile producătoare de inovative trebuie să se concentreze pe dezvoltarea şi introducerea pe piaţă a unor medicamente noi, mai eficiente, care să aducă îmbunătăţiri stărilor pacienţilor, şi nu pe exploatarea medicamentelor ieşite de sub patent, pentru care există variante mai ieftine”. Pentru această practică, compania farmaceutică a primit o altă sancțiune, în valoare de 15.799.839 de lei.

Decizia Autorității de Concurență, care va fi publicată în formă neconfidenţială pe pagina web a instituției, www.consiliulconcurentei.ro, poate fi atacată la Curtea de Apel București. Filiala din România a gigantului farma Roche, unul dintre cei mai mari producători de medicamente oncologice la nivel mondial, a anunțat că va contesta în instanță decizia Consiliului Concurenței. Reprezentanții Roche acuză Consiliul Concurenței de „rea credință” în cadrul celor două investigații și susțin că „concluziile celor două investigații limitează masiv accesul pacienților la tratamentele de care au nevoie”.

 


Adaugati un comentariu


 

*