Cartel anticoncurential pe piata produselor de tehnica dentara

7 februarie 2014 | 0 comentarii |

Consiliul Concurentei a sanctionat de curand un important furnizor si alti patru distribuitori de pe piata produselor de tehnica dentara, in urma unei investigatii declansate in 2011

 

Vita_7378Cinci firme cunoscute in domeniul furnizarii si distributiei produselor si aparaturii  pentru laboratoarele de tehnica dentara au facut, in ultimii ani, obiectul unei investigatii derulate de inspectorii de la Consiliul Concurentei. Firmele respective erau suspectate ca  se asociasera intr-un cartel care fixa preturile si discounturile pe piata, in acest fel ingreunand in mod ilegal activitatea altor firme concurente.

La finalul investigatiei, inceputa inca din 2011, Autoritatea de control a anuntat ca cele cinci companii au fost sanctionate cu amenzi ce insumeaza peste 456.000 de lei, echivalentul a 102.513 euro, pentru „incheierea unei intelegeri anticoncurentiale de stabilire a preturilor de vanzare pentru produsele de tehnica dentara”.

Potrivit Consiliului Concurentei, companiile sanctionate sunt: Vita Zahnfabrik H. Rauter GmBH&Co.KG Germania – care a primit o amenda de 63.402 lei (14.260 euro), Dentotal Protect – sanctionata cu  232.433 lei (52.277 euro), Helios Medical & Dental75.263 lei (16.927 euro), Tehnodent Poka65.726 lei (14.783 euro) si West Dental Teh-Med 19.413 lei (4.366 euro).

 

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei

Conform informatiilor furnizate de Consiliul Concurentei, referitoare la aceasta investigatie, firma germana Vita Zahnfabrik, care avea calitatea de furnizor, s-a inteles cu celelalte patru, care se ocupau cu distributia produselor si aparaturii de tehnica dentara, in privinta discounturilor maxime pe care acestia din urma le puteau acorda la vanzarea produselor sale. Aceasta practica nu este permisa pe piata, arata  presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, explicand ca „Legea Concurentei interzice orice intelegeri exprese sau tacite, care conduc la denaturarea concurentei. Fiecare companie trebuie sa isi stabileasca politica de preturi independent, nu printr-o intelegere cu alte companii. Practic, prin aceasta intelegere a fost eliminata concurenta intre distribuitori, ceea ce ar fi fost in beneficiul consumatorilor”.

 

protodent-tm-ro_x_protodent_00003Firma Vita Zahnfabrik H. Rauter GmBH&Co.KG Germania are ca obiect de activitate productia si distributia dintilor artificiali, a materialelor ceramice si de alt tip pentru reconstructia dintilor, a accesoriilor de tehnica dentara si a altor produse pentru tehnicienii dentari si medicina dentara.

Este o firma cu traditie, infiintata inca din 1924 in Germania, produsele sale fiind in prezent distribuite in 150 de tari, printre care si Romania

 Celelalte patru firme sanctionate sunt principalii distribuitori ai furnizorului german pe piata de materiale si aparatura pentru tehnica dentara si cabinete stomatologice, atat pe piata romaneasca, cat si pe celelalte piete.

 

stomTehnica dentara constituie in multe situatii o conditie esentiala pentru succesul unor tratamente dentare, fiind activitatea in cadrul careia se realizeaza toate tipurile de proteze, coroane dentare, punti, proteze partiale si totale, precum si insertii, aparate ortodontice, piese pentru fractura de maxilar sau gutiere de protectie pentru anumite sporturi cum ar fi, spre exemplu boxul.  Lucrarea dentara se efectueaza intr-un laborator special, de catre tehnicieni dentari, in stransa asociere cu unul sau mai multe cabinete stomatologice, ori se poate efectua direct in cabinetul de stomatologie datorita aparitiei tehnologiilor de ultima generatie. In practica, doar tehnicienii buni reusesc sa fie angajati, aceasta meserie bazandu-se pe talent innascut si munca multa. Fiind vorba despre lucrari scumpe in general si care pot afecta sanatatea si calitatea vietii unei persoane, responsabilitatea este mare, stabilindu-se un parteneriat intre medicul stomatolog si tehnicianul dentar, medicul conducand echipa si stabilind planul de tratament.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*