Medicii prescriu medicamente scumpe, influentati de companiile farmaceutice, sustine Consiliul Concurentei

Raportul complet va fi finalizat saptamana viitoare, iar rezultatele vor fi lansate in dezbatere publica timp de o luna, dupa care se vor purta discutii cu factorii de decizie din Sanatate.

 

farmacie medicamenteConsiliul Concurentei a prezentat raportul de activitate pe anul 2015, iar cu acest prilej, Bogdan Chiritoiu, presedintele institutiei, a vorbit si despre ancheta din sectorul farmaceutic demarata in primavara acestui an si aflata in prezent in stadiu de finalizare.

Desi raportul complet cu rezultatele actiunii va fi gata abia saptamana viitoare, moment in care va fi facut public, Chiritoiu a prezentat cateva din concluziile la care inspectorii Consiulului Concurentei au ajuns in urma investigatiilor efectuate pe piata farmaceutica. Principala concluzie ar fi aceea ca la ora actuala medicii prescriu medicamente mai scumpe, fiind influentati de marketingul facut de companiile farmaceutice care dispun de bugete mari in acest sens. Ce am vazut noi in cadrul acestei analize este ca in continuare se prescriu surprinzator de mult medicamentele scumpe, asa-numite medicamente inovative, si nu variantele lor mai ieftine, care sunt medicamentele generice. In general, eforturile suplimentare le suporta pacientul. Deci, cine pierde este mai degraba pacientul, pentru ca medicii prescriu, iar pacientii ii asculta pe medici, ceea este firesc. Iar medicii prescriu influentati in parte si de sumele mari pe care le au la dispozitie firmele farmaceutice pentru promovarea medicamentelor. Lantul ar fi: preturi mai mari aprobate de stat pentru acelasi medicament, ceea ce face sa existe mai multi bani la dispozitia anumitor companii care pot folosi aceste fonduri suplimentare ca sa stimuleze medicii sa prescrie respectivele medicamente”, a explicat Bogdan Chiritoiu.

 

Bogdan Chiritoiu

Bogdan Chiritoiu

Acesta a mai precizat ca astfel, pacientii ajung sa plateasca mai mult decat ar trebui pentru tratamente, dar exista si companii care pierd din cauza taxei claw-back. „Exista companii care pierd, pentru ca platesc un claw-back, o reducere mai mare decat ar trebui, si pierd si pacientii care platesc mai multi bani din buzunar decat ar trebui”, a explicat Chiritoiu.

Un alt aspect urmarit in cadrul investigatiei pe piata farmaceutica a fost acela legat de stimularea medicilor de catre producatorii de medicamente pentru a prescrie anumite produse. In legatura cu acest aspect, inspectorii Consiliului Concurentei au constatat ca sunt bugete substantiale de marketing pentru promovarea medicamentelor si exista diverse forme legale pentru asta, respectiv „cele care vizeaza activitati stiintifice, participarea la congrese, prezentarea de studii si asa mai departe”.

Raportul complet al investigatiei va fi lansat in dezbatere publica saptamana viitoare, pentru a putea fi studiat de cei interesati, care ulterior vor putea veni cu observatii, timp de o luna. In final, rezultatele vor fi discutate cu factorii de decizie din Sanatate, respectiv cu Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Agentia Nationala a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale.

 

04_medicamenteConsiliul Concurentei a desfasurat 13 investigatii sectoriale, una dintre acestea vizand domeniul farmaceutic. Investigatia a vizat mai multe aspecte, insa inspectorii si-au concentrat atentia in mod special asupra modului in care medicamentele generice penetreaza piata autohtona si modul in care sunt prescrise de medici.

La jumatatera lunii trecute, sefa Directiei Bunuri si Consum din cadrul institutiei, Daniela Badila, a vorbit la randul sau despre aceasta investigatie, precizand ca „am analizat posibilele cauze ale lipsei de penetrare a genericelor, le veti vedea in momentul in care vor fi supuse consultarii publice. Ne uitam pe 36 de piete pe care noi le analizam in 2009, le analizam acum in evolutie sa vedem in ce masura pe aceste piete nivelul de penetrare a genericelor a crescut sau nu. Situatia nu este imbucuratoare, deci nu observam o penetrare a genericelor asa cum se intampla in celelalte state ale Uniunii Europene”.

Badila nu a exclus ipoteza existentei unor intelegeri anticoncurentiale intre companiile producatoare de medicamente, insa a precizat ca nu exista la acest moment indicii in acest sens si chiar daca ar exista, ar fi foarte greu de dovedit, intrucat astfel de intelegeri sunt confidentiale.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Maria Anton spune:

    Ce-i doare pe ei, ne prescriu scumpe ptr. ca nu mai au notiunea banului, au salarii, spagi nu mai zic, cabinete particulare, ce se gandesc ca salariile sunt 10 milioane vechi, de aceea mor oamenii cu zile… cine ia masuri? va zic eu, nimeni.

Adaugati un comentariu


 

*