Producatorii de medicamente generice cer o noua recalculare a preturilor

Acestia invoca o recomandare a Consiliului Concurentei care arata ca nu trebuie facuta referentierea preturilor medicamentelor generice la 65 la suta din cel al medicamentelor inovatoare.

 

medicamente generice - producatoriIn contextul in care Ministerul Sanatatii a anuntat ca este posibil ca in cursul zilei de astazi sa fie finalizata o noua varianta preliminara a Catalogului National al Medicamentelor care va cuprinde si preturile medicamentelor generice, producatorii din acest sector au reactionat, cerand autoritatilor sa tina cont de o recomandare a Consisliului Concurentei, de a nu se aplica în calculul pretului medicamentelor generice referentierea permanenta la 65 la suta din pretul medicamentului inovativ corespunzator. Producatorii fac apel chiar si la premierul Victor Ponta, caruia ii cer sa se implice in aceasta problema, subliniind ca situatia este extrem de grava, mai ales pentru producatorii locali care risca sa intre in colaps din moment ce vor fi nevoiti sa scoata pe piata medicamente sub costul de productie. In acest sens, Laurentiu Mihai, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, a declarat ca „raportarea repetitiva la pretul medicamentului inovativ este anticoncurentiala si actioneaza ca o bariera pentru medicamentele generice si pentru libera concurenta pe piata medicamentelor, punand obstacole suplimentare producatorilor de medicamente generice. Este esential ca autoritatile sa înteleaga anormalitatea situatiei si sa o corecteze, pentru a preveni colapsul industriei locale, care produce exclusiv medicamente generice”.

 

Laurentiu Mihai

Laurentiu Mihai

Producatorii de medicamente generice sustin ca au depus deja documentatia solicitata de autoritati pentru recalcularea pretului la medicamente, însa atrag atentia asupra interpretarii incorecte si discriminatorii data de Ministerul Sanatatii prevederilor privind modul de stabilire a pretului medicamentelor generice. „Interpretarea Ministerului Sanatatii asigura o protectie suplimentara si neconcurentiala medicamentelor inovative, chiar si dupa data de expirare a brevetului acestora, prin faptul ca obliga producatorii de medicamente generice sa-si raporteze continuu preturile la 65% din pretul medicamentelor inovative corespunzatoare”, a mai declarat Laurentiu Mihai. Potrivit acestuia, calcularea pretului medicamentelor generice pe baza unei referentieri circulare va forta producatorii de medicamente generice sa scada pretul multor produse sub limita rentabilitatii, ceea ce va duce la disparitia de pe piata tocmai a medicamentelor ieftine, folosite de cei mai multi pacienti.

 

 

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*