Roche România, suspectată de practici anticoncurențiale

8 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Consiliul Concurenței investighează un posibil abuz de poziție dominantă a companiei pe piața produselor oncologice, dar și acte și fapte care ar putea duce la excluderea de pe piață a variantei generice a medicamentului Tarceva.

 

Consiliul Concurenței (CC) a anunțat joi, printr-un comunicat, că a declanșat două investigații privind un posibil abuz de poziție dominantă al companiei Roche România SRL pe piața anumitor produse oncologice din România. „În cadrul investigaţiilor s-au efectuat inspecţii inopinate la sediul companiei Roche Romania, iar documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specific”, se arată în comunicatul CC. Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate. Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor, se menționează în comunicatul amintit.

Una dintre investigații vizează, potrivit autorității de concurență, „un posibil comportament anticoncurențial ce constă în practicarea de către Roche România SRL, în relație cu un distribuitor al său, a unor prețuri cu ridicata mai mari decât prețurile oferite de către Roche România SRL în contextul unor proceduri de licitație privind aprovizionarea cu medicamente a spitalelor”.

 

Cea de-a doua investigație se referă la acte și fapte ale Roche România SRL care au ca posibil efect excluderea de pe piață a variantei generice (mai ieftine) a medicamentului inovativ Tarceva, un medicament produs de Roche, care conține substanța activă Erlotinibum și este utilizat în tratamentul cancerului. Tarceva este inclus în Lista medicamentelor decontate de CNAS. Medicamentul inovativ este un medicament protejat de brevet când este lansat pe piață. Medicamentul generic conține aceeași substanță activă, în aceeași cantitate ca și medicamentul inovativ, dar nu mai este protejat de brevet.

În urma anchetei sectoriale pe piața farmaceutică, finalizată în acest an, Consiliul Concurenței a constatat că medicamentele generice, deși mai ieftine decât variantele lor inovative, nu reușesc să acapareze o cotă de piață semnificativă. În cadrul studiului, autoritatea de concurență a analizat activitățile de marketing și promovare realizate în conexiune cu vânzarea de medicamente și a constatat o posibilă corelare între activitățile de marketing realizate de companiile de medicamente inovative și gradul redus de penetrare al medicamentelor generice. Astfel, deși prescrierea medicamentelor se realizează pe substanță activă și, doar în situații excepționale, justificate, pe denumire comercială, 57% dintre pacienți solicită o anumită denumire comercială ca urmare a recomandărilor medicului, recomandări venite ca urmare a promovărilor intense realizate de producătorii de medicamente inovative“, se menționează în comunicatul remis de Consiliul Concurenței.

 

Fondată în 1896, compania Roche, cu sediul central în Basel (Elveția), este unul dintre liderii mondiali înindustria farmaceutică și de diagnostic și cea mai mare companie de biotehnologie la nivel mondial. Este, de asemenea, lider mondial în diagnosticul in vitro şi în diagnosticul histologic al cancerului, precum şi pionier în managementul diabetului, cu afaceri de 47,5 miliarde de franci elvețieni la nivelul anului 2014.

Portofoliul său cuprinde medicamente inovative de înaltă tehnologie, ce se adresează unor arii terapeutice cu nevoi deosebite din domeniul oncologiei, imunologiei, bolilor infecțioase, oftalmologiei și afecțiunilor sistemului nervos central. Potrivit datelor aflate pe site-ul oficial al companiei, Roche a contribuit la îmbunătățirea stării de sănătate a oamenilor, și a dezvoltat 28 de medicamente, printre care antibiotice, medicamente împotriva malariei şi chimioterapice, aflate pe Lista Medicamentelor Esenţiale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Roche România este subsidiara grupului elvețian Roche, care și-a extins afacerea în toată lumea, fiind unicul acționar al Genentech din SUA și acționarul majoritar al  firmei japoneze Cahugi Pharmaceutical. Este prezentă, de asemenea, în Brazilia, Italia, China, Germania etc.

Pe piața farmaceutică din România este prezentă încă din perioada interbelică, iar în 2005 a fost înființată societatea comercială Roche România SRL, care a preluat activitatea reprezentanței din București.

În primele 9 luni ale acestui an, Grupul Roche a înregistrat o creșetere de 5% a vânzărilor globale – 39,4 miliarde de franci elvețieni, din care peste 30,6 miliarde de franci din vânzările Diviziei de Farmaceutice.

 


Adaugati un comentariu


 

*