Spitalul „Sfântul Pantelimon”, salvat parțial de la faliment

8 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Unitatea medicală a primit un ajutor financiar de 2,4 milioane de lei, pentru a-și plati o parte din datoriile către furnizori și utilități, care au ajuns la nouă milioane de lei.

 

Situația financiară dezastruoasă a Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Capitală a revenit în atenția publică săptămâna trecută, în urma gestului făcut de un medic primar, șef de gardă în cadrul secției de ginecologie. Acesta a decis să suspende activitatea secției, anunțând acest lucru prin indermediul mai multor afișe pe care le-a lipit pe holurile spitalului. Motivul pentru care medicul a luat această decizie a fost lipsa materialelor sanitare necesare desfășurării activității în secție și imposibilitatea efectuarii analizelor de laborator.

Cazul a generat o anchetă internă în cadrul spitalului, urmată de o descindere a secretarului de stat in Ministerul Sănătății, medicul Cristian Grasu. Cu această ocazie au fost readuse în atenția publică problemele financiare acute cu care unitatea medicală se confruntă în ultimele luni, acumulând până la acest moment datorii ce depășesc 9 milioane de lei.

Fără un sprijin financiar cu ajutorul căruia să își mai poată plăti din datorii, unitatea medicală se afla la un pas de a fi închisă. A beneficiat însă de o gură de oxigen în această săptămână, primind 2,4 milioane de lei din partea Primăriei Sectroului 2, pe raza căruia își desfășoară activitatea, deși unitatea medicală nu se află în subordinea administrației locale.

 

Dan Cristian Popescu

Consilierii locali ai sectorului au decis ca Primăria să ofere acest ajutor spitalului care poartă numele Sfântului supranumit „doctorul fără de arginți” și considerat ocrotitorul medicilor și vindecătorul bolnavilor, aflat în situație critică. relocând o parte din bani de la mai multe capitole bugetare. „Astfel, am deblocat o sumă totală de 2,4 milioane de lei pentru a finanţa o parte din datoriile spitalului. Am făcut o rectificare bugetară mai mare, iar banii au fost relocaţi de la mai multe capitole, printre care şi Cultură, Culte şi Recreere, dar nu pot spune cât s-a luat de la fiecare departament. S-a luat câte puţin de la mai multe departamente şi s-a strâns această sumă. Cert este că s-a luat din zece părţi”, a precizat în acest sens viceprimarul de sector Dan Cristian Popescu. El i-a atenționat însă pe reprezentanții spitalului că Primăria nu va face un obicei din acest gest și că această alocare a fost acordată pentru că era vorba de o situație de urgență în care se afla unitatea medicală. Asta nu înseamnă însă ca administrația locală va continua să finanțeze cheltuielile spitalului, față de care nu are nicio responsabilitate, unitatea medicală aflându-se în administrarea Ministerului Sănătății.

 

În ziua în care Consiliul Local al Sectorului 2 aproba această hotărâre, la nivelul Primăriei Capitalei se discuta despre construirea unei secții de arși în curtea spitalului „Bagdasar Arseni”. În acest sens, primarul general, Gabrila Firea, a avut o întâlnire cu Florian Bodog, ministrul Sănătății, și cu o delegație a Băncii Mondiale.

Cu această ocazie, primarul general și-a exprimat toată disponibilitatea de a se implica în demararea proiectului, despre care a precizat că se referă la un centru „care va avea toate circuitele integrate într-o conexiune rapidă şi eficienţă, adaptată la ultimele descoperiri tehnologice în domeniu”.

La rândul său, Florian Bodog a precizat că „o colaborare între Ministerul Sănătăţii şi Primăria Capitalei este esenţială pentru realizarea acestui proiect. Mă bucur că am găsit deschidere din partea autorităţii locale pentru proiectele pe care ministerul pe care îl conduc doreşte să le dezvolte în Capitală, un exemplu fiind faptul că municipalitatea a asigurat terenul necesar pentru construirea unui nou centru de hematologie în curtea spitalului Filantropia. Construirea de centre pentru marii arşi reprezintă o prioritate naţională”.

 


Adaugati un comentariu


 

*