Noi dispute politice pe tema viitorului spital metropolitan

Primaria Capitalei a decis construirea acestei unitati in Pipera, insa reprezentantii opozitiei sustin ca la mijloc ar fi, de fapt, anumite interese imobiliare.

 

Primaria Capitalei a facut un prim pas catre construirea unui spital metoroplitan cu 2.000 de paturi. Acesta ar urmma sa deserveasca atat Bucurestiul, cat si cele 40 de localitati din judetul Ilfov.

Consilierii generali au aprobat un proiect de hotarare prin care se solicita Guvernului sa treaca in administrarea Primariei un teren din localitatea Pipera, pe care urmeaza sa fie construit noul spital. Proiectul a fost adoptat cu 43 de voturi pentru, 7 impotriva si 1 abtinere. Cei care s-au opus au fost consilierii liberali. Acestia nu sunt de acord ca spitalul sa fie construit in Pipera, apreciind ca exista zone mult mai potrivite in Bucuresti. Ei spun ca proiectul, asa cum a fost gandit si promovat de primarita Gabriela Firea, face ca unitatea medicala sa fie accesibila in special locuitorilor din Ilfov si mai putin bucurestenilor si celorlalti bolnavi, totodata acuzand si lipsa infrastructurii din zona aleasa de primarie.

 

Cristian Busoi

Si Cristian Busoi, fost presedinte al CNAS, actualmente sef la PNL Bucuresti, considera ca alegerea este neinspirata si crede ca in spatele acestei decizii s-ar ascunde, de fapt, interese imobiliare, urmarindu-se doar cresterea preturilor terenurilor din zona. „Pe sest, asa cum face cu toate proiectele care ascund cate o nastrusnicie, doamna primar Firea a strecurat pe ordinea de zi a consiliului General al Municipiului Bucuresti si un proiect privind obtinerea unui imobil din Pipera pentru construirea unui spital de 2.000 de paturi. Consider ca este o greseala ca cel mai mare spital din Bucuresti sa fie amplasat in cea mai aglomerata si lipsita de infrastructura zona a Capitalei – Pipera – si de aceea le-am solicitat consilierilor PNL sa voteze impotriva proiectului”, a declarat in acest sens Cristian Busoi. Acesta sustine ca Pipera este deja o zona aglomerata si lipsita de infrastructura, iar construirea spitalului metropolitan aici nu va face decat sa creasca aglomeratia, sa provoace mai multe blocaje si pierdere de timp, ceea ce nu este de dorit atunci cand vine vorba de salvarea unor vieti.

Busoi a subliniat ca inca din 2015 a sustinut ideea construirii unui spital mare si modern in Capitala, insa modul in care a fost demarat acest proiect de actuala conducerea Primariei Capitalei nu il duce cu gandul decat „1a o alta invarteala marca Gabriela Firea”, iar „singurul argument pentru construirea spitalului in Pipera este cresterea valorii imobiliare a zonei”.

 

Gabriela Firea

In replica, primarul Grbriela Firea sustine ca prin alegerea zonei respective s-a urmarit accesibilitatea fata de aeroport, metrou, liniile de transport in comun si utilitati, iar terenul respectiv a fost considerat cel mai oportun. Mai mult, Firea spune ca acesta se este domeniu public si astfel nu vor fi necesare costuri suplimentare pentru achizitionarea terenului.

„Am prevazut sumele necesare pentru intocmirea studiului de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, conform standardelor europene, cu aproximativ 2.000 de paturi, investitie care se va situa in jurul valorii de 300 milioane de euro. Avantajul unui spital construit de la zero este ca toate circuitele medicale pot fi configurate cu respectarea stricta a normelor legale, ceea ce atrage dupa sine o calitate ridicata a actului medical. Avem sectii in spitalele actuale ale municipalitatii care sunt foarte aglomerate si este nevoie de construirea unui spital metropolitan ultramodern indeosebi pentru urmatoarele specialitati si sectii: oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensiva, recuperare medicala, mari arsi” a declarat Gabriele Firea.

Totodata aceasta a mai precizat ca nu s-a dorit construirea spitalului intr-un centru urban in plina dezvoltare, unde exista deja foarte multe obiective.

 


Adaugati un comentariu


 

*