Proiectul construirii Spitalului Metropolitan, împotmolit la Consiliul General al Capitalei

18 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Proiectul propus de primarul Gabriela Firea privind preluarea unei noi suprafețe de teren din Pipera a fost respins în ultima ședință de consiliu, după ce consilierii opoziției s-au abținut la vot.

 

Disputele politice continuă să fie cuvântul de ordine în ceea ce privește proiectul de construire a Spitalului Metropolitan din Capitală, mărul discordiei constituindu-l terenul pe care primarul Gabriela Firea dorește să fie ridicat acest edificiu. Alegerea primarului general s-a oprit asupra unui teren din zona Pipera, însă aceasta nu este în asentimentul consilierilor din Opoziție, care acuză ca la mijloc ar fi, de fapt, unele interese imobiliare. Aceștia susțin că există zone mult mai avantajoase în care acest spital poate fi construit.

În ciuda împotrivirii consilierilor PNL, în sedința din luna iulie a anului trecut, Consiliul General al Capitalei a aprobat ca administrația locală să solicite Guvernului trecerea în administrarea Primăriei a unui teren din Pipera aflat în proprietatea Societății Române de Televiziune. Firea sune că solicitarea a primit avizele necesare, însă Primăria s-a orientat și către o altă suprafață de teren învecinată, aflată în administrarea RATB. Proiectul de hotărâre privind preluarea acestei suprafețe în administrarea Primăriei a fost supus la vot în ultima ședință a Consiliului General, însă, de această dată, proiectul la fost respins.

 

Pentru a trece, proiectul propus de Gabriela Firea avea nevoie de două treimi din voturile consilierilor, însă a primit doar 32 de voturi din cele 52 exprimate. Consilierii PNL au votat împotrivă, iar cei ai USR  s-au abținut, astfel că proiectul a fost respins. În acest fel a fost blocat, pentru moment, proiectul construirii Spitalului Metropolitan, întrucât Primăria nu dispune de întreaga suprafața de teren necesară.

Refuzul consilierilor de a aproba acest proiect a iscat o nouă serie de schimburi de replici între primarul general și reprezentanții Opoziției. Gabriela Firea susține că în spatele acestui refuz stă europarlamentarul liberal Cristian Bușoi, care nu își dorește ca acest spital să fie construit. Primarul general spune că este nevoie de cele două suprafețe de teren, care sunt lipite între ele, întrucât pe lângă Spitalul Metropolitan, vrem să construim şi o clădire în care să funcţioneaze Universitatea de Medicină şi Farmacie, care în prezent funcţionează într-o clădire cu bulină roșie”. Cu toate acestea, în expunerea de motive a proiectului se menționează că Primăria s-a orientat catre terenul aflat în administrarea RATB pentru că solicitarea adresată Guvernului privind cealaltă suprafață nu a avut nicio finalitate, fără a se pomeni nimic de cladirea UMF.

 

Gabriela Firea – CGMB

Într-o postare pe Facebook, Firea se declară dezamagită de votul consilierilor PNL și USR, precizand că aceștia s-au opus primei etape a proiectului care prevede, pe lângă construirea spitalului Metropolitan, și „construirea clădirii pentru Universitatea de Medicină şi Farmacie, precum şi a campusului pentru studenţii medicinişti şi rezidenţi”, despre care, însă,  nu se pomenește nimic în proiectul respectiv. Firea mai susține că respectivii consilieri s-au lăsat influențați de Cristian Bușoi care „nu vrea acest spital pentru că nu-l face el”.

Europarlamentarul liberal, fost președinte al CNAS și fost candidat la Primăria Capitalei, ca și consilierii Opoziției susțin însă că motivul pentru care se opun demarării proiectului în Pipera este acela că bănuiesc că se urmăresc anumite interese imobiliare, dorindu-se ca astfel să crească prețul terenurilor din zonă. „Insistenţa cu care primarul general se ţine de ideea construirii Spitalului Metropolitan în Pipera este de neinţeles. Doamna Firea poate să propună construirea Spitalului Metropolitan direct în Voluntari, ca să fie măcar clar cui serveşte”, a fost replica venită tot pe Facebook din partea lui Cristian Bușoi.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*