10 medici au devenit cetățeni de onoare ai Capitalei

19 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Totodată, în cadrul aceleiași ședințe a Consiliului General al Municipiului București, au fost aprobați parametri tehnico-economici pentru viitorul Spital Metropolitan.

 

Pe final de an, Primăria Capitalei a răsplătit meritele a 10 personalități medicale, prin acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului București, conferirea distincțiilor fiind aprobată în cadrul ședinței Consiliului General, care a avut loc la jumătatea acestei săptămâni.

Astfel, conform hotărârii votate ieri în unanimitate de consilierii bucureșteni, titlul de Cetățean de Onoare a fost acordat, pentru merite deosebite în domeniul ocrotirii sănătăţii populaţiei şi pentru creşterea prestigiului medicinei româneşti:  prof. univ. dr. Rodica Maricela Anghel – Institutul Oncologic București, conf. univ. dr. Adina Mariana  Ghemigian – Institutul Cinic de Endocrinologie C.I. Parhon, prof. univ. dr. Monica-Daniela I. Pop – Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice, prof. univ. dr. Șerban-Ion Bubenek Turconi – Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu, prof. univ. dr. Radu Mircea Gorgan – Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar – Arseni, dr. Adrian Stanciu – Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Maria Sklodowska Curie, prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel – Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, lector univ. dr. Corneliu Toader – Institutului Național de Neurologie și Boli Neurovasculare, prof. univ. Dr. Ulmeanu Coriolan Emil – Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu și prof. univ. dr. Dragoș Vinereanu – Spitalul Universitar de Urgență din București.

 

Dr. Rodica Maricela Anghel

Cei 10 medici care au primit distincția s-au remarcat de-a lungul timpului prin activitatea medicală în cadrul spitalelor bucureștene dar și cea didactică, în cadrul UMF Carol Davila.

Astfel, prof. univ. dr. Rodica Maricela Anghel este profesor universitar la UMF Carol Davila, şef disciplină oncologie, medic primar oncologie radioterapie, medic primar oncologie-medicală, medic primar imagistică medicală radiologie la Institutul Oncologic București, doctor în științe medicale. Manager al Institutului  Oncologic București până în anul 2013, in prezent medic in cadrul secției de Radioterapie II, cu o experiență clinică de excepție și cu un bogat palmares în premiere medicale în România cum ar fi tratamentul multimodal în diverse localizări ale cancerului, radioterapia stereotaxică în tumorile cerebrale, iradierea corporală totală în pregătirea transplantului medular sau iradiere IMRT. A prezentat peste 370 de lucrări științifice și a publicat peste 140 de articole care susțin activitatea de tratament şi cercetare în domeniul oncologiei precum și implementarea a 41 de proiecte finanțate prin granturi. Deține 4 brevete de invenție.

 

Dr. Monica Pop

Dr. Adina Mariana  Ghemigian este medic primar endocrinolog, șef secție Infertilitate și patologie gonadică la Institutul National de Endocrinologie, conferențiar universitar la UMF Carol Davila, coordonator de rezidențiat. Este autoare a peste 100 de articole publicate în reviste de specialitate naționale și internaționale, coautoare de manuale, subinvestigator în patru studii clinice, director și membru al echipei de cercetare în 7 proiecte naționale de cercetare și manager al proiectului „Îmbunătățirea nivelului de competențe al profesioniștilor din sectorul medical în domeniul endocrinologiei, pentru prevenirea maladiilor cu impact populațional”.

Dr. Monica Pop este medic primar oftalmolog, profesor universitar, doctor în științe medicale, cu activitate remarcabilă în domeniu.  Este șef de lucrări, conferențiar universitar și profesor la catedra de oftalmologie a UMF București. Conduce de 25 de ani, fără întrerupere, Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice și a format  aici o echipă de medici dedicați actului medical, astfel încât, în prezent, spitalul reprezintă un reper pentru oftalmologia est-europeană. Inițiatoare a ideii de medic anestezist cu specializare în oftalmologie, a coordonat organizarea primului departament de chirurgie vitreo-retiniana din țară, bugetat.

 

Dr. Serban Bubenek

Dr. Șerban Bubenek este medic primar anestezie-terapie intensivă, director și apoi manager, până în anul 2019, al Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu, doctor în științe medicale și profesor universitar la UMF Carol Davila, în prezent șef șecție ATI la Institutul C.C. Iliescu. A contribuit decisiv la înființarea primelor centre de simulare în anestezie și terapie intensivă în București, Iași, Cluj, Timișoara, Târgu-Mureș prin finanțare obținută de la guvernul elvețian. Ca premiere medicale, acesta a realizat, alături de echipe complexe, primul implant de inimă artificială Novacor din Europa Centrală și de Est, a efectuat în premieră în România o procedură de asistare cardio-pulmonară percutantă postoperatorie de tip ECMO, pentru șoc cardiogen, după o operație pe cord deschis. Alături de o altă echipă a efectuat peste 150 de intervenții de implantare transcateter de proteză pentru valvă aortică. Este fondatorul Institutului C.C. Iliescu.

Dr. Radu Mircea Gogan este director medical la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar Arseni, medic primar neurochirurg, profesor universitar la UMF Carol Davila, doctor în științe medicale. Deține titluri importante care îi dovedesc profesionalismul și implicarea, printre care cel de președinte al Societății Române de Neurochirurgie, vicepreședinte al Societății Române de Neurochirurgie, chairman al Romania Chapter Walter E. Dandy Neurosurgical Society, membru fondator al Societății de Neuro-Oncologie din România și al Societății Romane de Neurofiziologie.

 

Dr. Adrian Streinu-Cercel

Dr. Adrian Stanciu este medic primar pediatru, șef secție Terapie intensiva nou-născuți, la spitalul Marie Curie și responsabil al Programului mucoviscidoză, cu o experiență clinică de excepție. Este unul dintre cei mai apreciați medici pediatri din România și autor a numeroase lucrări științifice.

Dr. Adrian Streinu Cercel este profesor universitar la UMF Carol Davila, doctor în științe medicale, membru titular al Academiei de Știinte Medicale, manager al Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș. Investigator principal în studii multicentrice, are o bogată activitate editorială, științifică și de cercetare, importante articole publicate și a impus așteptări ridicate pentru specialitatea de boli infecțioase din România. În urmă cu 10 ani, acesta a fondat Academia Europeană HIV/SIDA şi Boli Infecțioase, în scopul formării şi educării postuniversitare destinate învățământului de profil din zona centrală şi est europeană

Dr. Corneliu Toader este manager al Institutului Național de Neurologie și Boli Neurovasculare și a contribuit în mare măsură la îmbunătățirea calității și salvării vieții pacienților cu boli vasculare și tumorale ale creierului și la creșterea speranței lor de viață. În ultimii 10 ani a efectuat peste 3.500 de intervenții neurochirurgicale de mare dificultate, la pacienți cu urgențe majore neurovasculare.

 

Dr. Dragoș Vinereanu

Dr. Coriolan Emil Ulmeanu este managerul spitalului de copii Grigore Alexandrescu, iar în 1996 a înființat primul serviciu de primiri urgente pediatrice din România, dotat inclusiv cu ambulanțe proprii. Totodată, a înființat primul serviciu de apel telefonic din Romania – TOXAPEL, serviciu de prim ajutor în intoxicațiile acute la copil și șase centre antitoxice regionale, coordonate de Centrul Antitoxic București, care au rolul de a trata intoxicațiile accidentale şi voluntare la copii. Este un profesionist de top al medicinei pentru copii și deschizător de drumuri în medicina de urgență pentru copii, autor și coautor al 6 manuale de pediatrie, 130 de articole și studii pe diferite teme medicale. Este fondator al Societății Române de Cardiologie Pediatrică, al Societății Române de Gastroenterologie Pediatrică și al Societății Române de Ultrasonografie și membru în boardul Societății Europene de Toxicologie Clinică.

Dr. Dragoș Vinereanu este doctor în științe medicale, medic primar cardiologie și medicină internă, prorector al UMF Carol Davila, șef al Secției Cardiologie 2 în cadrul Spitalului Universitar de Urgență din București. Cu o experiență clinică de excepție, incluzând proceduri de cardiologie intervențională realizate în premieră în țara noastră, este implicat în multiple proiecte educaționale și diverse activități de cercetare, dar și în promovarea programelor naționale privind prevenția cardiovasculară și creșterea accesului la tratament al pacienților. Are peste 180 de articole publicate în jurnale medicale de specialitate.

Alături de medici, aceeași distincție a fost acordată artiștilor Maria Ciobanu, Maria Dragomiroiu, Ștefania Rareş, Ducu Bertzi şi Vasile Şeicaru, precum și veteranului de război Emil Veţeleanu. Nu în ultimul rând, titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului București a fost acordat compozitorului și academicianului Eugen Doga și violonistului Nicolae Botgros, ambii din Republica Moldova.

Un alt proiect votat în aceeași ședință a vizat aprobarea parametrilor tehnico-economici pentru Spitalul Metropolitan, despre care Sanatateabuzoiana.ro a relatat pe larg în urmă cu o săptămână.

 


Adaugati un comentariu


 

*