Construcția Spitalului Metropolitan din Capitală va fi demarată în primăvară

12 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Studiul de fezabilitate a fost finalizat la jumătatea acestei săptămâni, iar lucrările vor începe spre sfârșitul lunii martie, atunci când vremea o va permite.

 

La jumătatea acestei săptămâni a mai fost făcut un pas important în privința construirii Spitalului Metropolitan din București, o investiție în valoare de 400 de milioane de euro a Primăriei Capitalei. Este vorba de finalizarea studiului de fezabilitate, urmând ca indicatorii tehnico-economici să fie aprobați de Consiliul General. Cu această ocazie, primarul Gabriela Firea a precizat că deși știe că ar putea fi acuzată că dă drumul proiectului în an electoral, etapele parcurse până acum nu au putut fi parcurse mai repede, dar celelalte etape vor fi parcurse până la primăvară, astfel că la finele lunii martie, atunci când vremea o va permite, se va trece la construirea efectivă a spitalului.

Potrivit primarului Capitalei, acesta va fi primul spital inteligent din România și va dispune de un sistem informatic ce care va asista personalul madical în diferite situații și va ușura munca, va ajuta la optimizarea fluxului de pacienți și la asigurarea asistenței medicale de la distanță, coordonând totodată o line automată care va deservi laboratorul și farmacia spitalului.

De asemenea, sălile de operație vor fi dotate cu cel puțini 4 roboți chirurgicali DaVinci și vor fi conectate la sateliți, pentru ca intervenţiile să poată fi transmise în direct oriunde în lume sau pentru ca medici din străinătate să poată oferi suport în timp real în timpul intervenţiilor. Gabriela Firea a mai explicat că medicii vor folosi tablete speciale pe care se vor găsi toate datele pacienţilor și rezultate ale analizelor, și prin intermediul cărora vor putea transmite indicaţiile asistentelor. Nu în ultimul rând, spitalul va fi dotat astfel încât să poată susține efectuarea oricărui tip de transplant, proiectul incluzând și amenajarea unui heliport, promite Firea.

 

Spitalul Metropolitan, care în proiectul inițial avea 2.000 de paturi, va avea în final, potrivit declarațiilor primarului Firea, aproape 1.000 de paturi, dintre care 750 pentru spitalizare continuă, precum și 31 de săli de operație și săli pentru investigaţii imagistice şi medicină nucleară. Întregul complex va fi compus din 3 corpuri de clădire cu destinaţia spital, un turn cu 12 etaje dotat cu heliport, în cadrul căruia se vor amenaja spaţii de cazare pentru rudele pacienţilor şi cabinete medicale, o clădire pentru grădiniţă şi creşă, un bloc cu locuinţe pentru personalul medical şi spaţii verzi. De asemenea, unitatea va avea un compartiment de primiri urgenţe.

Anual, vor fi trataţi în regim de spitalizare continuă circa 45.000 de pacienţi, iar în sistem ambulator, peste 280.000. Compania Municipală Dezvoltare Durabilă şi Trustul de Clădiri Metropolitane au livrat acest studiu într-un termen record de 8 luni, iar la acest document a lucrat o echipă cu experienţă bogată în domeniul construcţiei de spitale, cu astfel de proiecte finalizate în străinătate, fiind proiectat la cele mai înalte standarde în domeniu, inclusiv din punctul de vedere al tehnologiei. Infrastructura propusă prin studiul de fezabilitate este una modernă şi inovatoare, în special din punctul de vedere al tehnicii medicale”, a mai declarat primarul Capitalei.

Spitalul va fi construit în șoseaua Pipera, iar zona va fi supusă unui proces de sistematizare până în luna martie a anului viitor, pentru a facilita accesul în zonă. Suprafața desfășurată a întregului complex va avea circa 250.000 de metri pătrați, dintre care 30.000 de metri pătrați vor fi alocați spațiilor verzi. În cadrul complexului vor fi amenajate peste 1.300 de locuri de parcare, din care circa 200 la suprafaţă, iar restul în subteran.

 

În ceea ce privește organizarea spitalului, dr. Ablachim Turkes, directorul medical al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) spune că va fi una multidisciplinară, incluzând specializările obstetrică-ginecologie, cardiologie, chirurgie cardiovasculară, chirurgia capului şi a gâtului, chirurgie toracică, chirurgie generală, neurochirurgie, neurologie, pneumologie, gastroenterologie, hematologie, urologie, medicină internă (nefrologie, nefro-dializă, diabet şi boli de nutriţie, reumatologie), recuperare-reabilitare.

Intenţionăm să realizăm departamente funcţionale, dedicate unui tip de patologie, nu unei specialităţi. De exemplu, o anumită structură a spitalului va fi dedicată sănătăţii mamei şi copilului, într-un concept care uneşte obstetrica, ginecologia, neonatologia, secţiile de prematuri, clinicile de fertilizare in vitro, astfel ca toate problemele legate de copil şi de mama sa fie rezolvate acolo prin echipe multidisciplinare. Depinde şi de evoluţia actualei legislaţii. Ne-am gândit sa avem un centru de cardiologie complex, care să includă tehnicile de cardiologie intervenţională modernă ajutate de un departament de imagistică ce va cuprinde, pe lângă radiologie convenţională, tomografie, RMN, medicină nucleară, şi, de asemenea, instrumentele pentru radioterapie”, a declarat Turkes.

Gabriela Firea a subliniat că, pe lângă facilitățile medicale pentru pacienți, noua unitate medicală va crea aproximativ 1.300 de noi locuri de muncă în sistemul sanitar și va avea un campus pentru studenți, astfel încât să fie o unitate medicală modernă, integrată, în care să se ofere servicii medicale de înaltă performanță și să se poată face, în același timp, cercetare, așa cum se întâmplă în orice țară civilizată.

 


Adaugati un comentariu


 

*