Angajații de la UPU și SAJ Buzău fac front comun cu medicul Raed Arafat

12 decembrie 2019 | 1 comentariu |

Aceștia s-au raliat altor reprezentanți ai serviciilor de urgență din toată țara, care au anunțat că vor declanșa acțiuni de protest în cazul în care secretarul de stat va fi demis din fruntea Departamentului pentru Situații de Urgență.

 

În ultimele zile se vorbește tot mai des despre posibila demitere a coordonatorului Departamentului pentru Situații de Urgență, medicul Raed Arafat, acuzat pentru o serie de disfuncții ale sistemului pe care îl gestionează, care au dus la pierderea mai multor vieți omenești în urma unor accidente, culminând cu incendiul de la Colectiv. Deși demiterea sa a mai fost solicitată și cu alte ocazii, este prima dată când secretarul de stat a admis că este posibil să fie eliberat din funcție, sugerând că ia în calcul chiar și varianta de a pleca din țară în situația în care acest lucru se va întâmpla. Activitatea sa este în prezent analizată de ministrul de Interne, care urmează să dea un verdict în zilele următoare. În acest timp, coordonatorii serviciilor de urgență din sistemul medical au făcut front comun în jurul lui Raed Arafat, solicitând menținerea sa în funcție.

Astfel, 141 de șefi ai Unităților de Primire Urgențe și ai serviciilor de Ambulanță din toată țara au semnat un document prin care cer ca secretarul de stat să nu fie demis. Printre semnatarii documentului se numără și șefii structurilor medicale de urgență de la Buzău, mai precis medicul Adrian Zoican – șeful UPU-SMURD, medicul Lhuana Zissu – șefa Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) și Tamara Baciu – asitent-șef la UPU-SMURD.

 

Dr. Adrian Zoican și as. Tamara Baciu

Aceștia au semnat comunicatul în numele angajaților din serviciile pe care le conduc și avertizează că, în cazul în care medicul Raed Arafat va fi demis, vor declanșa acțiuni de protest, fără a afecta pacienții.

Medicul Adrian Zoican a precizat că demiterea coordonatorului DSU ar însemna eliminarea unei piese importante din întregul angrenaj al sistemului de urgență, clădit pe parcursul a 30 de ani, cu un aport important din partea acestuia. „Pentru ca acest sistem să funcţioneze la randament maxim, a fost necesară nu doar crearea de către dr. Raed Arafat a mecanismelor de dezvoltare în continuare, ci şi identificarea de căi prin care să se evite obstacolele ridicate pentru atingerea  acelor repere care astăzi i se reproşează că nu au fost atinse. A fost nevoie de o muncă de convingere extraordinară pe care dr. Raed Arafat a trebuit să o ducă, zi de zi, pentru ca şi cel mai mic element de dezvoltare să treacă de voinţa celor care nu au înţeles sau nu înţeleg aceste mecanisme. Practic, în ultimii ani sistemul a mai putut să evolueze doar ca urmare a acestui efort colosal pe care el l-a făcut”, a declarat șeful UPU- SMURD Buzău.

 

Raed Arafat

Coordonatorii serviciilor de urgență care au semnat documentul spun că sistemul de urgență se confruntă cu o serie de amenințări începând din anul 2011, având la bază în mod special „mirajul implicaţiilor comerciale în sistemul de urgenţă și încercarea de limitare a unui sistem public puternic, pentru a deschide calea unor alternative dubioase”. Întrucât medicul Raed Arafat constituie o personalitate emblematică a sistemului, majoritatea atacurilor au fost îndreptate împotriva acestuia, medicii si asistenții de la unitățile de urgențe și serviciile de Ambulanță fiind de părere că „amploarea acestor ameninţări, mai mult sau mai puţin mascate, a ajuns la o dimensiune inimaginabilă şi la forme de manifestare care ne demonstrează, pe de o parte, faptul că este un fenomen concertat, realizat pe mai multe căi, pe de altă parte, faptul că cei care orchestrează aceste atacuri nu au nici măcar cunoştinţe de bază despre funcţionarea a ceea ce încearcă să distrugă”.Semnatari mai reamintesc faptul că anchetele și auditurile referitoare la intervenția echipajelor de urgență în cazul unor evenimente cum a fost cel de la Colectiv, au fost efectuate de neprofesioniști care nu au legătură cu sistemul de urgență și nu cunosc protocoalele după care acesta funcționează.

În încheierea mesajului adresat autorităților, cei 141 de specialiști mai precizează că „acest sistem a fost construit în 30 de ani dar poate fi distrus în 30 de zile. Ce veţi pune în loc? Încercaţi să explicaţi acest lucru cetăţenilor României. Încercaţi să descrieţi prin ce mecanisme va funcţiona acest sistem pe care nu l-aţi înţeles şi nu îl veţi înţelege decât dacă îndepliniţi una din două condiţii: fie faceţi parte din el cu trup şi suflet, fie beneficiaţi de el pentru trup şi suflet. Dacă nu puteţi, atunci vă rugăm, respectuos, să ne lăsaţi să ne vedem de treabă alături de Raed Arafat”.Comentarii (1)

  1. Selena spune:

    Managerul unității să semneze in numele lui ,nu și in numele angajaților. Poate restul nu sunt de aceeași părere.

Adaugati un comentariu


 

*