Cursuri gratuite de prim-ajutor, la sectia UPU a Spitalului Judetean Buzau

29 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Astazi a fost aprobat parteneriatul dintre Consiliul Judetean si unitatea medicala, administratia locala urmand sa aloce suma necesara achizitionarii logisticii necesare, dupa care se va trece la organizarea efectiva a cursurilor.

 

Zoican UPU

Dr. Adrian Zoican

De anul viitor, buzoienii vor putea deprinde, gratuit, notiuni de acordare a primului ajutor in cadrul unui curs in care ii vor avea ca indrumatori pe medicii si asistentii de la sectia UPU a Spitalului Judetean de Urgenta. Initiativa organizarii acestui curs ii apartine medicului Adrian Zoican, seful sectiei UPU, care, avand si calitatea de consilier judetean, a initiat un proiect de hotarare prin care propune incheierea unui parteneriat cu Consiliul Judetean, in vederea demararii si continuarii acestui demers.

Proiectul s-a aflat pe ordinea de zi a sedintei ordinare de astazi si a fost aprobat cu unanimitate de voturi, asa ca se asteapta alocarea sumei necesare pentru achizitia logisticii, dupa care primii cursanti vor intra in pregatire. Medicul Adrian Zoican spune ca initiativa demararii acestui proiect a aparut ca o consecinta a necesitatii cunoasterii de catre fiecare persoana a notiunilor de acordare a primului ajutor, tinandu-se cont si de faptul ca Buzaul se afla intr-o zona seismica cu risc ridicat, iar in cazul unui cutremur mai puternic, cunoasterea acestor notiuni de catre cat mai multe persoane ar insemna mai multe sanse de supravietuire pentru eventualele victime.

Seful UPU spune ca aceste cursuri vor fi organizate, cel mai probabil, intr-o sala special amenajata de la etajul sase al Spitalului Judetean si se va adresa absolut oricarei persoane interesate din judetul Buzau, participarea neimpunand niciun fel de obligatie financiara din partea cursantilor.

 

prim-ajutorDr. Adrian Zoican mai spune ca sunt vizate in special anumite categorii de persoane, in cazul carora posibilitatea de a fi puse in situatia de a acorda primul ajutor este mai mare. Este vorba de parintii care au copii mici, in cazul carora cunoasterea notiunilor elementare de prim-ajutor este esentiala, precum si de profesori, care la randul lor, pot impartasi elevilor cunostintele dobandite, cadre medicale, pompieri, jandarmi, politisti, silvicultori si cadre militare. Nu in ultimul rand, la curs sunt astepteti si elvii si studentii din institutiile de invatamant cu specific medical, care vor deprinde notiuni avansate de prim-ajutor.

Coordonatorul programului va fi seful sectiei UPU, iar cadrele medicale din sectie vor asigura, gratuit, resursa umana necesara organizarii cursului. De altfel, Dr. Zoican impreuna cu colegii sai au mai sustinut cursuri de acordare a primului ajutor de urgenta, dar punctual, in cazuri deosebite, cu personalul medical din spital, dar si cu elevi ai Colegiului National B.P.Hasdeu, in perioada in care elevii s-au aflat in Saptamana Scoala altfel. 

 

Consiliul Judetean buzauDupa aprobarea proiectului de hotarare, medicul Adrian Zoican a declarat ca acum asteapta sa fie virati banii de la Consiliul Judetean pentru achizitia logisticii necesare, dupa care se va putea trece la instruirea primei serii de cursanti. „Proiectul nostru este unul mai amplu, pentru ca ne gandim pe viitor la implementarea sa la nivel national. Decocandata vom incepe de la nivelul sectiei UPU si dorim sa ne extindem, mai ales in scoli. Daca tot se preda religie in scoli, de ce sa nu aiba elevii posibilitatea sa faca si cursuri de prim-ajutor, care sa-i ajute sa salveze vieti si chiar sa se salveze pe ei insisi, in anumite situatii?”, a declarat seful sectiei UPU.

Suma necesara achizitionarii produselor destinate instruirii cursantilor este de 114.120 de lei, fara TVA, si va fi virata din bugetul Consiliului Judetan, in baza parteneriatului aprobat astazi. Banii nu vor putea fi insa alocati imediat, avand in vedere ca exercitiul bugetar este pe final, insa suma va fi prevazuta in bugetul pe anul 2017. Pana atunci, raman de pus la punct  alte detalii organizatorice.

Cursurile vor incepe efectiv anul viitor si vor fi organizate de doua ori pe luna, cu serii de cate 10-20 de cursanti, avand o durata de doua ore. Detalii despre modalitatea de inscriere si participare vor fi anuntate in momentul in care toate detaliile organizatorice vor fi puse la punct.

 


Adaugati un comentariu


 

*